Rekord mennyiségű androidos kártevő

2020.07.03| G Data

Több mint 4,18 millió új kártékony kódot regisztráltak tavaly a Google OS-én, vagyis naponta 11500 új androidos kártevő jelent meg.

Legtöbb közöttük adware, mely a hirdetések megjelenítése mellett személyes adatokat lop el, de egyre gyakoribb a kémkedő stalkerware is. Noha a mobileszközök gyártói egyre komolyabban veszik a biztonság kérdését, a kártevő alkalmazások száma egyre növekszik. A G Data Cyberdefense szakértői több mint 4,18 millió kártékony appot számoltak meg tavaly. Ez naponta 11 500 új kártevőt jelent, vagyis mire idáig eljutott a cikk olvasásával, már egy újabb példány látott napvilágot – 7,5 másodpercenként egy.

Adware – a kéretlen reklámok szórója

A szakértők szerint az adware igazi reneszánszát éli, és már leginkább mobileszközökön gyakori. Első pillantásra kisebb kárt okoz, mint egy zsarolóvírus, de nem szabad alábecsülni. Ezek a kártevő appok összegyűjthetik a felhasználók tartózkodási helyét és böngészési előzményeit, majd ezeket az adatokat tovább értékesíthetik.

Rekord mennyiségű androidos kártevő

Az adware alkalmazások azért is terjedhetnek, mert fejlesztőik megkerülik az antivírusprogramokat vagy az operációs rendszer korlátozásait. A zsarolóvírustól vagy más kártevőtől eltérően relatíve egyszerűn kifejleszthetők, vagyis minimális erőfeszítéssel viszonylag nagy sikert érhetnek el a bűnözők.

A kéretlen reklámokat megjelenítő kódok általában ingyenesen letölthető alkalmazásokkal kerülnek az eszközökre. Alexander Burris, a G DATA szakértője szerint főleg a nem hivatalos források veszélyesek, ezért is fontos az új alkalmazásokat a Google Play áruházból letölteni és telepíteni.

Stalkerware – a telefonon megbúvó ellenség

A G DATA 2019 ősze óta a Coalition Against Stalkerware szervezet tagja. A koalíciót azzal a céllal hozták létre, hogy egy helyre csatornázzák a jelenséggel foglalkozó biztonsági cégeket, rendfenntartó erőket, bűnüldöző szervezeteket. Ezek a zaklató alkalmazások olyan kémprogramok, amelyeket kémkedésre és egy adott személy tartózkodási helyének folyamatos követésére használnak.

Rekord mennyiségű androidos kártevő

A stalkerware hozzáfér a megfigyelt áldozat fotóihoz, közösségimédia-profiljához, geolokációs adataihoz, a videó- és hangfelvételekhez. Az alkalmazás a háttérben rejtőzködve, az áldozat tudomása nélkül fut. A stalkerware telepítése az áldozat személyiségi jogainak megsértését jelenti, főként a nőket érinti.

 

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.
Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

2024.03.16
| SamMobile
A Samsung megerősítette, hogy a One UI 6.1 még ebben a hónapban megjelenik néhány telefonra és tabletre.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre felkapottabb a használt mobiltelefonok vásárlása! Te már vettél használt telefont?


nem, még soha
még nem, de tervezem
igen, volt már, hogy vettem használt mobilt
igen, mindig használt mobilokat használtam



Korábbi szavazások eredményei