NMHH

Közös nevezőn a Telenor és a Telekom

2015.02.25

Az NMHH jóváhagyta a Magyar Telekom és a Telenor hálózati összekapcsolódását.

Az NMHH jóváhagyta a Magyar Telekom és a Telenor hálózati összekapcsolódását. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyta a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. megállapodását, amelyben a szolgáltatók megegyeztek a 2014-ben sikeresen lezárult szélessávú frekvenciapályázaton megszerzett 800 MHz-es frekvenciasáv másodlagos kereskedelméről (haszonbérlet).

Az NMHH szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokra kiírt pályázatán a Magyar Telekom és a Telenor tavaly frekvenciahasználati jogosultságot szerzett a 790-862 MHz-es sávban. A frekvenciák hatékony kihasználása céljából a szolgáltatók 2014. december 18-án haszonbérleti megállapodást kötöttek, amelyhez az NMHH engedélyét kérték. A hatóság az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban foglalt hatáskörében a műszaki előírások teljesítését és a jogszabályi környezetet megvizsgálta, és február 24-én jóváhagyta az így megvalósuló másodlagos kereskedelem tárgyában kötött szerződést. A mobilszolgáltatók a frekvenciák 2029-ig szóló haszonbérletéről írták alá a megállapodást, amelyben a frekvenciahasználati jogot kölcsönösen és részben átengedik egymásnak.

Közös nevezőn a Telenor és a Telekom

A műszaki feltételek teljesülése

Az együttműködés eredményeképpen a szolgáltatók olyan 800 MHz-es LTE-mobiltelefon-hálózatot biztosítanak előfizetőiknek, amely nagyobb kapacitással, valamint jobb technológiai adottságokkal rendelkezik, mint amelyet önállóan építenének ki. Az NMHH műszaki vizsgálatai alapján a szolgáltatók választott LTE-technológiája kielégíti a technológiával összefüggő jogszabályi követelményeket, valamint teljesülnek a sávhasználat feltételei és a hatékony spektrumhasználat elvei is. Az NMHH a jóváhagyást megelőzően vizsgálta azt is, hogy a frekvenciablokkok közös használata és az együttműködési szerződés a jogszabályi követelmények alapján nem veszélyezteti-e a szolgáltatóknak a szélessávú frekvenciapályázat során a hálózatkiépítésre és a lefedettségre tett egyéni vállalásait. A vállalások betartását és a hatósági szerződésekben foglaltak teljesülését az NMHH éves adatszolgáltatás során ellenőrzi.

A megállapodás jogszabályi környezete

A másodlagos frekvenciakereskedelem a szabad hírközléspiaci verseny biztosításának Európai Unión belül kiemelten támogatott eszköze. A verseny az elektronikus hírközlési piacon minden esetben két szinten érvényesül: a hálózatok infrastruktúrájának szintjén és azokon biztosított szolgáltatások versenyében. A megosztott frekvenciahasználat európai uniós alapelvéből fakadóan a hazai szabályozás is lehetővé teszi a másodlagos frekvenciakereskedelmet. A haszonbérleti megállapodás tartalma versenyjogi vonatkozásainak vizsgálatára az NMHH nem rendelkezik hatósági hatáskörrel, így döntését követően a határozatát – tekintettel a haszonbérleti megállapodás versenyjogi vonatkozására – tájékoztatás céljából megküldte a Gazdasági Versenyhivatalnak.A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Xiaomi Mi Note 10 128GB 6GB RAM
Xiaomi Mi Note 10 128GB 6GB RAM
MobilEx Webáruház 132 580 Ft
EUmobil 135 290 Ft
Telefonkirály 135 300 Ft
Xiaomi Redmi 9 64GB 4GB RAM Dual
Xiaomi Redmi 9 64GB 4GB RAM Dual
Telefoncenter Webáruház 52 400 Ft
Telefonkirály 53 490 Ft
Finominfo 53 490 Ft
Samsung Galaxy S10 Lite 128GB 6GB RAM Dual (G770F)
Samsung Galaxy S10 Lite 128GB 6GB RAM Dual (G770F)
EUmobil 148 990 Ft
Telepartner 149 000 Ft
i-Shop Webáruház 149 540 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei