NMHH

Közös nevezőn a Telenor és a Telekom

2015.02.25

Az NMHH jóváhagyta a Magyar Telekom és a Telenor hálózati összekapcsolódását.

Az NMHH jóváhagyta a Magyar Telekom és a Telenor hálózati összekapcsolódását. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóváhagyta a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. megállapodását, amelyben a szolgáltatók megegyeztek a 2014-ben sikeresen lezárult szélessávú frekvenciapályázaton megszerzett 800 MHz-es frekvenciasáv másodlagos kereskedelméről (haszonbérlet).

Az NMHH szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságokra kiírt pályázatán a Magyar Telekom és a Telenor tavaly frekvenciahasználati jogosultságot szerzett a 790-862 MHz-es sávban. A frekvenciák hatékony kihasználása céljából a szolgáltatók 2014. december 18-án haszonbérleti megállapodást kötöttek, amelyhez az NMHH engedélyét kérték. A hatóság az elektronikus hírközlésre vonatkozó jogszabályokban foglalt hatáskörében a műszaki előírások teljesítését és a jogszabályi környezetet megvizsgálta, és február 24-én jóváhagyta az így megvalósuló másodlagos kereskedelem tárgyában kötött szerződést. A mobilszolgáltatók a frekvenciák 2029-ig szóló haszonbérletéről írták alá a megállapodást, amelyben a frekvenciahasználati jogot kölcsönösen és részben átengedik egymásnak.

/txt/hirek/kepek/celltower_20150225.jpg

A műszaki feltételek teljesülése

Az együttműködés eredményeképpen a szolgáltatók olyan 800 MHz-es LTE-mobiltelefon-hálózatot biztosítanak előfizetőiknek, amely nagyobb kapacitással, valamint jobb technológiai adottságokkal rendelkezik, mint amelyet önállóan építenének ki. Az NMHH műszaki vizsgálatai alapján a szolgáltatók választott LTE-technológiája kielégíti a technológiával összefüggő jogszabályi követelményeket, valamint teljesülnek a sávhasználat feltételei és a hatékony spektrumhasználat elvei is. Az NMHH a jóváhagyást megelőzően vizsgálta azt is, hogy a frekvenciablokkok közös használata és az együttműködési szerződés a jogszabályi követelmények alapján nem veszélyezteti-e a szolgáltatóknak a szélessávú frekvenciapályázat során a hálózatkiépítésre és a lefedettségre tett egyéni vállalásait. A vállalások betartását és a hatósági szerződésekben foglaltak teljesülését az NMHH éves adatszolgáltatás során ellenőrzi.

A megállapodás jogszabályi környezete

A másodlagos frekvenciakereskedelem a szabad hírközléspiaci verseny biztosításának Európai Unión belül kiemelten támogatott eszköze. A verseny az elektronikus hírközlési piacon minden esetben két szinten érvényesül: a hálózatok infrastruktúrájának szintjén és azokon biztosított szolgáltatások versenyében. A megosztott frekvenciahasználat európai uniós alapelvéből fakadóan a hazai szabályozás is lehetővé teszi a másodlagos frekvenciakereskedelmet. A haszonbérleti megállapodás tartalma versenyjogi vonatkozásainak vizsgálatára az NMHH nem rendelkezik hatósági hatáskörrel, így döntését követően a határozatát – tekintettel a haszonbérleti megállapodás versenyjogi vonatkozására – tájékoztatás céljából megküldte a Gazdasági Versenyhivatalnak.A cikkhez kapcsolódó linkek:


Árukereső
Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB
Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB
MobilEx Webáruház 72 350 Ft
BPhone.hu 72 355 Ft
iShop Webáruház 72 360 Ft
Samsung Galaxy Note 10 256GB Dual N970
Samsung Galaxy Note 10 256GB Dual N970
EUmobil 214 890 Ft
Mobil nagyker 214 900 Ft
Telefoncenter Webáruház 215 000 Ft
Huawei Y7 2019 32GB
Huawei Y7 2019 32GB
EUmobil 42 580 Ft
TopMobil 42 590 Ft
BoltX 42 600 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK

KERESÉS

TELEFONOK GYORSLISTA

Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére


Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót

SZAVAZÁS

Ön mennyi mobil adatot használ el egy hónapban?


csak wifin internetezek
1 GB alatt
1-2 GB
2 GB felettKorábbi szavazások eredményei