Android M: még jobb lesz, mint volt!

2015.05.29| Phone Arena
Címkék:

Android M


A keresőóriás tegnap a Google I/O rendezvényen hivatalosan is bemutatta az Android M-et, a mobil operációs rendszer legújabb verzióját.

A keresőóriás tegnap a Google I/O rendezvényen hivatalosan is bemutatta az Android M-et, a mobil operációs rendszer legújabb verzióját. A céget nem zavarja a tény, hogy a bőven tavaly bemutatott Android 5.0 Lollipop is a támogatott készülékek alig tíz százalékára érhető el, gőzerővel dolgoznak a folytatáson.

Az Android M a fő hangsúlyt abszolút mértékben a felhasználói élmény növelésére helyezi a kezelőfelület módosítása helyett, hiszen ez utóbbit egyébként is megtették már a Lollipopnál. Az első fontos újdonság az alkalmazás engedélyek módosulása, sokkal kevesebbszer kell majd leokézni ezeket mint az előző verziókban. Így például ha egy hangüzenetet küldünk a WhatsApp-pal, csak egyszer kell engedélyezni a mikrofonhoz való hozzáférést, többé egyetlen már program sem kéri ezt. Az egyszer megadott engedélyek így minden más kategóriába tartozó jogosultságot megadnak. Természetesen ez bármikor visszavonható lesz a beállításokban.

A második újítás a Google Now, a digitális asszisztens, illetve annak új funkciói. A szolgáltatás vitathatatlanul a legjobb kategóriájában. A Now még jobban megérti majd az éppen használt app és a tartalom kontextusát, például ha egy Viber üzenet érkezik, amelyben házimunkáról esik szó, valamint javaslat arra, hogy étterembe kellene menni, a Google Now számára azt jelenti, hogy a Home gomb lenyomása után felajánlja a takarításhoz értesítő beállítását, valamint egyben étterem áttekintést és asztalfoglaláshoz használható programot is ajánl. Ez a funkció természetesen nincs lekorlátozva bizonyos appokra, hiszen működik például zenehallgatásnál is, ilyen esetben a Now válaszol a számmal és az előadóval kapcsolatos kérdésekre.

Az Android M másik újítása az Android Pay megjelenítése, amely az Apple Pay-hez rendkívül hasonlít. Az új Pay nem más mint a Google Wallet újragondolása, tehát a mobillal való fizetés lehetősége a támogatott üzletekben. Ugyanúgy NFC segítségével használható, ahogy a Wallet is. Jó hír, hogy emellett az M rögtön natív ujjlenyomat-olvasó támogatást is kapott, így még biztonságosabbá tehető a készüléken tárolt adatok és a virtuális pénztárcánk tartalma.

Ha használsz Facebookot, nyilván észrevetted te is, hogy egy ideje már nem lehet előcsalogatni belőle, hogy a külső linkeket külső app segítségével nyissuk meg, tehát például Chrome-ból, csak a saját, beépített böngészőjét engedélyezi. Több alkalmazás hasonlóan működik majd az Android M-en, például a Pinterest. Ezek nagy részének alapja a Chrome lesz, ám appra szabva.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Az energia hatékonyság és megtakarítás jegyében az Android M-be számos olyan újítás kerül, amely az üzemidőt hivatott meghosszabbítani. Így kerül be a rendszerbe a dozing avagy szundi üzemmód, amely akkor kerül aktiválásra, ha a szenzorok érzékelik, a telefon éppen nincsen használatban, mondjuk csak fekszik az asztalon. Ilyenkor még inkább deep sleepbe teszi a készüléket, ám szerencsére arra is figyeltek, hogy a kiemelt értesítések és az ébresztők továbbra is jelezzenek. A Google szerint ez az új megoldás akár dupla annyi készenléti időt is biztosíthat a Lollipoppal szemben. Ehhez kapcsolódik még az USB Type C port támogatása, tehát egyre több készüléket várhatunk ilyen töltési lehetőséggel.

A teljeskörű alkalmazás-mentés lényege a nevében olvasható, az M–ben automatikusan mentésre kerül minden alkalmazás beállítása és adata, így egy készülékcsere vagy szoftverfrissítés után egyszerűen csak a Google Drive-ba mentett fájlt kell visszaállítani, így nem vesznek el maguk a programok – nem szükséges újra letölteni – az adatok, a játékok állásai és elért eredmények.

Ami a megosztásokat illeti, az Android M intelligens módon megjegyzi, milyen tartalmakat hol és kiknek osztunk meg legtöbbször, így még gyorsabban és egyszerűbben tehetjük ezt meg, ahogy egyre többet használjuk a megosztást. Egy másik, szintén intelligens opció a kategorizált hangerőszabályzó. Ez annyit tesz, hogy ha meg akarjuk változtatni az értesítések hangerejét, de a csengőhangét és a zenéét nem, akkor ezt könnyedén meg lehet tenni, míg a Lollipopban is csak egyszerre és csak a média lejátszása közben lehetett megtenni. További jó hír, hogy végre gyárilag találunk sötét témát az Androidban! Nektek hogy tetszenek az újdonságok, minek örültök a legjobban? A megjelenésig töltsétek le az M csengőhangjait innen! http://www.filedropper.com/android-m-ringtones

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei