Nagy dilemma: az áruhitellel vagy a személyi kölcsönnel jársz jobban?

2023.03.19
Címkék:

Amikor gyorsan pénzre van szükséged, mert tönkrement a mosógép (TV, laptop, hűtő), akkor általában a személyi kölcsönre vagy az áruhitelre gondolsz elsőként.

Aztán jön a tipikus kérdés: melyiket érdemesebb választani? 

 

Van, amikor a személyi kölcsön, van, amikor az áruhitel az ideálisabb

 

Mielőtt belevágnál a hitelkérelem beadásának folyamatába, érdemes néhány alapvető részlettel tisztában lenned. Például az akolcson.hu személyi kölcsön kalkulátonak segítségével megnézheted, hogy az egyes bankok milyen kondíciók mellett kínálnak ilyen hiteleket. Bár sokak szerint a személyi kölcsön és az áruhitel között nem nagy a különbség, nem szabad elfelejtened, hogy teljesen eltérő konstrukciókról van szó.

 

Ami közös tulajdonság a személyi kölcsön és az áruhitel esetén, az az, hogy mindkettő fogyasztási hitelkonstrukció, azaz egyik sem igényel ingatlanfedezetet. A bank számára az igazolt jövedelem lesz majd a biztosíték arra, hogy a hitelt visszafizeted. Ebből következik, hogy ez a jövedelem fogja meghatározni azt is, hogy mennyi lesz az igényelhető kölcsönösszeg.

Rengeteg az eltérés a személyi kölcsön és az áruhitel között

 

Annak érdekében, hogy a legoptimálisabb döntést tudd meghozni, ismerned kell a két fogyasztási hitel közötti különbségeket is. Ezek a következők:

 

 További friss Telefongurus hírek erre!

  • A személyi kölcsön szabadon felhasználható, azaz arra fordíthatod, amire csak akarod. Az áruhitelt viszont semmi másra, csak a megvásárolni kívánt termék kifizetésére használhatod fel.
  • Az áruhitelt kizárólag attól a pénzintézettől veheted fel, amellyel szerződést kötött az adott bolt vagy webáruház, ahol vásárolsz. A személyi kölcsönöknél viszont nincs ilyen megkötés: szabadon eldöntheted, hogy a bankok ajánlatai közül melyik a számodra legoptimálisabb.
  • A kondíciókban is lényeges különbségek lehetnek. A személyi kölcsönöknél 8 év lehet a futamidő maximuma, a felvehető hitelösszeg elérheti a 10 millió forintot is, a THM pedig a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét nem haladhatja meg. Ezzel szemben az áruhiteleknél legfeljebb 5 év lehet a futamidő, a hitelösszeg maximum csak 2 millió forintig terjedhet, a THM pedig a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét nem haladhatja meg.

 

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek ezen hiteleknek?

 

Az áruhitel előnye a hitelbírálat gyorsasága (ha nálad vannak az igényléshez szükséges dokumentumok), így a megvásárolt árut már haza is viheted. A személyi kölcsön igénylése viszont napokat is igénybe vehet.

 

Az áruhitelnek azonban akadnak hátrányai is: például sokszor drágább, mint a hírhedten drága hitelkártya (40% feletti THM).

 

Bizonyos áruhiteleknél azzal is számolnod kell, hogy a pénzintézet “önerőt” kér, azaz helyben ki kell fizetned az első vagy első néhány részletet; a személyi kölcsönöknél ilyen kötelezettséged nincs. Ráadásul az áruhitelek mellé sokszor egy hitelkártyát is ad a bank, ami lehet az adósságcsapda kezdete is. 

 

Személyi kölcsön vagy áruhitel? A döntés a te kezedben van!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    2024.03.21
    | SamMobile
    A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.