Milyen tünetei lehetnek a vulvodyniának?

2023.02.13
Címkék:

A vulvodynia a szeméremtesti, hüvely bemeneti fájdalmát jelenti. Cikkünkben utánajártunk annak, hogy ez a betegség milyen tünetekkel jár, mi okozhatja, valamint a diagnózis felállításáról és a kezelési módokról is említést teszünk.

A vulvodynia a szeméremtest fájdalma vagy krónikus kellemetlen érzete olyan esetekben, amikor nincs bőrbetegségre vagy fertőzésre utaló, laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható elváltozás. A tünetek jelentkezése esetén érdemes minél hamarabb időpontot egyeztetni nőgyógyászati konzultációra a Belvárosi Orvosi Centrumba, hogy mielőbb szakszerű ellátásra kerüljön sor.

 

A vulvodynia típusai

 

A vulvodynia tünetei közé sorolható a szeméremtest égő fájdalma, amely a szeméremtest teljes területére kiterjedhet, de gyakran egy jól körülhatárolt területen belül jelentkezik. Két típusa van a betegségnek, az egyik az egész szeméremtest fájdalma, a másik pedig a hüvelybemenet fájdalma.

Az egész szeméremtest fájdalma általában kiváltó ok nélkül jelentkezik, de kiválthatja a tüneteket a biciklizés, az érintés és a szexuális együttlét. A fájdalom lehet szakaszosan jelentkező vagy folyamatosan fennálló, az intenzitása pedig az enyhétől a heves fájdalomig változhat. Amikor a fájdalom csak a hüvelybemenetre korlátozódik, akkor a panaszokat kiválthatja a szexuális együttlét, a tamponhasználat, a szoros fehérnemű viselése, a biciklizés és a nőgyógyászati vizsgálat is. 

 

Milyen okok állhatnak a háttérben?

 

A vulvodynia kialakulásához számos tényező együttes fennállása járul hozzá. Ide sorolhatóak például a genetikai hajlam, a neuropátiás kóreredet, a pszichoszexuális vonatkozások, valamint az irritánsok. Utóbbihoz sorolhatóak a hormonális okok, a mechanikai ingerek, az étkezési szokások, a krónikus hüvelyfertőzések, valamint a kismedencei izmok sérülése és kóros működése.

 

A diagnózis felállítása kizárásos alapon történik, ugyanis ki kell zárni minden olyan lehetőséget, amely hasonló tüneteket és panaszokat okozhat a páciensnél. Ide tartoznak például a különböző fertőzések, az allergia és a nem fertőző bőrgyógyászati betegségek. Ha már minden szükséges kivizsgálásra sor került, de minden eredmény negatív, illetve nem áll szervi ok a probléma hátterében, akkor a betegségnek maga a fájdalom tekinthető.

 

Kezelési módok

 

A vizsgálattal és a kezeléssel a fájdalomterapeuta foglalkozik, aki a fájdalom megszüntetésére tartós megoldást tud nyújtani. A vulvodynia kóreredete ismeretlen, szóval több kezelési mód kombinációjával célszerű próbálkozni. Ezek fajtáját és sorrendjét minden esetben az egyénre szabottan kell meghatározni.

 

A lehetséges kezelési módok közé sorolható az életmód-változtatás, amelynek során kiküszöbölésre kerülnek az irritánsok, továbbá a gyógyszerek, a pszichoterápia, a gátizomkezelés, a helyileg ható szerek alkalmazása és a sebészi beavatkozás.

 További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    2024.03.21
    | SamMobile
    A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.