A szálerősítésű beton különböző adalékanyagai

2022.11.11
Címkék:

Az acélszál, az acélhaj, az üvegszál, a makroszál és a mikroszál a legismertebb szálerősítésű beton-adalékok.

De hogyan válassz közülük, és mit érdemes tudni róluk? Cikkünkben megismertetjük őket, és hasznos tudnivalókkal szolgálunk.

 

A betonszálak eredete

 

A betonszál nem új keletű találmány. Ez egy olyan innováció, amelyet évtizedek óta alkalmaznak, de folyamatos fejlődése miatt mindig jó képben lenni vele. A szálak betonban való felhasználását az MSZ EN 14889 szabvány szabályozza. Az acélszálakra az 1. rész, míg a szintetikus szálakra a 2. rész vonatkozik.

 

Fedezd fel a Beton Booster szálerősítésű betonját, amely extrán tartós és költséghatékony betont eredményez, amelyet akár házilag is elkészíthetsz!

 

Mit kell tudnunk a szálakról?

 

A szálak kategorizálásához két alapvető csoportot kell megvizsgálnunk:

 

  1. A szálakat, amelyek csökkentik az újonnan készült betonban a zsugorodás okozta töréseket.
  2. A statikai szálakat, amelyek megnövelik a megkötött beton szilárdságát.

 

Ez utóbbi gyakran mindkét kritériumot kielégíti. Mivel statikailag nem méretezhetők, a mikroszálak (0,5 mm-nél kisebb átmérőjű szálak) nincsenek hatással a beton hosszú távú szilárdságára.

A kép forrása: Long Beach Concrete

Acélhaj és üvegszál

 

Az acélhaj egy finom acélszál, amely csökkenti a zsugorodási törések kockázatát. Sajnos könnyen korrodálódik, hajlamos a csomósodásra, és elég sok kell belőle, hogy működjön. Ennek következtében azonban apró sünök fejlődhetnek a betonban, ami nemcsak a keverőben, a keverőkocsiban vagy a betonszivattyúban okoz kárt, hanem a betonban lévő anyagok egyenetlen eloszlása miatt is veszélybe sodorja a végeredményt.

 

Az üvegszálakat elsősorban a beton megkötése közben megjelenő zsugorodási repedések csökkentésére használják. Könnyűek és nem korrodálódnak, emellett azonban a beton végső szilárdsági értékeit nem javítják, hiszen statikusan nem méretezhetőek.

 

Makroszálak

 

A makroszálak nagy teljesítményű szintetikus szálak, legalább 0,5 mm átmérővel és 20-60 mm hosszúsággal. A betonhoz való hozzáadásuk nagymértékben meghosszabbítja annak élettartamát, keménységét és tartós húzó-hajlítószilárdságát. A bordázott vagy hullámos felületük miatt jobban ellenállnak az igénybevételnek.

 

Sok esetben teljesen kiválthatják a betonacél hálót. Minden pontján három dimenzióban erősítik meg a betont, a zsugorodási repedést pedig a nullára csökkentik. Ez lényegesen rugalmasabb betont eredményez, mivel kis vagy nagy repedések nem képződhetnek a beton kialakulása közben.

 

Jelentősen felgyorsítják a megvalósítást. Ezt úgy teszik, hogy kiváltják a betonacél hálóval kapcsolatos műveleteket. Javítják a munkahelyi biztonságot azáltal, hogy megelőzik a betonacél használatából eredő baleseteket.

 

Győzödj meg a makroszálak nagyszerűségéről a Beton Booster szálerősítésű betonja segítségével!

 További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:


    Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

    2024.04.03
    | SamMobile
    A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

    2024.04.15
    | PhoneArena
    Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

    2024.03.21
    | Phone Arena
    Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

    2024.03.21
    | SamMobile
    A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.