Umi Max
1

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatSzavazás

Külső: 8.31

Tudás: 8.38

Minőség: 7.85

Értékelés: 8.18 | Szavazatok: 13

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Bevezető, tartozékok

 Nem túl nagy meglepetés, de az UMi is egy kínai okostelefon gyártó, világviszonylatban is kezdenek elterjedni a nevük alatt fémjelzett eszközök. A fiatal feltörekvő gyártók egyre nagyobb piaci részesedéssel bírnak a mobilos iparágban az A-brandek kárára. A Xiaomi megmutatta, hogyan kell négy év alatt egy 45 milliárd dollár értékű vállalatot felépíteni, de több távol-keletről érkező aspiráns is van, akik hasonló teljesítményre lehetnek hivatottak.

A gyártó 2016-os felhozatal elég erős, fém házba csomagolt, prémium felszereltségű, magas akkumulátor-kapacitású, B20-as (800 MHz-es LTE) 4G frekvenciát támogató modellekkel próbálja növelni az eladásait. Karácsonyi ajándékként Android Nougat frissítést is kap a Max és mellette két másik UMi modell is. A jelen tesztalanyunk az UMi Max 4G, ami most 181 USA dolláros áron megvásárolható a GearBest.com webáruházban.

A középkategóriában versenyző Max 4G alumínium aerospace készülékházat, 5,5 colos full HD kijelzőt, 8 magos processzort, 3 gigabájt RAM-ot, 16 gigabájt belső tárhelyet, ami tovább bővíthető, egy 5 és egy 13 megapixeles elő- és hátlapi kamerát, ujjlenyomat-olvasót kapott, Android 6.0 rendszerrel felvértezve. A készülékben mindkét SIM támogatja a 4G hálózatokat és a 800 Mhz-es LTE sáv (B20) sem maradt ki.

/txt/hirek/kepek/1_20161118.jpg

A telefon egy elegáns, matt fekete papírdobozban érkezett. A fedél leemelése után magát a készüléket pillanthatjuk meg, alatta az 1 amperes fali adaptert, az USB Type-C kábelt, a SIM-tűt és persze egy használati útmutatót találunk. Örültem volna még egy OTG kábelnek és egy védőtoknak pluszban, de legalább kapunk védőfóliát, ami már gyárilag felhelyezésre került.

 /txt/hirek/kepek/2_20161118.jpg

Külső, kijelző

A fémből készült unibody készülékház összeszerelési minősége korrekt, semmi nyekkenés nem hallatszik még akkor sem, ha természetellenesen tekergetjük a mobilt. Első blikkre egyébként tényleg az lehet az érzése az embernek, hogy egy prémium kütyüt fog a kezében, a kinézet és a látványvilág is nagyon rendben van. A telefon pontos fizikai mérete 150,8×75×8,5 milliméter, ezzel a kijelző az előlap 74 százalékát teszi ki, ezek átlagosak ebben a méretkategóriában. A saját mérés szerinti 196 grammos tömeg már nem annyira megszokott, kézben és zsebben is érezhetővé teszi telefont, de egyáltalán nem zavaró mértékben.

Az 5,5 hüvelykes érintőképernyő 1080×1920 pixel felbontású, az IPS LTPS panel 401 ppi-s képpontsűrűséggel rendelkezik. A Sharp által gyártott panel Gorilla Glass 3 védettséget kapott. A kijelző 2.5D lekerekítési technológiával készült, a két szélén az üveg finoman le van kerekítve. Az IPS panel tartalma szinte mindenhonnan látható a majdnem száznyolcvan fokos betekintési szögeknek köszönhetően, a fényerő rendben van, még erős napsütésben is kiválóan látható, nem tükröződik a kijelző. Az érzékenységére sem lehet panasz, maximum öt ujjal lehet egyszerre tapogatni. A fehéregyensúly kicsit kékes, de ezt szoftveresen kalibrálhatjuk MiraVision segítségével. 

/txt/hirek/kepek/3_20161118.jpg

Az előlapon a kijelző alatt helyezték el a telefon legmenőbb részét, a Harlequin LED Home-gombot. Hét különböző szín állítható be az értesítések megjelenítéséhez. Alapesetben is villog, vagy inkább pulzál az állapotjelző, akit zavar ki is kapcsolhatja, de ahhoz túlmenő, hogy csak úgy kikapcsoljuk. Mellette helyezték el a világítást nélkülöző menü és vissza gombot, de virtuális gombokat is beállíthatunk a képernyőre, amit én személy szerint nem szeretek. A kijelző fölé a fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetési hangszóró és az 5 megapixeles kamera került.

Bal oldalon kapott helyet a SIM tálca, amibe két microSIM vagy egy microSIM és egy microSD helyezhető be. Alatta egy szabadon állítható Shortcut gomb, ami alkalmazás gyorsindítóként szolgál, nálam a kamera bekapcsolására volt állítva. Jobb oldalt, a felső részen találhatók a hangerőszabályzó billentyűk, alattuk pedig a bekapcsoló gomb kapott helyet, ergonómiailag minden pont jó helyre esik. Bal oldalon felül pedig a 3,5 milliméteres kimenet, alul a két hangszórórács között USB Type-C csatlakozó található. Sajnos hang csak a jobb oldali rács alól érkezik.

/txt/hirek/kepek/42_20161118.jpg

/txt/hirek/kepek/5_20161118.jpg

A hátlap is fémből készült, egyedül felső és az alsó részen lévő sáv műanyag, ami azért kell, hogy az antennák szabadon kapják a jelet, nem észrevehető, ügyesen megoldották. A kamera középen felül, alatta a kéttónusú ledes villanó, majd ez alatt az ujjlenyomat-olvasó található. A biometrikus azonosító alatt a márkafelirat, a készülék alsó részén a típus jelölés, alatt pedig az „UMI által tervezve, Kínában gyártva. UMI technológia és Android okostelefon” felirat olvasható. Nincs ezzel baj, simán vállalható a dizájn, büszke lehet a gyártó. A készülék szürke és arany színben vásárolható meg. 

/txt/hirek/kepek/6_20161118.jpg

Hardver, szoftverezettség

A burkolat alatt egy 64 bites, 28 nanométeres csíkszélességű MediaTek Helio P10 (MT6755M) rendszerchip dolgozik. Az ARMv8 utasításkészletű processzorban négy darab, egyenként 1,8 gigahertzre skálázott Cortex-A53 mag és négy 1,1 gigahertzen ketyegő szintén Cortex-A53 mag dolgozik. A grafikus feladatokat ellátásáért Mali-T860 MP2 IGP a felelős. Ez az UMI állítása szerint flagship killer konfiguráció, ami nem helytálló, ebben az árkategóriában számít csak annak, egy MediaTek Helio X25 reggelire megeszi, persze sokkal több pénzt is kérnek érte. Ami helytálló az az, hogy ez a teljesítmény egy átlagfelhasználónak bőségesen elegendő. A multitask megfelelő működéséről 3 gigabájt LPDDR3 RAM gondoskodik. A belső eMMC 5.1 tároló mérete 16 GB, ami tovább bővíthető, maximum 256 gigabájtos microSD kártyát képes kezelni.

A mindennapos használatra ez az összeállítás tökéletes, akadást még intenzívebb használat közben sem tapasztaltam, az appok gyorsan betöltődnek, hiba nélkül futnak, közöttük pedig gyors a váltás. Melegedést nem éreztem komolyabb igénybevétel esetén sem, hőelvezetés jól megoldott. A teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

/txt/hirek/kepek/7_20161118.jpg  /txt/hirek/kepek/8_20161118.jpg

Az UMi Max fedélzetén Android 6.0 Marshmallow verzió teljesít szolgálatot, teljesen stock, tehát változtatásmentes formában. Nincs csicsa, processzorzabáló gyártói alkalmazásindító vagy bloatware kategóriába tartozó, root nélkül eltávolíthatatlan alkalmazások tömkelege. Csak azt kapjuk, ami kell, a Google Play Áruházból minden elérhető, amire szüksége van a felhasználónak. Véleményem szerint ez így Tutto perfetto! Jelenleg a V1.01 Build fut a gépen, ami 2016.08.10 verziót takar. Meghívót már kaptam, hogy csatlakozzak az Android N Beta csapatba tesztelőnek, tehát a karácsonyfa alá ígért 7-es Android bezsákolható lesz.

/txt/hirek/kepek/9_20161118.jpg  /txt/hirek/kepek/10_20161118.jpg

Az operációs rendszert jól optimalizálták az UMi Max esetében, nem merült fel semmilyen probléma a szoftverek és a felület használata közben. Lehetőség van különböző energia profilok beállítására és ezek automatikus váltására, ami jó hatással van a készenléti időre, csakúgy, mint a ki- és bekapcsolás ütemezése is.

Kamerák, multimédia

Az UMi Max 4G hátlapjára egy 13 megapixeles, Panasonic MN34152 kamera került f/2-es rekeszértékű lencsével, autofókusszal és kéttónusú LED-es villanóval. Panaszkodni nincs okunk, legalábbis ezen paraméterek alapján ezt gondolná az ember, de sajnos van. Hiába a jó nevű kameramodul és a 4864×2736 pixel maximális felbontás, a képek minősége nem túl meggyőző.

Az AOSP alapú kamera szoftver optimalizálatlan és fapados, természetesen a szokásos a panoráma, arcszépítő, mozgáskövető fotó mód nem maradt ki. A HDR mód bekapcsolható, mosolyra és a kétujjas jelre való exponálásra is van lehetőség, állíthatunk ISO-t, önkioldót, arcfelismerést, képarányt, színhatást és fehéregyensúlyt is, de ez kevés a boldogsághoz. Az elkészült képeken a színek elmosódottak, dinamikatartomány szűk, képek zajosak és a részletek is elvesznek.

Alternatív kamera app használatával más a leányzó fekvése, de valószínű inkább firmware frissítés orvosolná a telefon talán egyetlen gyenge pontját. A jó hír az, hogy jön az update, karácsonykor elérhető lesz a legfrissebb Android édesség, a Nougat. Az előlapra egy  5 megapixeles, GalaxyCore GC5005 kamera került, feladatát megfelelően ellátja, videók rögzítése maximum 1080p-ben és 30 fpssel történhet, vállalható minőségben. A szokásos tesztképek automata módban, alapbeállításokkal készültek.

/txt/hirek/kepek/11_20161118.jpg

/txt/hirek/kepek/12_20161118.jpg

/txt/hirek/kepek/13_20161118.jpg

/txt/hirek/kepek/14_20161118.jpg

A gyári AOSP-zenelejátszó szög egyszerű, előadok, albumok, dalok és listák alapján lehet rendezi az állományokat. Van hangszínszabályzó és FM-rádió, az utóbbi füles csatlakoztatásával bírható működésre, műsorokat lehet rögzíteni és RDS-információk nem jelennek meg a kijelzőn.

/txt/hirek/kepek/15_20161118.jpg  /txt/hirek/kepek/16_20161118.jpg

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az UMi Max 4G két microSIM-et fogad be, dual standby technológiával, mindkét számmal a hálózaton lehet lógni egyszerre, ha viszont az egyikről hívás folyik, a másik lekapcsolódik. A beszélgetési hang minősége megfelelő, a hangerő azonban lehetne több is, de ennek ellenére azért mindkét oldalon jól érthető és hallható.

Támogatott frekvenciák:

  • 2G (GSM): 850(B5)/900(B8)/1800(B3)/1900(B2)
  • 3G (WCDMA): 900(B8)/2100(B1)
  • 4G (LTE FDD): 2100(B1)/1800(B3)/2600(B7)/800(B20)

A Wi-Fi modem 802.11 a/b/g/n szabványú, nagyon jó érzékenységgel bír, valamint dual band 2.4GHz/5GHz támogatással, Wi-Fi hotspot és Wi-Fi direct funkciókkal is. Bluetooth-ból 4.1 jár A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 Type-C csatlakozással MTP és OTG-támogatással. Navigáláshoz a földi antennák, a routerek, illetve a GPS és a GLONASS műholdak jeleit is igénybe veszi, a pozicionálás pedig villámgyors, a jelet stabilan tartja. Kapunk iránytűt, giroszkópot, gyorsulásmérőt, és a mágneses tokokat érzékelő hall szenzort, infrát és NFC viszont nem. 

/txt/hirek/kepek/19_20161118.jpg

A nem levehető fém hátlap alá egy 4000 mAh kapacitású, Sony gyártmányú Lithium-polymer akkumulátort épített be a gyártó. A teszt során három napos üzemidőt produkált, normál használat esetén négy nap sem elképzelhetetlen töltés nélkül. A MinDig TV adását 13 órán át sikerült streamelni. A mellékelt 1 amperes töltővel 170 perc kellett 20-ról 100% ra töltéshez, ami elég sok, kipróbáltam 2 amperes töltővel, amivel gyorsabban megvolt a feltöltés.

/txt/hirek/kepek/17_20161118.jpg  /txt/hirek/kepek/18_20161118.jpg

Az UMi Max 4G megvásárlásakor 181 USA dollárt kell a GearBest.com kasszájánál hagynunk, a szállítási költségek megfizetése után a számla 52.700 Ft lett.

 

Mit kapunk a pénzünkért? Egy hibátlan megjelenésű és összeszerelésű, minőségi fém házas telefont, Gorilla Glass 3 védelmű kijelzővel, nyolc magos rendszerchippel, 3 GB RAM-al, sallangmentes Android 6.0 rendszerrel, amire OTA keresztül további főverzió frissítés várható. A rendszersebesség korrekt, nincsenek akadások, fagyások. A 3-4 napos üzemidő, a gyors és pontos ujjlenyomat olvasó, valamint a 800 MHz-es LTE támogatást szintén nagy pozitívum.

/txt/hirek/kepek/20_20161118.jpg

Hiba csak a kamerás képességekkel van, de hamarosan arra is jön javítás. Összességében egy nagyon jó mobilt tett le az asztalra a gyártó. Kinézet és tudás alapján mindenki, aki látta és kezébe fogta a telefont, 100 ezer forint környékére saccolta az árát.

Kastély Béla