T_Phone_2_Pro_5G

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 7.00

Minőség: 4.00

Értékelés: 6.00 | Szavazatok: 1

Szavazzon Ön is!

A Telekom tavalyelőtt mutatta be saját T Phone nevű okostelefon családját, a 2024-es két mobil közül a T Phone 2 Pro 5G az erősebb tudású. A készülék nagy kijelzővel, négy kamerával, NFC-vel és meglepetésre 3.5 mm-es jack csatlakozóval érkezett már 2023-ban is. De lássuk, mitől pro a Pro!

A Telekom T Phone 2 Pro 5G a mobilszolgáltató és a Google együttműködésének eredménye – legalábbis ami a szoftvert illeti, mert a gyártást a Wingtech végzi. A Pro modell mellett kapható egy "normál" T Phone 2 is. A Pro modell 256 GB tárhellyel és 8 GB RAM-mal kapható és összességében hatalmas, pozitív változáson ment keresztül elődjéhez képest. 

Külső

A T Phone 2 Pro 5G mellé nem csomagolnak sok mindent. A doboz a telefon mellett tartalmaz egy SIM-tűt, egy gyors útmutatót és egy USB-kábelt (C-C). A hálózati adaptert - bármely legalább 25W-os megfelel - és opcionálisan a tokot - egyéb lehetőség hiányában a Telekomnál - külön kell megvásárolni, képernyővédő fólia nincs fel applikálva.

20240702_171407

A T Phone 2 Pro 5G egy nagyméretű okostelefon. 6,8 hüvelykes, fullHD+ felbontású, 120Hz-es kijelzőjét széles keret veszi körbe, ezek viszont végre szimmetrikusak, szebb a szemnek. A hátlap és a keret is műanyag, a felépítés stabil és alig hajlítható. Kijelzőjét egy nem meghatározott típusú üveg védi. A telefon jobb oldalán egy magneta színű bekapcsológomb és egy hangerőszabályzó található, a microSD és a nanoSIM kártya tálcája pedig bal oldalon bújik meg a keretben. Igény szerint kérhető eSIM is, így lehet dual SIM-mel használni a telefont. 

A dizájn megújult, valahogy “trendibb” lett, vagy még inkább nem annyira ódivatú, mint az előző modell volt, Az okostelefon feloldása a bekapcsológombban található ujjlenyomat-szkennerrel vagy a 2D arcfelismeréssel történik. Mindkét feloldási módszer megbízhatóan működik – de a kamerának elegendő fényre van szüksége ahhoz, hogy felismerje az arcát. A telefon a biztonság okán naponta többször is kéri a PIN-kódot vagy a jelszót.

20240702_171704

A készülék csak a kék színben kapható hazánkban. Matt hátlapja ellenére jónéhány ujjlenyomat marad rajta, a fényesebb keret szintén szereti gyűjteni ezeket, viszont nem csúszik, ami nagy előny. Kameraszigete alig emelkedik ki a készülékből, ráhajlik az oldalára, így tetszetős lett és alig billeg, ha gépelünk, miközben a telefon az asztalon fekszik. Emellett pedig a korábbi modellnél vékonyabb és könnyebb is lett úgy, hogy többet tud. A mellékelt extra hosszú SIM-kiadó eszköz szükséges a SIM-kártyanyílás kinyitásához. A készülék IP54 védettségű, tehát egy kis eső nem árt vele, de ennél nedvesebb közeget nem bír. 

Kijelző 

A 6,82 hüvelykes AMOLED kijelző a T Phone 2 Pro 5G igazi fénypontja. A felbontása - 2436×1080 pixel - abszolút rendben van, a panel kontrasztja is szép, gyakorlatilag ég és föld a különbség az elődhöz képest. A 2022-es modell esetében a kijelző legnagyobb gyengesége egyértelműen az alacsony maximális fényerő volt, ezzel viszont már egyáltalán nincs gond a Phone 2 Pro-nál, köszönhetően az új technológiás megjelenítőnek, bár persze nem ez a legfényesebb panel a piacon, de abszolút élhető. Szintén újdonság az elődhöz képest a már 120 Hz-es frissítési frekvencia, bár ez nem adaptív, szóval vagy 60 vagy 120 Hz lehet. 

20240702_171421

Hardver, szoftver 

A telefon processzora a nyolcmagos Snapdragon 6 Gen 1, egy 2022-es chipset. Ez nem a legcombosabb mostanság, ám legalább nem valami olcsó megoldást választott a szolgáltató, ez a középkategória alja és itt teljesen rendben is van. Mellé került a már említett 8 gigabájt RAM és 256 gigabájt tárhely, így együtt pedig igazán pofás összeállítást jelentenek. A chipset általi korlátozások ellenére abszolút gyors a rendszer, a multitasking sem jelent gondot, nem érződik rajta gondolkodás. Persze ne akarjunk 4K videót vagy a legcsúcsabb játékokat futtatni maximális igényekkel, ez nem arról szól. 

Screenshot_20240701-182814

A T Phone 2 Pro 5G memóriája microSD kártyák behelyezésével bővíthető. Maximum 2 TB kapacitású kártya támogatott. Átviteli sebessége azonban csak közepes volt, van olyan olcsó készülék a piacon, amely háromszor gyorsabban tudta átmásolni ugyanazt az adatmennyiséget. 

A T Phone 2 Pro 5G a vanilla Androidot a legtisztább formában futtatja – nincs telepítve bloatware, ami nagyszerű, a szolgáltatói mivoltát csak a magenta színű üdvözlő képernyő, magenta háttérkép jelenti, de ezek törölhetők igény szerint. Emellett csak a tipikus Google-alkalmazások találhatók rajta gyárilag. Ez azt jelenti, hogy a rendszere szép és a maga nemében minimalista és 208 GB használható belőle.

Screenshot_20240701-183051

Tesztünkben az okostelefon Android 14-et futtatott, a biztonsági javítás pedig az aktuális hónapból származott. Jó hír, hogy a Telekom két évnyi főverziós és három év biztonsági frissítést ígér, ami nagyon korrekt ajánlat. 

Némileg furcsa az automatikus fényerőkezelés, ami általában alacsonyabb, mint bármilyen más készüléknél - bár én ezt preferálom -, valamint hatalmas kár a kihagyott always-on display-ért. AMOLED esetén nem is értem, miért húzták ki a listáról. 

Telefonfunkciók és hangminőség 

Annak ellenére, hogy ez egy Telekom okostelefon, a készülék zökkenőmentesen működik más szolgáltatók SIM-kártyáival. A hangminőség rendben van, az okostelefon jól ki tudja szűrni a zajt. A VoLTE és WLAN hívások is támogatottak és az NFC sem hiányzik.

Néhány nagyszerű tulajdonság, hogy a Telekom úgy döntött, hogy microSD-olvasót, valamint NFC-t, audio jack-et és vezeték nélküli Qi-töltést telepít. Van Wi-Fi 6e és 5G támogatás, a  felhasználóknak azonban sajnos nélkülözniük kell a két fizikai SIM-kártyát (de ahogy említettem, van eSIM az egy fizikai nanoSIM mellett). 

Screenshot_20240701-210904

A T Phone 2 Pro 5G tökéletesen tette a dolgát a hálózati mérés alatt, a kapcsolat stabil volt, az átviteli sebességek az osztályához képest átlagosak voltak. Műholdas kapcsolata nem okozott problémát. Az épületen belüli kapcsolat létrehozása némi időt vesz igénybe, de stabil és pontos.

Biciklitúrán is jól működött a T Phone Pro 5G útvonal-navigációja. A gyakorlatban a Google Maps-szel történő navigáció során nem mutatott problémát a készülék. A T Phone Pro 5G támogatja a GPS-t, a Glonasst és a Galileót.

Fotózás

Négy kamerát találunk a T Phone 2 Pro 5G hátlapján. Az előd modell nem volt éppen erős ezen a téren, hogy finoman fejezzem ki magam, idénre valamivel jobb lett a helyzet. A fő kamera egy 50 megapixeles darab, egy SK Hynix HI-5022 szenzorral. Van mellette egy 5 megapixeles ultraszéles optika, míg a makrókhoz és a mélységállításhoz egy-egy 2 megapixeles kiegészítő érzékelő jár. A kamera app, a fókusz gyors, a fotók mentésére sem kell gyakorlatilag várni. 

IMG_20240701_183613

A fotókat alapértelmezetten 12.5 megapixel felbontásban kapjuk, 50 megapixelnél a részletekkel akadnak gondok. A HDR kifejezetten gyenge, a világos részek szinte minden fotón kiégnek, utoljára ilyet rég láttam. Szerencsére nem annyira fakók a színek közel sem, mint a nemrég nálam járt Nokia Pulse Pro-ban. Őszintén szólva 100 ezer forintért ennél többre számítottam és valószínűleg számítanak azok is, akik megveszik a telefont, de azért élhető marad. 

IMG_20240701_183725

Az ultraszéles kamera fő gondja élből a felbontás, aztán pedig a tudás, így összességében azt mondhatjuk, hogy csak a 12.5 megapixel használata ad használható képeket. Az éjszakai képek nem gyorsak, cserébe jóval kiegyensúlyozottabb a fotó. 

IMG_20240702_171949

Az előlapi kamera nappal kiváló, ha nem akarjuk nagyobban megnézni, mint a telefon kijelzője. Belenagyítva siralmas a látvány, az éjszakai pedig a sok-sok évvel ezelőtti esti fotókra emlékeztet, amikor a mobilfotózás éjjel még nagy szó volt. 

IMG_20240702_172011

Videók rögzíthetők a fő kamerával maximum 2K felbontással, de akkor csak 30 fps-sel, 1080p-nél 60 fps is lehetséges. Az előlapi kamera maximum 1080p-vel és 30 fps-sel rögzít. A fotózás mellett a videóknál fontos megemlíteni, hogy a fő kamera - amelyhez optikati képstabilizátor is tartozik - nappal teljesen vállalható minőséget nyújt, az ultraszélessel sincs igazán gond, éjjel viszont mindkettő baja meggyűlik a fények változásától, a fókusz ugrál, próbálkozik. Ennyiért igazából a videós képességekre nem lehet okunk panaszra. 

Teljesítmény 

A T Phone 2 Pro 5G megfelel a mindennapi használatra. A teljesítménye abszolút elegendő a játékok, például a PUBG Mobile lejátszásához. Bár néha előfordulhat akadozás, nem ez a jellemző, a sokban frissített kijelző azonban nagyon sokat dob a vizuális élményen. A T Phone 2 Pro 5G nem nagy teljesítményű vadállat, de mindig kellemesen hűvös maradt. Még teljes terhelés mellett, például benchmarkok alatt sem lett langyosnál magasabb a hőmérséklete.

20240702_171647

Hangszórók

A Telekom monó hangszórót szerelt a T Phone 2 Pro 5G aljára. Elég jól szól lineáris kimenettel – különösen közép- és magas hangokon. Basszus azonban nem hallható. A kamu sztereó hangzást a felső beszédhangszóró segíti, bár érezhetően halkabb. Nagyszerű, hogy a Telekom az audio jack jelenlétét választotta, és a kimenet alacsony zajszintű (SNR 79,36). A T Phone 2 Pro 5G a szokásos Bluetooth kodekeket is támogatja: SBC, AAC, aptX, aptX HD és LDAC, verziója egyébként 5.2.

20240702_171559

Üzemidő

A T Phone 2 Pro 5G energiafogyasztása jól kiegyensúlyozott. Alacsony minimális fogyasztása különösen jó, ami arra utal, hogy remek készenléti időkkel rendelkezik, még 5G-n is. A telefon több mint 14 órát bírt a valósághű Wi-Fi tesztünkben. 

A mindennapi használat során a T Phone 2 Pro 5G akár két napig is tud működni, köszönhetően az 5000 mAh-s akkumulátorának. A normál T Phone-hoz képest a Telekom vezeték nélküli töltést is kínál a Pro modellhez. Van ugyan gyorstöltés, de azért nem az a szint, mint a kínai gyártóknál. 50%-ról 100%-ra 1 óra 14 percet írt 45W-os gyorstöltéssel - 25W támogatott. Külön öröm, hogy nem felejtették ki a Qi töltést, vezeték nélkül 15W-tal tudja tölteni a telefont a wireless pad. 

Összegzés

A T Phone 2 Pro 5G árkategóriájában az 5G vétel nem egyedi értékesítési pont, hanem már eléggé standard. A főkamera képei elegendő fény esetén is csak használhatók, de semmiképpen sem kiemelkedőek. A telefon többi lencséje dekorációs kiegészítőnek tekinthető. A kijelző sokat fejlődött, hatalmas piros pont jár érte, ahogy az eSIM-ért és a vezeték nélküli töltési lehetőségért is. 

20240702_171709

A T Phone Pro 5G ambivalens, ha az energiáról van szó. Bár az akkumulátor valóban sokáig bírja, a töltési ideje sajnos elég lassú. A többi funkció átfogó, bővíthető tárhellyel, NFC-vel és audiocsatlakozóval. 

A T Phone Pro 5G jelenleg Magyarországon 99.800 forintért vásárolható meg egy összegben vagy részletre a Telekom kínálatában. Hűséghosszabbítással ingyen nem rossz, de igazán nem kell sokat hozzá tenni, hogy találjunk jobbat a nagyobb márkáknál.