Siemens S65

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.75

Tudás: 7.63

Minőség: 7.38

Értékelés: 7.58 | Szavazatok: 8

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Amikor a Siemens S65-t megkaptuk sejtettük rögtön itt a belső az, ami eladja magát, mintsem a megjelenése.

A siemens S65 külsejéről, vagy ennek egyediségéről kár lenne ódákat zengeni. Egy üzleti kategóriába tartozó telefontól inkább eleganciát várunk el, mintsem szépséget, és ezt az S65-től meg is kapjuk. Az, hogy a gyártónak a telefonjai egyre másra hajaznak egymásra nem véletlen, hiszen az a fajta gyors fluktuáció jellemzi a mai telefóniát, amit a design érthetően nem tud minden esetbe követni. Az S65 persze áldozatnak nem mondható, hiszen a fekete, ezüst, króm, olyan szépen illeszkedik egymáshoz, hogy a bántásra nincs is okunk. Van külső ezüstszínű hangszabályozónk, és hozzá párosuló hangszórónk. Hatalmas méretű, 65 000 színű kijelzőnk, ami 9 soros, és a szövegeket is rövidítés nélkül írja ki. Minden szükséges információ jól olvasható rajta, de persze van lehetőség a zoomolásra is. A billentyűzet joystickja jó, könnyen reagál és kiszámítható. A számrész zavaró és kicsi, valamint a gombok annyira közeliek, és rossz tapintásúak, hogy már-már zavaró. A menü navigációs gombjai, viszont még a numerikust is alulmúlják. Mind formailag, mind pedig elhelyezkedésileg gyengén muzsikálnak.

A Nagy trükk! -Hol van a memórikártya?

Meglepetést okozhat a némileg csökkentett méretű scandisk kártya megtalálása illetve kivétele, ugyanis ezt napokig mi sem találtuk meg. A töltő ajzatja felett helyezkedik el, egy kis rejtett lapocska mögött. Kivenni és visszarakni leginkább csak egy tűvel tudtuk.

Kamera

A Siemens S65 elvileg egy mérföldkő a kamerás mobiltelefonok között. Az 1,3 Megapixel már felér egy gyenge fényképezőgép teljesítményével, és mondhatni lassan le is váltja azokat. Külső, külön gombbal nem indítható, de a joystick balra nyomásával könnyen elérhető ez a funkció. Van azonban 5x zoom, világosság +-3 pontos állítása, automatikus kül- és beltéri üzemmód kiválasztása. Ráadásul videó felvételeket is készíthetünk vele, mely azonban a kijelzőn visszanézve túlságosan pixeles volt.
Az MMC kártyáról nyomtatva, igényes minőségben jutottunk képekhez. A szerkesztésre is ad lehetőséget a telefon. Van egy fotó program, amelynek segítségével, képeket moshatunk egybe, dekorálhatjuk ki, és formázhatjuk. Van egy u.n. Blue box opció is, amely a tv műsorok kék hátteres (híradó, időjárás) világát hozza elénk, azaz a passzív behelyettesítést teszi lehetővé.

Belső

A menü a 3 x 3-as elrendezést követi. Gondos alaposságot sugall az a tulajdonsága, miszerint csak az éppen aktív menüpont színes, a másik nyolc ilyenkor szürke, és a 3d effekt is ugyanígy viszonyul. A memória 32 Mb-os, természetesen dinamikus. Elhelyeztek benne egy fájlkezelőt is, ami kicsit talán leegyszerűsítheti sokak számára a bejegyzései megtalálását.
A telefonkönyvben a nevekhez szinte minden szükséges bejegyzést tudunk csatolni. Azonban megtekintéskor csak a nevet, és az elsődleges számot emeli ki. 250 bejegyzést tud eltárolni, és képes 15 számot titkosítani is (+15). Érdekes, hogy a pl. Nokiákban használt csoportokat a telefon érzékeli, és ezekre másként csöng. Természetesen itt is van lehetőség csoportok létrehozására, és ezek testre szabására. Az üzenetek tárháza, az MMS, SMS, EMS bűvkörén túl, egy email le/feltöltésre is ad lehetőséget, s mindezt egy jól átlátható módon teszi meg, szuper sebességgel. A szervező menüpontban van a naptár, emlékeztetők, jegyzetek, a diktafon, és a világóra, amelyek tökéletesen kielégítik az elvárt igényeket, de (a többi funkcióhoz képest) különösebb ámulatba ejtésre nem ad okot. Az extrák, pedig a SIM kártya menün túl (pl, t-mobile, vodafone live) a számológépet, stoppert, ébresztőt (minden napra más időpont adható meg) foglalja magába. A legnagyobb élményt azonban mégis a worms játék jelentette, ami a nagysikerű PC klasszikus egy remekbe szabott 3D-s utódja. Valamint a Dévényi Tibi bácsin felnőttek kedvence a Torpedó. Ha valaki a lövöldözős játékoknak nem megszállottja, neki a 3D rally is elegendő szórakozást nyújthat. Az utóbbi játék összképéből némiképp levon, hogy túl a túl sok opció túlnyomó része nem elérhető, és a töltési idő kifejezetten hosszú. A csengőhangok 40 szólamúak, változatosak, a képek animációk, pedig igényesek, trendy-nek nevezhetnénk őket.
A WAP 2.0, s a GPRS Class 10-es mind megtalálható, míg adatküldésre a bluetooth 1.2 (gyorsabb !!!) sem hiányzott a régi jól bevált infraport mellett. Az alapcsomag része a kábel, a töltő és az adat cd (mini).

Amit érdekesnek találtunk:
 • Közepesen gazdag alapcsomag
 • Trükkös memória kártya
 • Igényes csengőhangok-grafikák
 • 3d hatás
 • átlátható menürendszer


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Gyakran lefagy
 • Nehezen megkülönböztethető külsőleg
 • Sok alkalmazásnál hosszú töltési idő
 • Rossz a billentyűzet


Ami nagyon tetszett:
 • MMS
 • EMS
 • E-mail
 • Infra
 • Bluetooth 1.2
 • 32 Mb memória
 • 65 000 színü kijelző
 • Igazi bárhól bármikor telefon
 • Világóra
 • Naptár
 • Igényes anyagok
 • Jó játékok


Összegzés:
Az S65 telefon volt a javából. Ha a külső nem is bővelkedik a hozzáadott értékekben, a belső nem vitatható. Persze a külső sem csúnya, de a programok azok, amik megkoronázzák ezt az üzleti telefont. A széleskörű alkalmazások, az 1,3 megapixeles digitális kamera, a bluetooth 1.2, a 32Mb memória a meghatározó Telefon vásárlása során érdemes számolni az S65-tel.
 
Köszönjük a Siemens támogatását tesztünkhöz.