Samsung Gear Sport

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.26

Tudás: 8.29

Minőség: 8.39

Értékelés: 8.32 | Szavazatok: 38


Nézze meg további tesztjeinket is! Nézze meg további tesztjeinket is!

Kezdhetjük megint azzal a tesztet, hogy milyen létjogosultsága van egy ilyen kategóriájú okosórának, de úgysem lesz verdikt. Valakinek vagy kell egy ilyen, vagy nem. Szinte napra pontosan egy éve használok egy Samsung Gear S3 Classic órát és számtalanszor futottam bele ebbe a hitvitába azokkal, akik meglátták a kezemen. Lehet élni nélküle természetesen, de kényelmesebb vele. Hogy ennyi kinek ér meg 129.990 (Gear S3) illetve 99.990 Ft-ot (Gear Sport), az már más kérdés (jelenleg épp akciós egyébként, akár 85 ezerért is hozzájuthatunk a gyári garanciális változathoz!).  Ha viszont futunk, úszunk, túrázunk és alapvetően aktív, sportos életet élünk a nagy átlaghoz képest, akkor azonnal a „kell” felé billen a mérleg nyelve. Nézzük, mit is alkotott a gyártó bő egy év alatt a Samsung Gear S3 megjelenése óta!

Mivel már van egy Gear S3 Classic órám, így a telefon Gear nevű alkalmazásából az Új óra csatlakozása menüpont alól lehetett kezdeményezni a párosítást.  Ennél felajánlotta, hogy a már meglévő Gear óra mentését visszaállítja az új órára, ebbe beletartoznak a beállítások, az üzenetek, a gyári és az általam utólag telepített alkalmazások, a widgetek, azok sorrendje és az S Health adatok is.

Gyakorlatilag teljesen azonos kinézetet kaptam, mint a Gear S3-on. Az átköltözés után volt egy kis fennakadás: az óra képernyője nem éledt fel se gombra, se képernyő matatásra, se gyűrű tekergetésre. Egy restart szerencsére gyorsan oldotta meg a problémát. Ha több Gear órát párosítunk össze a telefonunkkal, akkor okosan és automatikusan az kapcsolódik, amelyik a kezünkön van.

Szerencsére megtartotta a Samsung az S2 óta jól bevált kör számlapformát, így megint egy klasszikus órát kapunk kinézetre. Az S3-hoz képest a mérete kisebb, 4,4 mm-rel lett rövidebb, 3,1 mm-rel keskenyebb és a magassága is csökkent 1,3 mm-rel. Méretei így 42,9mm×44,6mm×11,6mm lettek. Ebből értelemszerűen következik, hogy a tömege is kisebb lett, méghozzá nem csekély 13 grammal, alig 50 grammot nyom a mérlegen. Mindezek együtt érezhetően kényelmesebb viseletet adnak és már egy női csuklón sem kirívó a mérete miatt (bár a feleségem szerint nem is kényelmes egész napos használatra, de sportoláshoz el tudná képzelni, csak ez az óra nem kizárólag a sportolásnál szeretne a kedvünkben járni). Mindezt úgy, hogy a használat során nem tűnt fel a kijelző minimális méretcsökkenése.  Ha figyelembe vesszük, hogy elsősorban sportolásra alkalmasabbá akarták tenni az S3-at, funkció vesztés nélkül, jelentem sikerült.

Külsejét rozsdamentes acél váz, grafitszürke (hivatalosan fekete) vagy kék szín jellemzi, az előlapot Gorilla Glass 3 üveg védi a karcoktól. A lünetta (vezérlő gyűrű) feszesebb lett, nem lötyög, mint az S3-nál (ezt az S3 fórumokon sokan sérelmezték), recézettsége elegendő a biztos mozgatáshoz, így ritkán kell a képernyőt tapogatva navigálni. A kijelző 1,2 hüvelykes, 360×360 felbontású és természetesen AMOLED. Kitűnő fényerő, igen élénk színek és automatikus fényerőszabályzás jellemzik a panelt, de nem is vártam mást ettől a megjelenítőtől. A gombok az S3 Frontier stílusához hasonlítanak inkább, négyszögletesek, recézettek. Ugyanolyan funkciókkal bírnak, mint az elődjénél: a felső a Vissza, az alsó pedig a Menük, Főoldal, Bekapcsolás, duplán pedig egy hozzárendelt feladat (pl. telefon megkeresése).

A gombok között található a mikrofon, viszont eltűnt a saját hangszóró, így telefonálásra csak Bluetooth fülessel együtt használható. Ez először meglepett, mert a beállítási menüben ott az értesítési hangerő, ezért eszembe sem jutott, hogy nincs hangszóró az órában. Egyébként talán ez a legnagyobb – megkockáztatom egyetlen – hiányossága a közvetlen előd S3-hoz képest. A Gear Sport hátlapján találjuk a pulzus mérőt. A szíj csatlakozása 20 mm-es (S3 esetében ez 22 mm), szilikonból készült (az S3 Classic-nál bőr, a Frontier-nél pedig szintén szilikon a gyári), ami egy kis pöcök elmozdításával könnyedén le- és felszerelhető. A szíj belül erősen rovátkás, így egy hét viselet után már eléggé begyűjtötte a koszt, de mivel az óra 5 ATM/50 m vízállósággal rendelkezik – és ebben többet tud az elődnél – nem kell leszerelni a szilikon szíjakat a tisztításhoz. 

Ami a belső értékeket illeti, a 4 GB tárhely és a 768 MB RAM található benne, ami azonos a Gear S3-mal. A hivatalos adatlap szerint az 1 gigahertzes, kétmagos, Cortex-A7-es maggal felvértezett Exynos 3250 processzor eltér az S3-tól (kétmagos Exynos 7270). A sebességre viszont nem lehet panasz így sem, nálam egyszer sem gondolkodott, a menük, a widgetek villámgyorsan jelentek meg, semmi laggolást nem tapasztaltam a bő egy hét alatt.

Bluetooth-ból 4.2 áll rendelkezésre, ami fájlok mozgatása esetén elég szűk keresztmetszet. Kb. 2,5 órányi MP3 zene másolása több mint 20 percig tartott egy Samsung Galaxy S7 Edge telefonról. Én egy Samsung EO-BG920B Level U Bluetooth fülessel használtam, összekapcsolásuk villámgyorsan és problémamentesen ment.

Wi-Fi szabványokból a 802.11b/g/n-t kezeli. Ha megszakad a Bluetooth kapcsolat az óra és a telefon között, akkor automatikusan a Wi-Fi üzemmódban kommunikálnak tovább. A Bluetooth kapcsolat megszakadását rezgéssel jelzi az óra, így még időben visszamehet a feledékeny ember a lakásba vagy a kocsihoz a telefonjáért (naponta megtörténő igaz történet az alapja).

A Glonass-t és Beidou-t is támogató önálló GPS elengedhetetlen ahhoz, hogy az órát telefon nélkül tudjuk használni sportolásra. A Futás kiválasztása után alig több mint 10 mp múlva már azonosította is a pozíciómat és ezt jelezte is. Tehát mire kiválasztjuk az éppen kedvünknek megfelelő zenét, már indulhat is a kalória égetés. A pontosságát csak közel nyílt terepen teszteltem, nem futottam belvárosban magas házak között. Az útvonalat pár méteres kilengéssel pontosan lekövette, majd az adatok S Healthre való szinkronizálása után ki is simította az esetleges hibás méréseket, az órán ugyanis még látszott, hogy néha az utca másik szélére tett, de ezt a pár méteres tévedést helyesen, utólagosan korrigálja.

Akkumulátorból egy 300 mAh-s darabot kapunk a Gear Sportban (Gear S3-nál ez 380 mAh), de üzemidőben nem vettem észre ezt a kapacitás csökkenést az egy éves Gear S3-hoz képest. Még mindig kényelmesen ki lehet húzni vele 2 napot, ha nagyon hanyagoljuk, akár 3-at is. Always On Display (AOD) mellett az egy nap a reális, hacsak nem akarjuk másnap napközben töltőre rakni, mert két teljes napot nem tud így teljesíteni. Ha napi egy óra sportolás is része a programnak, akkor szintén érdemes minden este tölteni (ilyenkor kevesebb, mint 2 óra töltés elég).  Nálam egy nap kb. 18 aktív órát takar, ez másoknál sokkal kevesebb lehet, így az üzemidő is értelemszerűen másként alakulhat.

A normál üzemmód mellett használhatunk Energiatakarékos módot is (a híváson és az üzenetküldésen kívül minden más funkció kikapcsol, nincs Wi-Fi és a teljesítményét is korlátozza, valamint a képernyő szürkeárnyalatossá változik) és Csak óra módot (csak az időt mutatja, az automatikus kézmozdulatra reagálás is megszűnik, gombot kell nyomni, hogy lássuk az időt).

Ha már sport óra: egy óra futás aktív coach-csal, zenével 32%-ot merített az akkumulátorból. Ezalatt természetes, hogy a folyamatos GPS használat és a pulzusmérés intenzívebben meríti az akkumulátort. 20%-ról kb. 140 perc alatt tölti fel teljesen a vezeték nélküli bölcső. Érdekes volt viszont látni, hogy a Gear S3 gyári töltőjét nem tekinti eredeti gyári töltőnek és piros felirattal figyelmeztetett az eredeti tartozék használatára, viszont egy utólagos dokkoló esetében ez nem okozott fennakadást. :D Innen vettem észre, hogy a külsőre szinte teljesen megegyező bölcsők mégsem teljesen azonosak, más a típusszámuk.

A Gear Sport használata gyakorlatilag teljesen megegyezik a Gear S3-mal. A lünetta (körgyűrű) segítségével tudunk navigálni, a felső gombbal visszalépni, az alsó gombbal Főképernyő vagy ha ott vagyunk, akkor Menü, hosszan nyomva választhatunk a kikapcsolás vagy a magasabb érzékenység funkció között, kétszer megnyomva az előzetesen hozzárendelt funkció indul el. Emellett a képernyőt fentről lefelé húzva a redőny jön le, ahonnan az Energia takarékos módot, a Repülő módot, a Hangerő-rezgés beállítást, a Ne zavarjanak módot, az AOD-t, a Fényerőt, a Zenelejátszót és a Beállításokat érhetjük el.

A Naptár, Értesítés beállítása, Időzítő, Időjárás, Magasság és Légnyomás értékek és minden okos órához illő funkció megtalálható, felhelyezhető a képernyőre (max. 15). Ezek sorrendje szabadon variálható.  Mint ahogy a sok ezer óraszámlap is, amit a Gear alkalmazásból letölthetünk és kedvünkre válogathatunk az analóg és digitális óralapok közül. Már a gyári számlapok között is megtaláljuk a funkcióban, kinézetben nekünk megfelelőt, többségét pedig személyre is szabhatjuk (szín, megjelenített tartalom). Természetesen alapból a nemrég kiadott Tizen 3.0 frissítéssel kapjuk meg az órát, ami jelentősen javított a Tizen OS lemaradásán az Android Wear-rel szemben. Erről egy korábbi hírünkben már olvashattak

Telefonhívást fogadhatunk, de csak fülhallgatóval, mert a saját hangszórót kihagyták ebből a modellből. Viszont nem látom létjogosultságát a mikrofonnak, mert a Bluetooth fülesen is van mikrofon, miért nem azt használja? És ha már a fejünkön a BT fülhallgató, akkor miért is nem a telefont használjuk telefonálásra? Így igazából a telefonálás funkció értelmét sem látom saját hangszóró nélkül, ami egyébként a Gear S3 esetén teljesen jól használható. Ott még a kezünket sem kell felemelni Knight Rider pozícióba, mert lógatott kézzel is működik. Ha valaki tudja a megoldást, szóljon!

Ha már sportóra, használjuk is! A Samsung S Health szépen kiforrott hátteret ad ehhez az eszköz segítségével. Bár elérhető az Endomondo, a Nike+ Run Club, a Runtastic, a RunKeeper appok is, nekem nem nyújtottak többet a gyári alkalmazásnál, ami nem mellesleg magyar nyelven kommunikál velünk futás közben. Vannak alap iramdiktáló edzésprogramok is, amik lelkesen beszólnak, ha lassabban vagy gyorsabban kellene szedni a lábunkat, sőt időnként lelkesítő buzdítást is kapunk. Folyamatosan tájékoztat a teljesített távról, kilométer átlagunkról, a megtett össz távról, eltelt időről és a pulzusunkról, ez utóbbi gyakoriságát mi állíthatjuk be.

Ha ezen kívül is infóra van szükségünk, akkor 3 szabadon beállítható képernyő áll a rendelkezésünkre az összes adattal, zene vezérlővel, így vizuálisan is nyomon követhetjük az edzésünket. Kitűzhetünk edzéscélt akár időtartamra, akár távra is. Befejezéskor összefoglalót kapunk a fő adatokból. Amint visszaértünk a futásból és a telefonon elindítjuk az S Health-et, szinkronizálja az óra adatait a telefonnal. A Samsung Connection alkalmazás segítségével integrálódik a többi okos otthon készülék közé, így akár az óráról vezérelhető a Samsung okostévé, intelligens mosógép, klíma, stb.

Összegzésként azt mondhatom csak, hogy azt nem taglalnám, hogy kinek miért van szüksége okosórára vagy sem. De ha nem elég egy csak sportra korlátozott óra (Pl. Polar), hanem a hétköznapokban is sokrétűen akarjuk használni, akkor van létjogosultsága.

Gear S3 Classic/Frontier vagy Gear Sport? Nehéz eldöntenem. Kb 30.000 Ft különbség van a két típus között és ezért gyakorlatilag „csak” az órával telefonálásról kell lemondanunk. Minden más funkcióban azonos a két típus. Tovább megyek. A méretbeli csökkentés határozottan jobbá, viselhetőbbé tette a Sportot, hölgyek számára is használhatóvá. Tehát valószínű most a Sport mellett döntenék, de egyáltalán nem bántam meg az egy éve vett Gear S3 Classic-ot. 

A Samsung Gear Sport órát tesztelésre a gyártótól kaptuk, amelyet ezúton is köszönünk.