Samsung Galaxy Z Flip5 teszt

Tovább a Samsung Galaxy Z Flip5 készülékre

Samsung_Galaxy_Z_Flip5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.83

Tudás: 7.67

Minőség: 9.00

Értékelés: 8.17 | Szavazatok: 6

Szavazzon Ön is!

A rendkívül igényes frissítések ezt az összecsukható telefont olyan kívánatossá teszik, hogy a legtöbb embernek kiváló választás lehet még akkor is, ha összességében nem a legjobb telefon, amit valaha kiadtak.

Ez az a készülék család, amely elhitette velem, hogy az összehajtható készülékek valóban életképes utat jelenthetnek az okostelefon-ipar számára. Tisztelet a Foldnak azért a kemény útért, amit bejárt, hogy az első életképes belépő legyen, de a Flip megfordította a forgatókönyvet, és megmutatta, hogy az összecsukható készülékeknek nem kell sem terjedelmesnek, sem megfizethetetlenül drágának lenniük.

20230809_082440

Ez egy szép megjelenésű készülék, amely összecsukható és kényelmesen elfér a zsebben. A formafaktor - mint minden a szórakoztató elektronikában - egy kompromisszum. A Fold arra a koncepcióra épül, hogy egy táblagépet hordozhatunk a zsebünkben, amely kinyílik és egy 7,6 hüvelykes kijelzőt tár elénk.

A Flip 6,7 hüvelykes fő kijelzője bőven az elfogadható tartományban van. Valójában 0,1 hüvelykkel kisebb, mint a Galaxy S23 Ultra. De mindkettőnél végtelenül hordozhatóbb. Ez a különleges kialakítás azonban a talán kissé bizarr 22:9-es képarányt is magában foglalja. Egyszerűen nem kapunk szabványosabbat anélkül, hogy a készüléket lényegesen szélesebbé tenné. 

20230809_082246

A fő megjelenítő egyébként egy Foldable Dynamic AMOLED 2X panel 120Hz frissítéssel, HDR10+ támogatással, 1080×2640 pixel felbontással, 425ppi pixelsűrűséggel. A fedlap Super AMOLED panel 3.4” képátlóval, 720×748 pixel felbontással és 306 ppi értékkel. 

Az összehajtható telefon tesztje kifejezetten szórakoztató volt a családtagok, barátok és a körülöttem lévők első benyomásai. Ezeket a nyers, zavarodott reakciókat hiányoltam a mai fogyasztói technológiából. Az utóbbi időben pedig a Samsung Galaxy Z Flip5-je érdemelte ki az ilyen pillanatok újjáélesztését.

20230806_143032

A Z Flip5 megoldja az utolsó generációs problémák nagy részét, és továbbra is a legjobb flipes telefon, amelyet ma megvásárolhat. És hacsak a Samsung nem mutat be XR headsetet még ebben az évben, kétségtelenül ez lesz a cég 2023-as legambiciózusabb terméke.

Egy nagyobb, merészebb és fényesebb külső kijelző áll a Z Flip5 figyelemreméltó frissítéseinek listáján. De azokon a területeken is, ahol a Samsung a definiálásnál több finomítást választott, a Samsung Galaxy Z Flip5 még mindig a legjobb összecsukható telefon a legtöbb ember számára, még akkor is, ha a Motorola és a Google termékeiből is lehet választani helyette. 

Újdonságok ebben a modellben

Papíron az új Z Flip5 egy egyszerű frissítésnek tűnik a tavalyi Z Flip4-hez képest, de amikor azt mondom, hogy a három legjelentősebb változás a frissített modellnél nagy különbséget jelent az összehajtható készülék használatában és megtapasztalásában, akkor nem a levegőbe beszélek. 

Flex ablak

A Z Flip5 esetében a Samsung a tavalyi 1,9 hüvelykes képernyőt egy fényesebb, jobb megjelenésű és sokkal használhatóbb, 3,4 hüvelykes négyzet alakúra cserélte. (Gyakorlatilag nem négyzet, de a bal alsó sarokban lévő kis bemélyedést leszámítom, mivel az nem sokat tesz hozzá a funkcionalitásához). Az új panelen YouTube videókat nézhetünk, sokkal tisztábban érzékelhetjük a témák keretezését, amikor flex módban készítünk szelfiket, és végre láthatjuk és válaszolhatunk az értesítésekre anélkül, hogy hunyorítanánk a szemünket vagy kinyitnánk a telefont gépeléshez.

20230806_142835

A Z Flip5 lapos, letisztultabb kerete miatt a használatát inkább prémium kategóriás zsebtársnak érzem, mint összecsukható játéknak.

A Flex ablak használata hasonlít a Samsung Galaxy Watch-on elérhető megoldáshoz; attól függően, hogy a kezdőképernyőről melyik irányba húzod, megjelenik egy értesítési panel, gyors kapcsolók és widgetek csúszkái - bár nem mindegyik interaktív.

A Z Flip külső kijelzőjével kapcsolatos egyik nem tetszésem a visszafogottság érzése, amikor a különböző időjárási elemekre és naptári dátumokra koppintok, és rájövök, hogy ezek nem bővülnek ki semmi másra -- és nem is kérik, hogy nyissam ki a telefont a részletes nézetért. Persze lehet enélkül élni, de a Samsung okosórámnál megszoktam, hogy ha máshogy nem, a widgetre bökve telefonon megnyithatók az adott appok, ahol már teljes képet kapok. 

20230809_082413

Hasonlóképpen, a Flex Windowhoz "optimalizált alkalmazások" számát egy kézen is meg lehet számolni. Ahhoz, hogy valóban kihasználja a külső képernyő előnyeit, le kell tölteni a Good Lockot a Galaxy Store-ból, és a Life Up fülök a letölthető MultiStar kiegészítő segítségével rá kell kényszeríteni az alkalmazásokat, hogy a 3,4 hüvelykes dimenzióban nyíljanak meg. Remélhetőleg ez később alapértelmezett funkció lesz, mert ha valaki nem keres rá, magától nem jön rá, hogy ilyet is lehet és az optimalizáltság hiánya ellenére nagyon sok app tökéletesen működött. 

Külön említést érdemel, hogy átgondoltan integrálták a zseblámpát, amikor a telefon összecsukott állapotban van, hiszen ekkor a kamerák és a vaku feléd néznek, amikor a telefont tartod, így mielőtt a zseblámpa felvillan, a Z Flip5 felszólít, hogy fordítsd meg a készüléket, és a hangerőbillentyűvel kapcsold be és ki.

Hézagmentes zsanér

Az idei Z Flip5 szintén résmentes zsanér kialakítással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a belső kijelző felső és alsó oldala teljesen összecsukódik, és alig marad hely közöttük. A kifinomultabb esztétika mellett a középen lévő rés hiánya azt jelenti, hogy a por kisebb eséllyel kerülhet be az érzékeny belső kijelzőbe, és okozhat fizikai sérüléseket.

20230809_082305

A Samsung azt állítja, hogy bár a Z Flip5 még mindig IPX8-as minősítéssel rendelkezik - és nincs hivatalos porállósági tanúsítványa -, mégis jelentősen tartósabb, és a korábbinál jobban túléli a tengerparti kirándulásokat és más poros környezeteket.

A zsanérral egyetlen gond van, az új, biztonságosabb és szebb kialakítással nehezebben fér be az ujjunk a kinyitáshoz. Valamit valamiért. 

S23 Ultra teljesítmény

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy lapkakészlet, amely a Samsung csúcskategóriás Galaxy S23 Ultra készülékével debütált, a Z Flip5 erőforrása. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazások és a játékok villámgyorsan futnak a telefonon, és a multitasking - akár az osztott képernyős típus, akár a Picture-in-Picture (PiP) - kiváló élményt nyújt. Ehhez 8 gigabájt RAM és 256 vagy 512 GB tárhely jár.

Screenshot_20230808_091807_CoverScreen

A kétképernyős flip-telefonok természetéből adódóan a szokásosnál sokkal többet használtam a kameraalkalmazást és a flex módú médialejátszót. A Z Flip5-tel eltöltött egy hét alatt nem tapasztaltam semmilyen nagyobb fennakadást vagy alkalmazás összeomlást, még akkor sem, amikor egy délutánon át váltogattam az e-mailezés és a Slack között, miközben a biztonsági kamerát bébicsőszként PiP-ben tartottam nyitva.

Screenshot_20230808_094555_AlwaysOnDisplay

Vajon a legtöbb ember képes lesz különbséget tenni a Snapdragon 8 Gen 2 és a tavalyi Snapdragon 8+ Gen 1 között? Valószínűleg nem. De jó tudni, hogy bár a Z Flip nem a Samsung csúcsmodellje az összecsukható, de ugyanolyan teljesítményű, mint a csúcs kategóriás testvére. 

Sajnos, bár azt vártam, hogy a hatékonyabb chipset jobb üzemidőt hoz a Z Flip5-nek, viszonylag hasonló számokat láttam, mint a Z Flip4 esetében. A telefon egy munkanapot átvészel, de nem szívesen vinném magammal két napra sem power bank vagy töltési lehetőség nélkül.

Screenshot_20230808_094934_Device care

Az akkumulátor tényleges mérete megegyezik a Flip4-ben találhatóval, 3700 mAh, de itt egy kicsit több üzemidőt kapunk. Egy teljes napot gond nélkül kibír, de ennél tovább nem erőltetném. Míg a test hosszú, az akkumulátort szegmentálni kell, hogy elférjen a kettéosztott házban. Ez azt jelenti, hogy bár a képernyő nagyjából ugyanolyan méretű, mint mondjuk a Galaxy S23 Ultrában, a kombinált akkumulátorok lényegesen kisebbek, mint annak 5000 mAh-ja - vagy ha már itt tartunk, a kisebb S23 3900 mAh-ja.

Támogatást élvez a 25W-os töltés, van 15W-os vezeték nélküli és 4.5W-os fordított töltés is. 

Amit a következő modellben szeretnék látni

Elég egyértelmű, hogy a telefon nem tökéletes, ahogy a világ egyetlen készüléke sem az. Itt vannak azok a területek, amelyeken szeretnék javulást látni, különösen, ha a Samsung az összecsukható telefonok teljesítményének rangsorában az élen akar maradni.

Jobb kamerák

A Flip két kamerával rendelkezik (12 megapixeles fő, 12 megapixeles ultraszéles), míg a Fold hárommal (50 megapixeles nagylátószögű fő, 12 megapixeles ultraszéles, 10 megapixeles tele). Ez ugyanaz a hardver, mint a Flip4-ben is volt, a valódi javulást az új (kb.) chipkészlet képi jelfeldolgozása (ISP) biztosítja. A legtöbb mobil fotózás számítástechnikai manapság, és ez egyre inkább így lesz.

20230806_142032

Egy olyan készülék esetében, amely a tartalomkészítők és a divatorientált fogyasztók felé irányul, a Z Flip5 kettős kamerarendszere, amely ugyanazokat a 12 megapixeles érzékelőket méri, mint a tavalyi modell, nem a legizgalmasabb. Nem azt mondom, hogy a kamerák rosszak - több mint alkalmasak élénk, színpompás szemet gyönyörködtető fotók és videók rögzítésére, amelyek alig igényelnek utólagos szerkesztést -, csak azt kívánom, bárcsak a Samsung legalább a Galaxy S23 sorozat teleobjektív érzékelőjét hozta volna át.

20230806_193600

A vágyálmokat félretéve, a legnagyobb problémám a Z Flip5 kamerájával a túltelítettség. Az alábbi fotókat az alapértelmezett automatikus móddal készítettem, expozíciós vagy fehéregyensúly-beállítások nélkül. Amellett, hogy a fűfoltok és a falevelek természetellenesen zöldek (már a kijelzőn is látszott), a háttérben lévő égbolt is melegebb, mint amilyennek a valóságban látszott. Minden fókuszban van, és a HDR megbízható, ezt meg kell hagyni a Samsungnak.

20230806_141621

A Samsung kameraszoftvere is rendkívül robusztus és jó lett. A kültéri képekkel elégedett vagyok, bár a kamera kicsit küszködött koncerten. Igaz, a sötét, vegyes színpaletta és a távolság különösen nagy kihívást jelentett. A Flip5 bőven elég kamera a legtöbb helyzetre, bár az olyan dolgok, mint az optikai zoom, nagy különbséget jelentenek - ez egyértelmű, mint a nap, amikor a kettő között váltogatunk, ahogyan én is tettem az elmúlt héten.

Screenshot_20230809_082730_Camera

A Z Flip5 meglehetősen egyenletes színvisszaadásáért is rajongok, mind a fő-, mind az ultraszéles szenzorok nem túl kontrasztos módon örökítik meg a témákat. Különösen az ultraszéles objektívvel örülök annak, hogy a felvételek sarkai nem tűnnek túlzottan torznak vagy elmosódottaknak.

Adaptív Flex ablak

Ha van még valami, amit másképp szeretnék látni, az az okosabb, adaptív widget képernyők lennének. Az Apple WatchOS 10 elkényeztetett az új Smart Stack funkcióval, amely a napszak és/vagy a közelgő események alapján átszervezi a widgetek oszlopát. Reggel például a Smart Stack feltölti a releváns widgeteket, például az időjárást és a naptárat. Amikor futni indulsz, az Apple Music és a Podcasts widgetek a tetejére kerülnek.

Screenshot_20230808_091816_CoverScreen

A Z Flip5 Flex ablakának hasonló viselkedéséhez igazodva kényelmesebbé és célszerűbbé válna a használata. Nagyobb jelentőséget adna a külső kijelzőnek, szemben azzal, hogy csak egy kisebb változata legyen az alatta lévő felületnek.

Összegzés

Lehet, hogy a Samsung nem rendelkezik vezető piaci részesedéssel a kínai összehajthatók között, de nem tudjuk elképzelni, hogy a hajlítható Galaxykat bármi máshol fenyegetné. Ilyen értelemben a Samsungnak nem kellett drámai fejlesztéseket hozni az idei felhozatalban, így nem is tették.

Ez azt jelenti, hogy a Z Flip5 két értelmes és jelentős frissítéssel érkezett. A hézagmentes összecsukható kialakítás végre itt van, így a készülék már nem úgy néz ki, mint egy prototípus - így szexibb, de egyszerűen kompaktabb is. A másik dolog a fedlapos kijelző - az új elég nagy ahhoz, hogy a változatosság kedvéért tényleg hasznos legyen.

20230809_082349

E két nagy fejlesztés mellett kapunk egy maréknyi apróságot, amelyek összeadódnak. Az új chipset még akkor is említést érdemel, ha ez adott volt, de az előző generációhoz képest javuló üzemidőért is legalább részben ez a felelős - muszáj, hiszen az akkumulátor kapacitása nem változott. Ugyanígy a kamera hardvere is változatlan, mégis jobb képeket készít az 5, mint a 4 tavaly.

20230809_082355

A Galaxy Flipek folyamatosan fejlődtek, és a Z Flip5-tel a Samsung közeledik ahhoz a ponthoz, amikor hamarosan valami nagyot kellene tennie. Idénre azonban egy fedlapos kijelző és zsanér is megteszi. Szívesen ajánljuk a Galaxy Z Flip5-öt - csak mindenképpen vagy ragadd meg a korai akciók egyikét, vagy várj pár hónapot az elkerülhetetlen áresésre.

Előnyök

  • A nagy külső kijelző praktikusabb, mint valaha
  • A hézagmentes zsanér jobb porállóságot jelent
  • A Snapdragon 8 Gen 2 nagyon megbízható
  • A 256 GB-os alaptárhelyet alulértékeljük

Hátrányok

  • A Flex Window viszonylag korlátozott, még a Good Lock letöltése után is
  • Érezhető a teleobjektív hiánya
  • Az üzemidő csak elfogadható