Samsung Galaxy Z Flip3 5G teszt

Tovább a Samsung Galaxy Z Flip3 5G készülékre

Samsung_Galaxy_Z_Flip3_5G

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.69

Tudás: 7.23

Minőség: 6.77

Értékelés: 7.23 | Szavazatok: 13


A Samsung a bejelentéskor elárulta, hogy az alap, elvárható frissítések mellett teljesen vízálló lett a burkolat, könnyebb és tartósabb a készülékház, valamint még több funkciót kapott a szoftver a One UI. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor azt is megsúgom, az újdonságok olcsóbbak is lettek, mint az előd modellek!

A Galaxy Z Flip3 megérkezett, ez a "legolcsóbb" összecsukható telefon jelenleg 400 ezer forintért. Nem, alapvetően nyilván nem olcsó, de a Galaxy Z Flip3 eljuttatja a technikát az exkluzív szintről a megfizethetőbb árkategória felé, így még többen kipróbálhatják az összecsukható életet.

IMG_20210913_141908

A Galaxy Z Flip3 az IPX8 vízállóságnak köszönhetően strapabíróbb, a képernyő 80%-kal tartósabb az új filmrétegnek köszönhetően, maga a telefon pedig fokozott karcállóságot jelentő Gorilla Glass Victus által védett külső kijelzőt és a Samsung új Armor alumínium testét kapta.

Ez persze még mindig nem jelenti, hogy megéri eldobni, viszont a testet és a csuklópántot a Samsung úgy megerősítette, hogy az extra szakítószilárdság miatt egyetlen darab érzését kelti, nem lötyög egyáltalán. Olyan, mint egy rendes telefon, ami tök véletlenül félbehajtható.

IMG_20210913_142225

Az elmúlt egy hétben a Galaxy Z Flip3-at használtam. Kinyitottam és becsuktam, bedobtam a kis kockát a táskámba és együtt élt velem.

Ami tetszett

Hardver

Az eredeti Galaxy Z Fliphez képest a Flip3 elég jól fejlődött hardveresen. A Samsung szerint a legújabb összecsukható kütyü tartósabb és könnyebb, és el is hiszem. A telefon nyitása és összecsukása abszolút kellemes, kényelmes, de ami még ennél is fontosabb talán, hogy maximálisan stabil, nem laza, nem nyeklik, nincs rossz hangja, pont olyan, amilyennek lennie kell. Igaz, még egy hét után is minden csukásnál vártam azt a jó régi hangot, amit bő 20 éve hallottunk a kagyló mobilokat összecsapva, de ennek itt nyoma sincs.

IMG_20210913_142515

Prémium. Azt majd az idő és a felhasználók mondják meg, hogy meddig fogja bírni persze. Az egyetlen hátrány, hogy mivel szoros a csuklópánt, így az egy kézzel való kinyitás, például egy hívásfelvételhez, esélytelen.

Technikailag a Samsung 200.000 összecsukásra teszteli a Flip3-at, de joggal feltételezhetjük, hogy ennél is többet fog kibírni nagyobb baj nélkül. Az amerikaiak legújabb statisztikája szerint egy felhasználó átlagosan 262 (!) alkalommal ellenőrzi telefonját, a gyári 200 ezres tesztet 763 nap alatt teljesíti is. Érdekes lenne látni egy statisztikát az eredeti Galaxy Z Flipről, bár még a piacra kerülés óta nem telt el 763 nap ott sem.

IMG_20210913_143021

A Samsung Galaxy Z Flip3 egyik fontos újítása, hogy a családban először végre megkapta az IPX8 besorolást, így ellenáll a fröccsenésnek és korlátozottan az édesvízbe merítésnek is.

Tudás, kijelző

Ami a száraz adatokat illeti, a Z Flip3 belső megjelenítője egy 6.7 col képátlójú, full HD+ (2640×1080 pixel) felbontású dinamikus AMOLED Infinity Flex panel. Adott a 2021-ben már-már kötelező 120Hz-es frissítési gyakoriság is. Erős, fényes, ám egy fontos részletet tudni kell, polarizált napszemüvegben gyakorlatilag használhatatlan. Iszonyúan kellemetlen, mintha olajfolt szivárvány lenne az egész kijelzőn, ráadásul erősen. A saját mobilomon is lehet látni pici foltokat, de itt elképesztő a különbség, feltehetően a plusz fólia kavar be és okoz ekkora reflexiót.

IMG_20210913_173924

Amiről beszélni kell még, az a képernyőn lévő ránc, gyűrődés, ki hogyan szeretné hívni. Meglepő módon ez első nap feltűnt, aztán innentől kezdve nem. Egyáltalán fel se tűnik használhat, görgetés közben a minimális torzulás, pillanatok alatt hozzá lehet szokni. Más telefonnál meg nagy notch van, azt is megszokjuk. Ez is nagyjából annyira zavaró, szóval ne legyen visszatartó erő.

A tényleg elképesztően gyönyörű megjelenítő igen szokatlan, 22:9 képarányú, megszokást igényel a távirányító érzés, de jól használható. Nem, nem egykezes, de ilyen opció is van benne természetesen. A képarány kiválóan illik hosszú weboldalakhoz és közösségi portálokhoz.

IMG_20210913_143446

Összecsukott állapotban az előlapi kijelző 1.9 colos képátlón, 260×512 pixel felbontással, maximum négy sorban mutatja az értesítéseket és egyéb információkat, mindezt AMOLED alapokon. Ehhez képest meglepő volt, hogy bekapcsolt AoD-val úgy merül a Z Flip3, mint a nyeletlen balta (2 óra alatt 10% az asztalra letéve, békén hagyva). De erről később.

Fontos megemlíteni, hogy ez az előlapi kis megjelenítő négyszer nagyobb a 2020-as összecsukható Flipéhez képest, így sokkal több információt tud biztosítani, ez pedig oda vezetett, hogy nem nyomogattam feleslegesen, igazából sokszor céltalanul „csak úgy” a telefont, hanem ha láttam, hogy nem fontos az értesítés, nem ragadtam a közösségi háló fogságában. A telefon kinyitása elegendő akadálynak bizonyult ahhoz, hogy gyakran csak az előlapi kis képernyőn lévő értesítéseket lapozzam át és számomra ez határozottan pozitív volt.

IMG_20210913_142312

A kis megjelenítőre dupla koppintás előhozza az amúgy rejtett AoD-t (ez bekapcsolható fixen és időzítve egyébként), vannak cuki animált és fix hátterek, lehet vele játszani. Jobbra húzva az értesítéseket olvashatjuk el, görgethető a lista, balra húzva pedig kezelhető az épp lejátszott zene, látható az időjárás, a riasztások, az időzítő, a napi lépésszám widgetek segítségével. Az értesítések megtekinthetők, ám válaszolni rájuk már csak nagy képernyőn lehet.

Az előlapi kis kijelző nagyobb, mint az elődben volt, de még mindig nem az, amit az értesítések ellenőrzésén kívül bármi másra használhatnánk. Igaz, ez egy flipes telefon, szóval nem is elvárható feltétlen, hogy az információ átadáson kívül másra is érdemben használni lehessen a kisebb megjelenítőt.

Zárt állapotban az 1.9 colos érintőképernyő lehetővé teszi a zene irányítását, az időjárás csekkolását és szelfik készítését is. Az érintőképernyő keresőként is használható. Egyszerűen nyomd meg kétszer a bekapcsológombot a kamera elindításához. Ez óriási előrelépés a Flip apró külső kijelzőjéhez képest, így a Flip 3 jobban használható összecsukott állapotban is.

IMG_20210913_142300

Az összecsukható kis kocka Samsung Snapdragon 888 5G processzorral, 8 gigabájt RAM-mal és 256 gigabájt tárhellyel ellátott. Kamerából két darab 12 megapixeles található a „hátlapon” – ez technikailag csukott esetben az előlapot jelenti, elsőre megtévesztő is –, a szelfi kamera 10 megapixeles. Az extra hardverek között megtaláljuk az oldalsó gombba épített, nem teljesen kényelmes helyre tett ujjlenyomat-érzékelőt, a kifejezetten hangos és tisztán szóló sztereó hangszórókat – Z Flip3 hangrendszere sokkal jobb, mint az eredeti Flipé –, az egészet pedig az Android 11 alapú One UI 3.1.1 fejeli meg.

Amiben nem erős a Samsung Galaxy Z Flip3, az az akkumulátor kapacitás és az üzemidő. 3300 mAh-ról van szó, amely mindössze 15W-os töltési sebességre képes, ez sajnos sehonnan nézve sem combos.

IMG_20210913_142108

A Galaxy Z Flip 3 fő vonzereje a vonzóbb áron túl továbbra is az, hogy mennyire zseb kompatibilis csukott állapotban. Mindössze 72×86×17.1 mm, a zsanérnál 15.9 mm vastag, kinyitva pedig 72×166×6,9 mm. Gyakorlatilag bármilyen zsebben elfér.

Egyetlen dolog zavart az egy hét alatt, de nagyon, a csúszós felület. Hihetetlenül csúszik kézben, valamire rátéve, nagyon kellett volna hozzá a teszt időszakára is már valamilyen tok.

Szoftver és a Flex mód

A Galaxy Z Flip3 Android 11 rendszerrel rendelkezik, amelyen a One UI 3.1.1 fut. Őszinte leszek, nem sok szoftverrel kapcsolatos dologról kell okvetlenül írni, bár azt elmondhatom, hogy a szoftver sima és nagyon tipikusan Samsung volt, ez pedig abszolút pozitív, mint negatív felhangú.

IMG_20210913_142427

Ha korábban már használtál Samsung telefont vagy olvastad valamelyik tesztünket, nagyjából ugyanarra számíthatsz. Itt nincs akkora extra fícsör vagy trükk mint a Fold3-nál, ahol például az előlapon látottakat egy mozdulatra „széthúzza” sokkal nagyobb méretre a készülék és úgy összességében jobban ráfeküdtek a speckó kijelző témára.

Persze a One UI 3.1.1 hoz pár egyedi funkciót az összecsukható kialakításhoz, de a felület és szoftvercsomag nagyobb része változatlan. Sajnos az összes fent említett 3.1.1 csemegét úgy tervezték, hogy azok kihasználják a Galaxy Z Fold3 és nem a Flip3 előnyeit. Hiába na, pénz beszél (pedig logikusan a Flip3-ból fog több fogyni).

Screenshot_20210913-112854_Camera

A többi Samsung telefonhoz hasonlóan a Z Flip3 esetében is hároméves frissítésekre és négyéves biztonsági javításokra számíthatunk. A show sztárja nem maga az UI, hanem a Samsung általi szoftverfejlesztések, ezek közül a legfontosabb a Flex mód, amely jelentősen javítja az alkalmazás felhasználói élményét, ha támogatott appal használjuk. Na ebből nincs sok egyelőre.

A Flex mód lehetővé teszi a felhasználói felület elemeinek felosztását a két kijelző között. Az egyik legegyszerűbb a kipróbálásra a kamera alkalmazás, ahol a kereső a felső kijelzőn, a zárkioldók pedig az alsó megjelenítőre kerülnek akkor, ha a telefon nincs teljesen kinyitott állapotban. Hasonlóképpen, kényelmes videohívás kezdeményezhető, ha a telefont 90 fokban kinyitva tesszük az asztalra.

Screenshot_20210913-113107_YouTube

A Galaxy Z Flip3 Flex módjával kapcsolatban a panaszom az, hogy nincs sok olyan app jelenleg, ami tényleg jól ki tudná használni. A YouTube az egyik ilyen kivétel, itt nem teljesen nyitott állapotban a felső kijelzőn a videó látható, az összes többi információt pedig az alsó megjelenítőn lehet olvasni, de hasonlóan jó a Spotify is. Egyelőre a Samsung kevés alkalmazást biztosít, amelyek támogatják a Flex módot, a legtöbb figyelmet a Galaxy Z Fold3 többképernyős képességeire fókuszálták.

Teljesítmény

A Snapdragon 888 processzorral és 8 gigabájt RAM-mal a Galaxy Z Flip3-ra egyáltalán nem panaszkodhatunk. Egyszer sem akadt el, még amikor Flex módban lapozgattam az alkalmazások között, akkor sem. Röviden, a Z Flip3 olyan, mint bármely más Snapdragon 888-as mobil. Villámgyors. Cserébe melegszik.

Már az első bekapcsolás utáni belakásnál és szinkronizációnál kénytelen voltam letenni a telefont és 42 fok feletti hőmérsékletet mutatott a Xiaomi infrás hőmérőnk (épp kéznél volt a beteg 2 éves miatt). Főleg az előlap teteje melegszik értelemszerűen, extrém gond nem volt, de többször tapasztaltam a megszokottól eltérő meleg burkolatot.

IMG_20210908_170016

Az intenzív, magas fps-es játékok is gyönyörűen futottak rajta (Asphalt 9, Dead Cells), az egyedüli gond az akkumulátor. A Geekbench 5-ben a Galaxy Z Flip3 2984 pontot ért el a többmagos teszten. A Geekbench nem feltétlenül jelzi 100%-ban a mindennapokban tapasztalható teljesítményt, de képet ad arról, hogy mire képes egy olyan rendszer chip, mint a Snapdragon 888.

Ami lehetne jobb is

Kamera

A Z Flip3 két darab 12 megapixeles kamerával, egy széles és egy ultraszéles látószögű darabbal rendelkezik, f/1.8 és f/2.2 rekesszel, gyakorlatilag pontosan ugyanazt kapjuk, mint az első Flip, ez mondjuk nem szép. Minden szokásos funkcióval felvértezte őket a Samsung, úgymint OIS (optikai képstabilizátor), UHD videofelvétel 60 kép/mp sebességgel és Dual Pixel AF.

A szoftver ugyanaz, mint bármely más Samsungban. Rengeteg mód van (Pro, Panoráma, Étel, Portré, Super Slo-Mo, Hyperlapse, Rendezői nézet, Okos felvétel, Éjszakai, stb.), valamint egy beállítások menü bármit és mindent is módosítani.

Screenshot_20210913-143845_Camera

A szelfi kamera 10 megapixeles, f/2.4 rekeszértékkel; és még mindig nincs teleobjektív, ellentétben más hasonló árú telefonnal, mint például az iPhone 12 Pro.

Fontos előrevenni, hogy ezek a kamerák abszolút használhatóak a mindennapokban, de jobbak lehetnének, főleg sok fénynél. Kültéren, napon sok esetben a képek túlexponáltak lehetnek automatikus beállításokkal, márpedig nem mindenki fog az összes képnél egyesével állítgatni részleteket. Néha módosítanom kellett az expozíció fényerejét, de ha őszinte akarok lenni, nem gondolom, hogy ezt kellene tennem minden fotó előtt 2021-ben. Jobbat várok egy Samsungtól. Az expozíciós beállításokkal kapcsolatos problémán túl, amelyet a Samsung amúgy nagy eséllyel frissíteni fog, a kamerák rendben vannak.

20210912_165905

Némileg meglepett, hogy sokszor sötétebb végeredményt kaptam, mint más telefonnal ugyanazt, ugyanakkor fotózva, valamint a színek néha halványabbak, gyengébbek voltak. Samsungoktól nem megszokott. Ezekkel szemben áll, hogy megfelelő fényviszonyoknál kifejezetten gyönyörű, részletgazdag és jó dinamikatartományú képeket lehet készíteni és bár nincs makro módja, a közeli fotók is kifejezetten jól mutatnak. Az ultraszéles kamera drámai perspektívát ad, de kevésbé dinamikus és kissé kontrasztosnak tűnik.

20210912_165909

Zoomból tízszeres digitális áll a Galaxy Z Flip3 rendelkezésére, nem erős tudás, a használata végszükségben ajánlott csak. Portrék készítésénél a Z Flip3 kevésbé a személyre helyezi a hangsúlyt és a háttér elmosása sem annyira egyértelmű, mint más modell esetében. A Galaxy Z Flip3 éjszakai üzemmódja tisztességes eredményt nyújt.

20210912_170146

20210912_170350

Összességében nem voltam lenyűgözve a kapott végeredménnyel. Az expozíciós probléma csalódást okozott picit, különösen egy 400-420 ezer forintos telefon esetében még akkor is, ha az egyik különlegessége az, hogy összecsukható.

20210913_145055

20210913_201523

A Galaxy Z Flip3 akár 4K felbontású videót is tud rögzíteni 60 képkocka/másodperc sebességgel. A végeredmény sima, jól néz ki. A Flip3 színei pontosak és élénkek, kiválóan kompenzálva az erős napfényt. A Samsung remek munkát végzett a Flip3 stabilizációjával. Érdemes 4K-ról 1080p-re csökkenteni a felbontást, így kihasználhatjuk a Samsung Super Steady Shot előnyeit, amely varázslatosan működik.

Akkumulátor, üzemidő

3300 mAh-nál nem számítottam jó üzemidőre, csak remélni tudtam, hogy legalább egy átlag napomat tudja teljesíteni extra töltés nélkül. Ez egyébként az eredeti Flip kapacitásának felel meg és az sem volt épp lenyűgöző. Átlagosan sikerült átvészelnem a szokásos napot, reggel 7-től este 9-ig 3, jobb esetben 4 óra kijelző idővel, de egy „húzósabb” napon előre készülnöm kell power bankkel, ez pedig frusztráló lehet egyeseknek. Konkrétan önmagában nézve siralmas végeredmény.

Screenshot_20210912-204648_Device care

Nekem biztosan, aki 2 éve pont a gyenge üzemidők miatt váltott Samsungról más márkára tíz év után (a jelenlegi mobilom 2 év után is lazán tudja  a 9 óra kijelző időt egyetlen feltöltéssel…). A Z Flip3 gyenge üzemideje jelentősen rontja a telefon által adott élményt és ezért bizony tényleg nagy kár.

Ha sokat nyomkodod a telefonodat napközben vagy akku-merítő appot használsz, esetleg sokat játszol, úgy a napközbeni töltés elkerülhetetlen. Ez nem is lenne feltétlen gond rendes gyorstöltéssel, de a 15W minden, csak nem gyors.

Cserébe legalább van reverz/fordított töltés, így a nem combos 3300 mAh-s telepről tölthető kisebb kütyü, mondjuk fülhallgató vagy okosóra, erre 4.5W-tal képes. A Flip3 10W-tal tud töltődni vezeték nélkül. Összességében időben nem vészes a töltés, kevesebb mint 2 óra, de ez csak azért van, mert nagyon pici a telep kapacitása. Töltő nem jár a dobozban a telefonhoz, de ez ma már nem is meglepő.

Az ítélet

Ha haboznál, hogy a Galaxy Z Flip3-at válaszd, de csak Samsung jöhet szóba, úgy érdemes megnézni a Galaxy S21+-t, amely teleobjektívvel és jobb üzemidővel rendelkezik. A sima Galaxy S21 ennél még jóval olcsóbb is, de ott van a pont ennyibe kerülő iPhone 12 Pro is, amely szintén az egyik legjobb telefon jelenleg.

A Galaxy Z Flip3 célja a dolgok előremozdítása, valami újdonságot kínál a manapság annyira megszokott üveg és fém hátlapokkal szemben. A Flip3 csalódást keltő üzemideje azonban komoly elgondolkodásra késztetheti a jövő vásárlóit, ami megnehezíti a telefon ajánlását. Ha a Galaxy Z Flip3 mellett döntesz, töltőt vagy power banket tarts magadnál.

IMG_20210913_144807

Ha a 2021-ben egyedinek számító összecsukható okostelefonnal szeretnél kitűnni a tömegből, akkor most vegyél ilyet! A Samsung csökkentette az összehajtható modellek árait, cserébe érdemi pluszt is hozzáadott a tavalyi kínálathoz képest. Bár nem tökéletes, de mégis nagyon menő és önmagában nézve egy abszolút jó, de nem felsőkategóriás okostelefon.

Előnyök Hátrányok
Sokkal olcsóbb ár Rövid üzemidő
Négyszer nagyobb külső kijelző Lassú töltés
120Hz-es, nagyszerű belső kijelző Nincs teleobjektív
IPX8 vízálló burkolat A kijelzőben a gyűrődés még észrevehető