Samsung_Galaxy_S24+

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.93

Tudás: 7.07

Minőség: 7.36

Értékelés: 7.12 | Szavazatok: 14

Szavazzon Ön is!

A Samsung Galaxy S24+ hardverének és funkcióinak nagy részét a Galaxy S24 Ultrával osztja meg egy kicsit kisebb csomagban, ám nála szabad szemmel is jól láthatóan olcsóbban. Ugyanolyan szép kijelzővel, ugyanolyan, kategóriájában vezető processzorral, hosszú üzemidővel és mesterséges intelligencia funkciókkal rendelkezik. 

Ugyanazt a kiváló összeépítési minőséget és kiemelkedő hétéves szoftverfrissítési kötelezettségvállalást is megkapta. Ha a legtöbbet keresi, amit egy Android telefonból kaphat, de nem érdekli az Ultra S Pen ceruzája vagy az extra kamera zoom, akkor az S24+ a következő legjobb választás. 

Külső

A Samsung nagyon keveset változott a Galaxy S24 és S24+ dizájnját illetően. Mindegyik lapos kijelzővel és hátlappal rendelkezik, három kameraérzékelővel a hátlapon. Az elmúlt év legnagyobb változása az volt, hogy elhagyták a kameralencsék körüli házat, és a minimalista megjelenés mellett döntöttek az S23 esetében. Ez a designjegy folytatódik idén is ugyanezzel a kamerakészlettel a S24+ esetében.

20240427_101236

Az Ultra dobozos kialakításával és zseben túlnyúló méretével tűnik ki, míg az S24+ és S24 ugyanolyan ívelt formájú és ésszerűbb méretekkel rendelkezik. Az S24+ könnyebben megfogható és hordozható, mint az Ultra, részben a kényelmesebb lekerekített sarkai miatt. Nem a legnagyobb a sorozatban, de az S24+ még mindig elég nagy telefon, 158.5×75.9×7.7 mm  és 196 gramm. 

Idén azonban tényleg csak egyetlen lényeges változás történt a fizikai megjelenésben. A készülék váza – ami az S24+-ban eleve nem titán – fényes helyett matt alumínium lett. Teljesen lapos kivitelben is érkezik, egészen a telefon elülső és hátsó paneljáig.

Személy szerint úgy gondolom, hogy ez óriási változást hozott a megjelenésben. Kiegyensúlyozza az eszközt, és alapvetően modern megjelenést kölcsönöz neki, amely vonzó dizájnválasztásnak bizonyul. Természetesen ez teljesen preferencia kérdése. Mivel az egyetlen fizikai változás az oldalsó élek csiszolásának mértéke, a Galaxy S24+ és a Galaxy S23+ két egyforma telefon. A vicces az, hogy jó eséllyel a legtöbb felhasználó rácsap egy tokot az eszközre, ezzel elrejtve ezt a különbséget bárki szeme elől.

20240427_101651

A Gorilla Glass Victus 2 az S24+ és az S24 első és hátsó felületét takarja. Ez az egyik legerősebb okostelefon védőüveg, bár az S24 Ultra elejét védő Gorilla Armor még jobban ellenáll a karcolásoknak és a tükröződéseknek.

A Samsung átveszi az előző két Plus modell hátlapi kamera dizájnját, ami azt jelenti, hogy három nagy lencse enyhén kiemelkedik a telefon hátlapjának bal felső sarkából, anélkül, hogy csúnya kamerapúpot adna. A hátlap matt felülettel rendelkezik, amely ellenáll az ujjlenyomatoknak. Az S24+ és az S24 ugyanazt az Armor Alumínium vázat használja, ami egy kis lépés az Ultra titánjához képest visszafelé.

A Galaxy S24+ remekül áll kézben is, bár nekem továbbra sem kényelmes tok nélkül a csúszós keret és az “éles” élek miatt, bár határozottan kellemesebb mint a tavalyi modell volt tok nélkül. De akkor is kell rá tok.

20240427_101504

A telefon IP68-as besorolással rendelkezik a por és víz elleni védelem érdekében. Aggodalom nélkül képes túlélni egy 30 perces lemerítést akár 1,5 méteres vízben is. Néhány alapvető kezelőszerv díszíti a telefon alumínium keretét. A jobb oldali hangerőszabályzó és a bekapcsológomb egyaránt kielégítő kattanást biztosít lenyomáskor. Az alsó szélén található a SIM-kártya tálca, az USB-C port (3.2 Gen 1) és a hangszóró. Mint sok modern okostelefon, az S24+ sem microSD-kártyanyílással, sem fejhallgató-csatlakozóval nem rendelkezik.

A telefon tartalmaz egy kijelző alatti ujjlenyomat-érzékelőt és egy arcfelismerőt a biometrikus adatokhoz. Az előbbi a legjobb megoldás a biztonság szempontjából, mivel könnyen elérhető, megbízhatóan működik, és biztonságosabb, mint az arcfeloldás. A felső kijelző közepén egy kis szelfikamera található.

Kijelző

A Samsung Galaxy S24+ kijelzője valamivel nagyobb, 6,7 hüvelykes. Lényegében ugyanaz az AMOLED panel az S23 Ultra 1440×3120 pixel felbontásával. Ez az első alkalom, hogy a Plus modell felbontása megegyezik az Ultra modellel, és szép előrelépés az S23+-hoz képest (2340×1080 pixel). Természetesen az eszköz alapértelmezés szerint 1080×2340 pixelt prezentál, hogy kímélje az akkumulátort, és elérje a Samsung által hirdetett ígért üzemidőt. A felbontás növelése bizonyos mértékig befolyásolja az üzemidőt, de inkább csak akkor, ha nagy felbontású tartalmakat nézünk rajta. 

20240427_101303

A Galaxy S24+ valamivel magasabb csúcsfényerőt is hozott, 2600 nit a tavalyi 1750 helyett. Közvetlen napfényben ez óriási változást hoz. Mivel dinamikusan tudja változtatni a frekvenciát 1 Hz-ről 120 Hz-re attól függően, hogy mit csinálunk rajta, egyensúlyba hozza a zökkenőmentes élményt az akkumulátor teljesítményével.

A Galaxy S24+ nem rendelkezik ugyanazzal a Gorilla Glass Armor panellel, mint az Ultra, amely biztosítja számára a tükröződéssel szembeni belső ellenállást. Az S24+ paneljét a Gorilla Glass Victus 2 borítja, amely még mindig kiválónak számít a modern zászlóshajók között, de nem rendelkezik a legújabb és legjobb tükröződésállósággal. Ez az egyik olyan észlet, ahol az Ultra valójában pluszt biztosít az S24+-hoz képest. Ebből egyébként nincs sok. 

20240427_101359

Szoftver

A One UI-t sokan szeretik, sokan nem, mert túl bonyolultnak tartják a sokoldalúságát, igaz, kétségtelenül lehetne logikusabban vagy legalábbis egyszerűbben összrakni. Azok számára, akik szeretik a One UI 6.1-et, a Galaxy S24+ a lehető legjobb élményt nyújtja. A hardver lehetővé teszi, hogy az operációs rendszer olyan gördülékeny legyen, mint ahogy a meleg kés fut a vajban, ami kulcsfontosságú egy ilyen árú telefon esetében. 

A One UI 6.1 számos új funkciót hoz a Galaxy termékcsaládba. A Galaxy S24+ használata során soha nem ütköztem problémába a sebességgel vagy a telefon azon képességével, hogy a mindennapi funkciókat el tudja látni. Egyszerűen csak működik, ahogy azt mindig is elvárnánk egy okostelefontól. 

Screenshot_20240427_112336_Settings

A Gyorsbeállítások legördülő panelje önmagában is hatalmas értékkel bír. Az új, felül kiemelt Wi-Fi és Bluetooth gyorshívók nagyon jól jönnek. Vizuálisan is elkülönülnek más kisebb beállításoktól, például az energiatakarékos módtól vagy a Gyors megosztástól.

Egy másik kiemelkedő funkció a One UI azon képessége, hogy a háttérképet a mindig bekapcsolt kijelző módban is meg tudja jeleníteni, igaz ez hatással van az üzemidőre. Korábban az AOD egyszerűen megjelenítette az órát és az értesítéseket, de mást nem. Mostantól a háttérképet a legalacsonyabb fényerőn jelenítheti meg, ez sokak által várt apró újítás.

Screenshot_20240427_111446_Settings

A zárolási képernyő egészének testreszabása is egyszerűbbé, személyre szabhatóvá teszi a telefon feloldása nélkül látható információkat. 

Galaxy AI

A mesterséges intelligencia jelenlegi állapotában a Galaxy S24+-ban bőven van belőle, ami a továbbiakban minden eszköz számára megadja az alaphangot. A Samsung remek munkát végzett az olyan apró funkciók kifejlesztésében, amelyek itt-ott mesterséges intelligenciára támaszkodnak. A Snapdragon 8 Gen 3 ezt szem előtt tartva készült, és az S24+-ban is használható.

Screenshot_20240427_112941_Settings

Például a Samsung Keyboard néhány kulcsfontosságú mesterséges intelligencia funkciót kapott, amelyek fantasztikus kiegészítéseknek bizonyultak a telefonhoz. Egy új mesterséges intelligencia generációs gomb jelenik meg a billentyűzeten, és ha megnyomja, két lehetőség nyílik meg. Először is, lehetővé teszi az írott szöveg írási stílusának teljes megváltoztatását a professzionálistól az udvariasig. Van még egy beállítás is a közösségi bejegyzések szövegének módosítására, amely dedikált címkegenerátorként működik.

Az egyetlen gond, hogy az AI funkciók közül alig pár érhető el, ami nyelvi csomagot igényelne, az nem, hiszen magyarul nem tud. A Samsung billentyűzet mesterséges intelligencia szakasza lehetővé teszi a helyesírás és a nyelvhelyesség ellenőrzését is. 

Screenshot_20240427_113032_Photo Editor

A billentyűzet Ai gombjának van egy fordítóeszköze, amely lefordítja az írott szöveget egy másik nyelvre. Az elérhető nyelvek listája megfelelő, és valószínűleg megtalálja a kívánt nyelvet (mínusz magyar). A funkció egyszerre mutatja az Ön nyelvét és a lefordított szöveget, ami nagyban megkönnyíti a hatékony kommunikációt.

A fordítás a Samsung telefonos alkalmazásához is eljutott, amely lehetővé teszi a „Live Translate” használatát. Az élő fordítás lényegében átveszi az Ön hangját, és egy mesterséges intelligencia által generált hanggá alakítja, amely más nyelven beszél. Ugyanezt teszi a címzett hangjával is. A telefon képes beszédet érzékeli, és a Samsung mesterséges intelligencia modelljének segítségével generált beszéddé alakítani. Magyarul sajnos ez sem tud. 

Screenshot_20240427_113102_Smart Suggestions

A Samsung demóján kívül még nem volt lehetőségünk játszani ezzel a funkcióval. De ez a bemutató elég jól működött. Ez legalább megalapozza a funkció fejlesztését, miközben jelentősen segíti a fordítást.

A Galaxy S24+ elegendő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy megkönnyítse a Magic Editor Samsung-verzióját, amely találóan a Generatív szerkesztés elnevezést kapta. Ez gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a Google Pixel modelleken használható Google megoldás, csak itt éppen a Samsung a saját Galériájába tette az opciót, nem pedig a Google Fotókban érhető el. 

A Samsung Generative Edit funkcióit intuitívnak találtam, a képen lévő tárgyak mozgatása meglehetősen egyszerű, még akkor is, ha nincs tapasztalata a képszerkesztésben. Egyszerűen felvehető a ritmus és szinte bármilyen képen használható. Ennek persze megvannak a maga hátrányai. Nem tud összetett, rendkívül részletes háttereket létrehozni egyedi funkciókkal, de megpróbálhatja. Az egy másik kérdés, hogy most hasznos lehet, de azért várjuk meg, mire lesz képes egy-két év múlva. 

Screenshot_20240427_114837_Google

Az utolsó eszköz, amelyet ténylegesen használtam, a Galéria alkalmazás azon képessége volt, hogy lassú videókat hozzon létre a szokásos videókból. Egy normál, 30 képkocka/másodperc sebességgel felvett videó soha nem fog jól kinézni lassított felvételen. Ez azért van, mert olyan kevés a képkocka, hogy a videó lelassítása sok szaggatott akciót eredményez. A Galéria alkalmazás azonban lehetővé teszi, hogy egyszerűen érintse meg és tartsa lenyomva a lejátszott videót, hogy azonnal megjelenítse a lassított verziót. Miután elengedi, visszaáll a normál kerékvágásba. 

A Galaxy S24+ lényegében csak képkockákat generál, hogy elférjenek a videóban már meglévők között. Nem látom ezt megoldásnak - legalábbis a jelenlegi formájában - arra, hogy a normál videókból teljes lassított videókat készítsenek. Ha azonban végignézi a videóit, és csak szórakozásból szeretné megnézni egy videó lassú változatát, ez a funkció fantasztikus. Szeretem a könnyű koppintást és olyan videók lassú változatát, amelyet soha nem tudtam előre látni, hogy 60 képkocka/mp sebességgel rögzítsek. Szóval mókának jó.

Fontos lehet, hogy a Galaxy S24+ mindent meg tud tenni, amire az S24 Ultra képes mesterséges intelligencia terén, ami nagyban befolyásolja azt, hogy miért gondolom, hogy az S24+ a legjobb választás a legtöbb felhasználó számára.

Kamera

A Samsung Galaxy S24+ és az S24 ugyanazt a kameratömböt osztja meg. Mindkettőben van egy 50 MP-es f/1.8-as főérzékelő optikai képstabilizátorral (OIS), egy 12 MP-es f/2.2-es ultraszéles kamera és egy 10 MP-es f/2.4-es telefotó 3x-os optikai zoommal. Az S24+ fő kamerája pixel-binninget használ a részletes, 12 MP-es képek létrehozásához. Összehasonlításképpen az S24 Ultra ugyanazokkal az ultraszéles és teleobjektív kamerákkal rendelkezik, de egy 200 MP-es f/1.7-es fő érzékelővel és egy további 50 MP-es f/3.4-es teleobjektív kamerával rendelkezik 5-szörös optikai zoommal és OIS-sel.

20240420_154453

Nem számít a megvilágítás vagy a környezet, az S24+sz-al készített fényképek kiemelkedőek, éles részletekkel és mély színekkel. A fényképek minősége megegyezik a legújabb iPhone-ok és Google Pixelek minőségével.

A 12 MP-es f/2.2 előlapi kamerával készített szelfik ugyanolyan élességgel, részletességgel és színekkel rendelkeznek, mint a hátsó kamerák képei. Természetesek a bokeh-effektusok. 

20240420_154528

20240420_154623

Bárki, aki korábban irigy volt a Google Pixel telefonjainak mesterséges intelligenciával támogatott szerkesztési funkcióira, néhány új kamerafunkciónak köszönhetően itt megtalálhatja a hiányolt dolgokat. Például az S24+ segítségével eltávolíthatja és átméretezheti a fényképeken lévő elemeket a Galéria alkalmazás segítségével. Ez elég jól működött a tesztelés során, de a hátterek generálása elüthet a várttól. 

20240427_170711

20240427_173829

Egyéb mesterséges intelligencia-alapú funkciók közé tartozik a Nightography. Ezzel a móddal az S24+ automatikusan csökkenti a zajt, és élesíti a részleteket az éjszakai felvételeken. Az eredmények némi javulást mutatnak, de elmaradnak a látványos ugrástól. Az S24+ rendelkezik egy Adjust Speed eszközzel is, amellyel lassított videókat készíthet, még akkor is, ha normál képkockasebességgel rögzített klipről van szó. AI-t használ a hiányzó keretek kitöltésére, és általában jó munkát végez.

20240427_170905

Ha sok videót forgat, tetszeni fog az S24+-ról készült felvétel. Tiszta eredményeket kaptam éles részletekkel és pontos színekkel. Az OIS elég jó ahhoz, hogy kezelje a mozgás egy részét (de nem az egészet) filmezés közben, de a felbontás korlátozza. Pontosabban, a HD-videó jellemzően simább, mint a 4K-s videó. 8K30-ig támogatja a videók készítését.

Akkumulátor

A másik fő különbség a Galaxy S23+ és a Galaxy S24+ között az akkumulátor mérete. Az S24+ cellája 4900 mAh kapacitású, ez 200 mAh-val több az előd modellnél. Ez a legtöbb telefon esetében nem számít annyira combosnak üzemidő szempontjából, de az Exynos meglehetősen hatékony chipnek bizonyult.

Egy teljes napot simán visz a telefon, pedig nem kíméltem. Samsunghoz képest gyorsan tölt, köszönhetően a 45W-os töltés támogatásnak addig bírja, amíg szükségem van rá, megbízhatóan. Egyébiránt 15W-tal vezeték nélkül is tölthető sé támgoatja a fordított vezeték nélküli töltést is 7.5W-tal. Persze a 45W nem rossz, de azért a konkurencia már bőven képes az itt elért 1 óra alatt feltölteni egy akkumulátort, például a OnePlus 12 38 perc alatt.

Tesztünk során a telefon több mint 10 óra kijelző időt teljesített, ez zseniális! Igaz, így is picit alatta marad a tavalyi modellnél, de akkor is elmondható, hogy ez az átlagemberek számára bőven kimeríti a tökéletes üzemidőt 2024-ben. 

Konklúzió

A Galaxy S24+ jobb vétel, mint az Ultra. A várakozások ellenére nem lett drágább az S24+ mint tavaly az S23+ volt, pedig itt az újdonság varázsa és az AI is. Az S24+ 12 gigabájt memóriával és 256 vagy 512 gigabájt tárhellyel vásárolható meg itthon, előbbi 480, utóbbi 530 ezer jó magyar forintba kerül. Nem kevés. 

20240427_101614

Az Ultra azonban drágább lett, 650 ezer forint a kezdő ára, így abszolút meggondolandó, hogy az a pár “apróság”, mint a tükröződésmentes kijelző és extra üvegvédelem, valamint az S Pen ér-e valakinek ennyi felárat. Ez a fő oka annak, hogy a Galaxy S24 trióból a legjobb ár-érték arányú modellnek az S24+-ra esett a választásunk. 

A Galaxy S24+ szinte minden funkciót kínál, ám alacsonyabb áron. Tökéletesen teljesít sebesség terén, és mindent ad, amit a One UI 6.1 kínál a felhasználóknak. Az akkumulátor üzemideje fenomenális egy nagy teljesítményű zászlóshajóhoz képest, és a fotós felhozatalra sem lehet panaszunk. A Samsung Galaxy S24+ a legjobb Galaxy S készülék jelenleg a piacon.