Samsung Galaxy Note 2 teszt

Tovább a Samsung Galaxy Note 2 készülékre

Samsung Galaxy Note 2

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.13

Tudás: 8.34

Minőség: 8.16

Értékelés: 8.21 | Szavazatok: 308

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nagy kijelzős mobil, mit nekünk?! Imádjuk a Note II-t, avagy nagy kijelzőt mindenkinek! Szerkesztőségünkben járt a VIP Phone jóvoltából a nagyobbik dél-koreai gyártó jelenlegi csúcsmobilja, a Samsung N7100 Galaxy Note II, ráadásul a szerintünk legszebb, elegáns szürke színben. Már az előd Note is kiverte sokaknál a bitang nagy méretével a biztosítékot, hiszen az 5.3 col képátlóval került piacra, amely akkor nagy ugrás volt a telefonokhoz képest – elvégre a Note-ok a phabletek családjába tartoznak, ezek se nem mobilok, se nem nettáblák. Napjainkban a kijelző méretének növelésével lehet leginkább egy-egy készülékről azt sugallni, hogy felsőkategóriás és csúcs tudású hardverrel felszerelt, ez történetesen a Note II esetében tökéletesen meg is állja a helyét. A Note megjelenésekor még a szakma is megelőlegezte a bukást, épp a hordozhatóság, a méret miatt, ehhez képest az egyik leginkább keresett készülék lett a cégnél, így logikus volt a hardveresen épphogycsak módosított testvér, a Note II érkezése. Sajnos sokak számára nem volt elég jó az újítás, mivel az első Note-hoz képest nincs nagy előrelépés, így a Note II-re főként a nagyon kockák, illetve a nem-Note I tulajok váltottak, például kiváló előrelépés lehet a Samsung i9200 Galaxy S II vagy Samsung i9300 Galaxy S III után.

A telefonhoz a nem túl méretes gyári doboz tetejének levétele után férhetünk, alatta hever a hálózati töltő, a microUSB kábel és a sztereó headset a három pár gumidugóval. Az S Pen a telefon burkolatában rejtőzik, microSD pedig nem jár a nagy beépített tárhely jelenléte miatt. A nálunk járt Note II-n Android 4.1.1 Jelly Bean rendszer futott. A készülék fizikai méreteit tekintve 151,1 x 80,5 x 9.4 milliméter, alig hosszabb, cserébe keskenyebb (!) és vékonyabb mint a Note. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert a kijelző mérete nőtt. A 183 grammos tömeg ahhoz képest, hogy milyen méretű a kütyü, nem tűnik vészesnek. Ebben nyilván az is közrejátszik, hogy a burkolat műanyag, pont ugyanaz, amely például az S3 esetében is. Ez minőséginek tűnik, semmi gond nincs vele, csak épp tok nélkül csúszik a hátulja, így pedig nagy az esély egy esetleges, akaratlan törés- és dobóversenyre.

A Galaxy Note II 5.5 colos kijelzője RGB technológiás Super AMOLED panel 1280×720 pixel felbontással, amely 267ppi pixelsűrűséget jelent, ez pedig nem számszerűsítve: kristálytiszta képet. A megjelenítő alatt a szokásos gombok találhatók, ez a menü, home és vissza, a két szélső kapacitív, míg a középső a milliók által szeretett egyetlen előlapi hardveres gomb. A kijelző felett látható a gyártó neve, a hangszóró rácsa, az 1.9 megapixeles kamera, valamint a fény- és távolságszenzorok és az állapotjelző LED, amely egy kis programmal sokszínűre okosítható, ez jelezni tudja a folyamatban lévő és befejezett töltést, a lemerült akkumulátort, az értesítéseket, valamint a hangfelvételt.

Ami a hátlapot illeti, a „tepsi” méret jelentős részén csak a szálcsiszolt fém hatást keltő lakkozott műanyag látható, a felső részen helyet foglaló, védelem nélküli, ráadásul tuti karcolódó keretű kamera 8 megapixeles optikája látható, mellette a LED vaku, alattuk pedig a gyártó logója hirdeti a származást. A hátlapi hangszóró bal alulra került, alig valamivel az S Pen helyéről. Ami az oldalakat illeti, jobbra a képernyőzár gombja, balra a hangerőgomb párosa, felülre a 3.5-es jack dugó, alulra pedig a mikrofon, a microUSB port és az S Pen került.

A Samsung Galaxy Note II-ben a hardver szinte egy az egyben megegyezik a Galaxy S III-mal, hiszen adott egy Samsung Exynos 4412-es CPU négy maggal és magonként 1.6 gigahertzes órajellel, a grafikai gyorsításról pedig egy szintén négymagos Mali-400MP4 gondoskodik, ehhez a trióhoz pedig 2 gigabájt RAM tartozik. A belső tárhely microSD kártyával bővíthető, legyen szó 16, 32 vagy 64 gigabájtos verzióról. Az Android rendszeren gyárilag a már MotionWiznek nevezett kezelőfelület található, amely olyan apró újdonságokkal kedveskedik az ezzel még nem találkozott usernek mint az egységes megjelenés, természetközeli hangok, gyorsindító ikonokkal is ellátható képernyőzár és számos új widget, százalékos akkumulátor állapot, menümegjelenítés, valamint számos S app, úgymint S jegyzet, S tervező, stb. Tetszett, hogy gyakorlatilag bármelyik alkalmazás elrejthető a menüből, hogy van listás, ABC sorrendes és egyedi menü elrendezés. Szintén tetszett az a fícsör, amelynél lezárt képernyőnél elég elhúzni a kezünket a távolságszenzor előtt, ekkor pár másodpercre halványan felvillan a kijelző, mutatva az időt, az akkumulátor töltöttségét és az elmulasztott eseményeket (bár hozzátennénk, lényegesen egyszerűbbnek tűnik a hardveres gomb megnyomása). Főképernyőből maximum hetet használhatunk, ezek mindegyikére kitehetők appok, widgetek, mappák.

A méret miatt rendkívül hasznos az egykezes használatot lehetővé tévő opció, ilyenkor a beállított oldalra – merthogy a jobb- vagy balkezesség is megadható – csoportosulnak a billentyűzet gombjai, a számológép és még a képernyőt feloldó minta is. A képernyőképeknéla beállításokat érdemes végigböngészni, eszméletlen sok hasznos funkció található a Note II-ben! Érdekes az egyszerű vagy az alap kezdőképernyős mód. Ez utóbbi ugyanis minimalista widgeteket és gyors elérhetőséget biztosít a telefon fő funkcióihoz, így például édesanyámnak biztosan hasznos lehetne és jobban is látná a nagyobb betűket, méretesebb ikonokat, ám szívinfarktust kapna helyből a Note II méretétől és különben is. Nem logikus, miért akarná valaki ezt használni egy ilyen kaliberű modellen. A Blokkolás üzemmódot szintén a beállításokban érhetjük el, gyakorlatilag egy testre szabható, több összetevős feketelista, nagyon hasznos lehet!

A Note II hátlapi kamerája 8 megapixeles, az opciók között megtalálható az autofókusz, személyre szabható a szoftverben oldalt megjelenő gombok funkcióiját, van sorozatfelvételre és panorámafelvételre is lehetőség, effektek, jelenetmódok, ISO (100-800) érzékenység, fehéregyensúly, szoftveres képstabilizátor és HDR, a teljes beállítási lista a képek között tekinthető meg. A közeli témák fotózásánál extrém jól működik a makró, rendkívül közelre is jól fókuszál, a képminőség teljesen rendben van, a színekkel sincs probléma. Videó full HD-ban készíthető 1920×1080 pixel felbontással, 30 fps-sel.

Az akkukímélés menüben beállítható, hogy szeretnénk-e takarékoskodni a CPU maximális teljesítményének korlátozásával, akarjuk-e energiatakarékosan használni a képernyőt és a háttérszínt az Internet böngészőnél, valamint kikapcsolható az érintés visszajelzése.

Az S Pen sokak számára ismeretlen. Itt nem a régi tollakra kell gondolni, hisz ez annál sokkal több! Először is amint eltávolítjuk helyéről a Pent, azt érzékeli a telefon és rögtön felugrik az S jegyzet (ez különösen hasznos lehet akkor, ha nincs hívásrögzítő program telepítve és beszélgetés közben kellene valamit jegyzetelni), valamint ekkor az S Pen widgetet tartalamzó főképernyőre ugrik. A tollal nem csak rajzolhatunk, kivághatunk, képernyőképet rögzíthetünk, de a kézírást is felismeri a szoftver. A rajta található gombot nyomva újabb funkciók kerülnek elő a tarsolyból, így például bárhova írva egy-egy általunk előre megadott formát, elindul a szintén a felhasználó által előre beállított alkalmazás vagy parancs, stb.

Szintén a Note II újdonsága az előugró oldalsávos gyorsindító. Ennek indításához a vissza gombot kell hosszan megnyomni, ekkor gyakorlatilag bárhol a menüben bejön egy hosszanti sáv, ahova a számunkra fontos appokat dobálhatjuk, bár nem használható minden, általunk telepített program. A listából (ChatON, Chrome, e-mail, Galéria, Gmail, Gtalk, S jegyzet, böngésző, térkép, üzenetek, videó-lejátszó, YouTube, Facebook) nem csak megnyithatjuk az alkalmazásokat, de onnen kettőt kihúzval elérhetővé válik az osztott nézet, tehát egymás alatt vagy mellett nézhető/használható két app, extraként 1:1 és 1:3 arányban is méretezhetők. Ha pedig már a hosszan nyomásról van szó, a bal oldali opciók kapacitív gombot megérintve a Google Now indul, míg a fizikai gomb dupla lenyomására az S Voice kérdezi meg, miben segíthet, vele egyelőre érdemben főként angolul kommunikálhatunk.

Adatkapcsolatra panasz nem lehet, van itt HSPA (21Mbps le- és 5.76Mbps maximum feltöltéssel), Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, NFC, S Beam, USB hosting és HDMI. Az internetet böngészhetjük a gyári böngészővel, a Chrome-mal vagy pedig linkekre kattintva akár az előugró böngésző segítségével is, ez bárhova húzható igény szerint és mindig az aktuálisan használt alkalmazás „felett” látható. A böngészésnél egy dologra ne számítsunk: flash támogatásra (esetleg egy utolsó flash .apk telepítésével áthidalható még a probléma a gyári megoldást használva).

A Samsung Galaxy Note II teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!