Nokia_7250

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.00

Tudás: 7.00

Minőség: 7.00

Értékelés: 7.00 | Szavazatok: 3


Ismét közeledünk a nyár felé és ahogy az minden évben lenni szokott a ruhatárral, szinte egy időben mindenki könnyit meglévő telefonmodelljén is. Ilyenkor a hasznosságot is gyakran félre téve igyekeznek sokan kiválasztani a megfelelő nyakba, övre, fülre akasztható GSM vívmányt. Az elmúlt hét folyamán tesztelt Nokia 7250 nem feltétlenül az említett kategóriának az ékes koronája, mert tapasztalataink alapján hosszú távon is érdemes magunk mellé választani.

Design? A gyakran emlegetett „designos” jelző most sem túlzásként említhető. Bár elődjének (7210) formatervezését, illetve annak inkás mivoltát szinte bárhol felfedezhettük jártunkban-keltünkben, jelen esetben ezt mellőznünk kell. A 7250-es a Nokia új vonalvezetését, áramvonalasságát hordozza magában, ami elsősorban a különleges gomboszlopokból szűrhető le. Első pillantásra tökéletesnek tűnik megjelenése. Extravagáns, ugyanakkor kifejezetten elegáns. Eddig még csupán két színkombináció közül választhatunk (kék-fekete, lila-fekete). Visszatérve a gombsorokhoz, azon érdekességgel kellett szembesülnünk, hogy több billentyű, példának okáért 1-4, 2-5, 9-3, sziámi ikerként vannak összekapcsolva egymással. Pejoratív értelmezésben ezt érdekesnek bélyegeznénk, hiszen a kezelhetőségben nincs befolyásoló szerepe, viszont a design meghatározó része. A Navigációs gomboknál viszont ugyanez nem mondható el, ami abból adódik, hogy a négyállású gomb felső és két oldalsó nyilacskája egymáshoz zavaróan közel helyezkednek el. Aminek hátránya, hogy előfordulhat, hogy a gyorsabb elérésre szolgáló nyilak a gyakori félrenyomás miatt éppen hogy lassítják a folyamatot. A felvevő- letevő logo a „minimál art” jegyében csak színben megkülönböztetést kapott. Ezekhez társították a „Menü” és a „Nevek” pontokat. A navigáció pontossága érdekében ezek domborzatilag vannak elválasztva. A teljes gombsor anyaga rugalmatlan műanyag diszkréten fénylő zománccal befújva. A feliratok ezeken fehérek, megvilágítása gyengécske.

Azonban ezt kárpótolja a képernyő és ennek háttérfénye, a választható színsémák mindegyike erős elemlámpa teljesítményű fényt bocsát ki. A színes képernyő a megszokott 4096 színt mutatja be, kifogástalan minőségben. Érdemes pár mondatot szólni az egyedi x-press on hátlapról is, ami azon túl, hogy tényleg könnyen leszedhető, látható módon tartalmazza a digitális kamerát. Ez ugyanis ennek felső felében közvetlenül az akkumulátor felett helyezkedik el. A kamera nem csupán ezért ámulatba ejtő, tudása és minősége is megüti a kívánt mércét, ráadásul a navigációs billentyűcsoport felső nyilának megnyomásával azonnal elérhetővé is válik a fotózás. Valahol itt térnénk át a belsőre, ami szintén jelentős érdekességekkel állt elő.

Ha csupán a számokra akarnánk hivatkozni a következőket mondanánk:15 menüpont, 300 neves telefonköny,3 GSM frekvencia, stb. Talán azok a jelzők, hogy multimédiás üzenetküldés (MMS), chat, e-mail, mindenkinek többet mond. A telefonkönyv: dinamikus, grafikus memória kijelzővel van ellátva, több száz nevet, címet, egyéb elérhetőséget képes eltárolni, a neveket pedig csoportokban tudjuk képekkel, logóval, csengőhanggal megkülönböztetni. A „beállítás” alatt találjuk a testre szabási lehetőségeket. Színsémák, hangok, fények, rezgés (sajnos csak egyfajta! Erős, de kissé zavaró mértékű vibra motor van a készülékbe építve). Szintén beállíthatjuk a „jobb választó” gombhoz rendelt funkciót is, ami alapesetben a naptárt hivatott előhozni. A 6-8-ig menüpontok alatt találhatjuk a média funkciókat, úgyis mint: rádió, fényképezőgép, galéria, míg az előző kettőben főleg beállításokat végezhetünk, utóbbiban, tudjuk a képeket, hangokat és saját fotóinkat megcsodálni, törölni, küldeni és bizonyos esetekben mint háttérkép elmenteni. A szervező a napi hasznosságú dolgokat tartalmazza. Ez teljesen szokásos: naptár, ébresztő, teendők. A nem mindennapi alkalmazások az extrákban keresendők. Itt találjuk kódjaink biztonságban tartására a mobiltárcát, amit kedvünkre lekódolhatunk, miután bankkártya számunkkal, riasztónk, pin, stb. információkkal teletöltöttünk. Ezek mellett van még stopper, számológép és furcsa módon a szinkronizáció menüpont is. Végül pedig a játékok, alapértelemben 2 darab, de mint mindig a WAP, GPRS, segítségével más Java programok is lementhetőek. Erre persze csak olyankor van szükség, ha a -bounce, vagy a -triple pop már nem eléggé köt le minket unalmasabb perceinkben.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Az egyéni dicoloros megjelenés
 • A digitális kamera helye (a hátsó lap felső részén)
 • A kis méretű infra
 • Szintén kicsi a be/kikapcsoló is, bár ez a működést nem befolyásolja.
 • Csupán egyféle képernyő-pihentetőt találtunk (egy digitális órát)


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Úgy vettük észre, könnyen belemegy a por, ami főleg a kamera miatt veszélyes
 • Összekreált billentyűk, zavaró
 • Szoftverileg nem túl stabil, gyakori lefagyás.
 • Hosszú töltési idő.
 • A sablonképek minősége méltatlan a telefonhoz. (fekete fehér, elavult)
 • A hangerő szabályozó rendkívül formatervezett, de csak nehezen, körömmel használható.


Ami nagyon tetszett:
 • Design és összhatás
 • Cserélhető elő-hátlapok
 • Fényképezőgép, (jó minőségű + 150 képet is képes elraktározni)
 • Nagy memória
 • Logikus felépítés
 • Színes kijelző
 • WAP
 • GPRS
 • Polifonikus csengőhangok
 • Rádió
 • Mobiltárca


Vélemény:
Meggyőző felszereltség elegáns, jó megjelenés, elsősorban fiatalos világú készülék. Alapvetően pozitív hatást gyakorolt azokra is, akik nem elkötelezett hívei a Nokia telefonoknak, bár belőlük van kevesebb J Inkább megfelel, mintsem a jövőbe mutat kortársaihoz képest, de egy kamerás, polifonikus, színes kijelzős készüléket, aminek jó a térereje és az aksija is kimagasló, nem is igazán érdemes jobban túlmisztifikálni.
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Nézze meg további tesztjeinket is! Nézze meg további tesztjeinket is!