Nokia 6810

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 2.00

Tudás: 3.00

Minőség: 6.00

Értékelés: 3.67 | Szavazatok: 1


A skandináv Nokia néhány évvel ezelőtt komoly piaci rést próbált lefedni sms-ező telefonjaival. Leginkább a 16+ korosztályt érte el a 6800, 3300, 5510, N-gage és egyéb nagy klaviatúrás készülékekkel. Bár saját kutatásaink alapján ezek a készülékek szokták általában leghamarabb elveszíteni értéküket, a cég mégis lát potenciált a gyártásban. Talán a legsikeresebb a 6800 volt, mert bár bumszlira sikeredett, mégis a ki- benyitogatás sok vásárlót megérintett. Nemrégiben kaptuk kezeink közé a NOKIA 6810-t, amit kicsit értetlenül fogadtunk.

A külső: a 6810 méreteit tekintve szinte megegyezik az előd 6800-al. Kapott egy kis arany beütést, minden olyan ponton, ahol az elődje még fekete volt és persze túlesett egy jelentős ráncfelvarráson is. Összhatását tekintve modernebb, trendy-bb, de semmivel sem bájosabb, vagy vonzóbb, mint a 6800. Amikor kinyitjuk a két kattanást követően kezdhetünk pötyögni. Érdekes, hogy ha ebbe a műveletbe belekezdünk rögtön MMS-t kezdünk írni. Kivételt képez a „w” lenyomása, mert akkor alapvetően nem tesz semmit. A billentyűzet bár megfelelőbb méretű - és elvileg segíti az üzenetírást -, sosem feledkezhetünk el arról, hogy mi már leginkább rutinból, odafigyelés nélkül használjuk a gombokat bevitelre. Sőt mivel leginkább menet közben is el tudjuk végezni ezt a műveletet, szinte hátrány a QWERTY billentyűzet. Annál is inkább, hogy a művelet minimálisan kétkezi munkát igényel. Ahhoz, hogy esti „fényben” láthassuk a gombokat a gyártó egy manuálisan működésbe hozható lámpát is rakott a betű készletre. A kis fényforrás kék színben világítja meg a gombsort, ami ez esetben megkönnyíti a használatot. Mivel sajnos ez automatikusan nem kapcsolódik be, csak a monitor fénye ad időleges támaszt. A gyakran használt ékezetek rajta vannak a klaviatúrán, de olyanokhoz, mint pl. az „í, ű, ő” már további kombinációkat kell használnunk. A képernyő a kinyitást követően elfordul 90 fokkal, de természetesen méretei megmaradnak 128x128 képpontúnak és 4096 színűnek. A grafikák, képek, animációk egyébként a mi elvárásainknak nem feleltek meg, eléggé élettelenek voltak, színtelenek, és bár szokásainkkal ellenkezett, de e típusnál nem állítottunk be képernyővédőt minőségi okok miatt. Összecsukott állapotban a billentyűzet hagyományos módon használható, de az ötállású navigációs gomb mérete lehetne valamivel jobb méretezésű is.

A belső javak közül - bár már valamilyen szinten érintettünk néhányat - elmondható, hogy a menü képileg nem, de logikailag megfelelő. Keret nézetben tekinthetjük meg az ikonokat és valójában ez az első differencia a 6800-hoz képest. A memória 0,5 Mb-al csökkent, most már csak 3,5 Mb-ből tudunk gazdálkodni. Mivel ez nem bővíthető vagy kivehető, kénytelenek vagyunk beérni a kevesebbel is. Az üzenetkezelés, -küldés természetesen kifejlett, van tároló, archivum, sablon, chat, továbbá a max. 459 karakternyi összekapcsolt sms, vagy a spékelhető MMS is. Küldhetünk csoportoknak is egyszerre azonos üzenetet, vagy szinte bármit, ami e témakör tartogathat.

Van egy már-már szokásos FM rádiónk is, továbbá a naptár és más ismert funkciók is rendelkezésünkre állnak.

Kiemelkedő lehetőség a játékokat kedvelőknek, hogy míg a 6800-ban a bounce volt, most már ezen kívül a backgamon, a bowling, a sakk, és a water rapid is megtalálható. Sajnos a triple pop viszont kikerült a portfolióból. Aminek tényleg érezhetjük hasznát, az az adatátvitelben érezhető. A technika fejlődését kihasználva a 6810 már Bluetooth-t kezel, továbbá az Edge technológia áldásaként már 118Kb/s sebességgel internetezhetünk - mostanra mindhárom ismert GSM rendszeren, azaz akár az USA-ban is. Az akkumulátor körülbelül 3 napot bírt ki.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A világitás a klaviatúrán nem automatikus
 • 5 db játék
 • Már van fax adatátvitel
 • GSM 900/1800/1900


Amin érdemes lenne javítani:
 • Nagyobb memóriára lenne igény hosszú távon
 • Gyenge a képek minősége
 • Nehéz, nem praktikus


Ami nagyon tetszett:
 • FM rádió
 • Bluetooth
 • MMS
 • Infra
 • Xhtml böngésző
 • Smtp/Pop3


Összegzés:
A készülék kicsit meghazudtolja a korát és a benne rejlő lehetőségeket. Egy kézen össze tudnánk számolni a pozitív változásokat, de ezt most ne firtassuk. Minél is inkább azt, hogyha nagyjából ugyanabban a hónapban kihozza a gyártó a méretileg és technológiailag előnyösebb 6820-t, vajon miért adja ki e készüléket is. A Bluetooth persze nagyon hasznos és az EDGE sem elhanyagolható, de a memória visszafojtására igazán nem találunk választ…
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.