Huawei Ascend Y 550

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.37

Tudás: 7.06

Minőség: 7.39

Értékelés: 7.27 | Szavazatok: 93


A Huawei összekapta magát és az alsókategóriát egy kissé összekapta, legalábbis félig. A Huawei Ascend Y550-be ugyanis hardveresen belepakolt néhány, ebben a kategóriában szokatlanul nagy tudást, a többit pedig békén hagyta. Vegyes-vágott, ám mégis szimpatikus az Y550.

A kínai gyártók egymással versenyeznek leginkább és mindegyik nevesebb egyre inkább tör fel, legyen szó akár az eladási számokról, akár a tudás vagy a minőség kérdéséről, elég csak megemlíteni olyan neveket mint a Xiaomi vagy a Lenovo a Huawei mellett (az egyelőre egy telefont felmutatni képes OnePlus nem tartozik ebbe a családba egyelőre). Ha az alsókategóriát vesszük figyelembe, itt a márkanév nem annyira fontos, sokkal inkább a megbízhatóság és árhoz képest megfelelő tudás számít (illetve esetenként a márkához kötik fejben az emberek a többit, ami sokszor méretes hiba). A Huawei egyre jobban tör fel, sorra dobja ki az új telefonokat – érdemes elolvasni a Huawei Ascend Mate 7 tesztünket, imádtuk! – és ez alól ugyebár a nem teljesen butafonok sem kivételek.

Ahogy az ismert, a Huawei gyártónál az Y család az olcsó készülékeket jelenti, ám felejtsük el a régi modelleket, lássuk az Y550-t! A nem végleges dobozban kapott telefonhoz járt egy 1A-s töltőfej, egy microUSB kábel és egy hagyományos headset. Külső tekintetében 133×68×9,5 mm fizikai méreteket kapunk, ehhez 153 gramm tömeg társul, nem könnyű, azonban ez nem azt jelenti, hogy fémből készült volna, hiszen csupán műanyag, azonban az összeszereléssel nem sok gond akad, egyedül anyagából adódóan a hátlap tud nyikorogni, az is inkább oldalsó nyomás esetén (képernyőmentés készítése közben).

A kijelző egy 4.5 colos – sokak számára pont az ideális maximum – kijelző található 480×854 pixel felbontással, mindez pedig IPS alapokon, így abszolút rendben van a fényerő és a betekintési szög is. A kijelző fölé került a két megapixeles előlapi kamera, az értesítési LED (ez mindent jelez, nem csak a lemerülésre figyelmeztet), a távolság- és fényszenzor, valamint a hangszóró. Méretes keret védi a kijelzőt, de itt nem is elvárás a szinte teljesen keretnélküli megoldás. Ami kissé necces, hogy egyszerűen nincs háttérvilágítása a megjelenítő alatti érintős gomboknak, ami kissé érthetetlen. Ezeket elég pontosan kell megérinteni ahhoz, hogy funkciójukat ellássák, de abszolút nem zavaró mértékben.

A Huawei Ascend Y550 bal oldala üres, jobb oldalon található ugyanis a hangerőgomb párosa és a képernyőzár/bekapcsoló gomb. Alul a mikrofon és a fedetlen microUSB port látható, a 3.5 mm-es jack fentre került. Az egyszerű, csúszós felületű hátlapon csak a bal alsó hátlapi hangszóró, a gyártó logója, valamint a kamera töri meg az egyhangúságot, ez utóbbi mellett LED vaku és felette a zajszűréshez szükséges másodlagos mikrofon látható. A hátlap alatt bújik meg a 2000 mAh-s akkumulátor, valamint a microSD és a microSIM foglalata.

Az Ascend Y550-en Android 4.4.4 KitKat rendszer fut gyárilag, ez alá pakolták be a Snapdragon 410 processzort, amely 1.2 gigahertzes, négymagos és 64 bites és ebben a kategóriában bőven különlegesnek számít. Más kérdés, hogy amíg nem érkezik meg a Lollipop update rá, addig inkább beszélni jó róla, de érezni kevésbé lehet a különbséget. RAM-ból 1 gigabájtot kapunk, ez a normális működéshez bőven elég, azért ezen az árszinten ne várjunk többet, ráadásul már, annak is örülhetünk, hogy az alsókategóriában leszoknak lassan a fél giga RAM-ról, amivel tényleg használhatatlan az Android úgy bő két-három éve. Sokakat meglephet, hogy mindössze 4 gigabájt a belső tárhely, ami pofátlanul kevésnek tűnhet, ám nagyon fontos funkció – mely egyébként már az előd modellen is elérhető volt –, hogy minden a készülékbe tett microSD kártya alapértelmezett tárhellyé tehető, tehát abszolút egyenrangúvá válik a gyári belső megoldással (értsd: appokat is telepíthetünk rá).

A szimpatikus hardverhez tetszetős kezelőfelület is jár, hiszen a Huawei mindenre a – nem negatív értelemben írt – saját fejlesztésű kezelőfelületét, az EMUI-it teszi. A rendszer gyors, akadásnak nem nagyon voltunk szemtanúi. A Huawei launcherét talán már nem kell bemutatni, annyit írtunk róla a különböző tesztekben. Ami a lényeg: nincs app menü, minden a főoldalakon helyezkedik el, témázható a megjelenés és gyárilag több hasznos programot kapunk, úgymint a rendkívül sokoldalúan használható Telefonkezelő, a ne zavarj funkció vagy az egyszerű főképernyő mód (rosszul látóknak elsőosztályú). Kifejezetten imádjuk és minden tesztben megjegyezzük az alkalmazások egyedi engedélyezéseit lehetővé tévő beállítást, a hasonlóan személyre szabható internet-elérhetőséget és az appoktól kapható kérhető vagy éppen letiltható értesítéseket. Szintén az extrák között említenénk meg a gyárilag kapott Swype billentyűzetet a gyári mellett, valamint a WPS Office-t.

Kamerából a hátlapi egy öt megapixeles, autofókusszal és LED vakuval ellátott változatot kapunk. A beállításokban olyan extrák találhatók mint az intelligens automata mód, a HDR, panoráma, hangjegyzet, vízjel. Akad még gyorsfelvétel is, ahol a hangerő kétszeri lenyomásával szó szerint egyetlen másodperc alatt készíthetünk fotót, ha valami annyira sürgős. Sajnos a sok beállítás ellenére a szenzor nincs a helyzet magaslatán, a képek minősége jobb esetben közepes, néha még azt a szintet sem éri el, a dinamikatartomány alacsony, a fehéregyensúly néha katasztrofális (lásd az amúgy fehér Samsung totál kékes színét). Ami a fontos, van az Y550-ben kamera és ha kell, használható, de a kirándulás vagy a nagy családi nyaralás képeit ne ezzel készítsük el.

Zenei téren kapunk egy Huawei Zene appot, amelyben a megszokott csoportosíthatóság mellett megtaláljuk a hangulat szerinti rendezést is (vidám, derűs, szomorú, pörgő és kedvenc). Ez az app és az FM-rádió headsettel is egyaránt használható.

Az Y550 érdekessége a szöveg elején említett 64 bites chipset mellett a 4G támogatás, amely abszolút nem evidens ebben a kategóriában! A készülék ugyanis Cat.4 LTE modemmel felszerelt, így akár 150 Mbps letöltésre is képes, 3G esetén ez a gyorsaság 42 Mbps. Vezeték nélküli kapcsolatra Wi-Fi 802.11 b/g/n-t kapunk, amelyhez tartozik Direct, DLNA és hotspot funkció ism, de van Bluetooth 4.0 A2DP-vel, valamint USB 2.0 MTP lehetőségekkel. A cserélhető akkumulátor 2000 mAh kapacitású, ez 1-2 napos készenlétet biztosíthat átlagos felhasználói nyúzások mellett, az üzemidő megnövelésében a screenshotokon is látható energiatakarékos funkció áll rendelkezésre akár az extrém mértékig (ultra mód).

Konklúzió: alig 35-40 ezer forintért a legújabb, 64 bites chipset, 4G modem, megfelelő hardveres felszereltség, jó kijelző, a Huawei valóban kitett magáért. Természetesen vannak negatívumok is, ezek azonban az ár-érték-tudás trió mellett eltörpülnek. Érdemes megnézni a hasonló árú/drágább konkurensek ár-érték arányát (HTC Desire 510, Samsung Galaxy Ace 4) és rájönni, hogy bizony a kínaiak is csinálnak jó telefonokat.