BlackView BV6000

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.22

Tudás: 6.87

Minőség: 7.20

Értékelés: 7.09 | Szavazatok: 46


Nem is csalódtunk, amikor a szinte teljesen ismeretlen név mögött kínai gyártót találtunk, viszont a Blackview BV6000 külseje megdöbbentett, így nagyon vártuk a szerkesztőségünkbe. A telefonról sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy könnyű vagy kecses, esetleg szép, hát ezeket biztosan nem. Ennek ellenére bőven látjuk mögötte a vásárlói réteget és keresletet. Az bizton állítható róla, hogy hardveresen rendben van, míg a legtöbb strapamobil javarészt igencsak buta, ráadásul az ára is abszolút megéri.

A Blackview BV6000 egy sima, fehér, lapos dobozban érkezett hozzánk a VIP Phone jóvoltából, amely viszont több kiegészítőt rejt mint egy átlagos telefon. Kibontva a csomagolás tetejét, egy fekete kartonlapban csücsülve találjuk magát a BV6000-et, ezt az alatta fekvő, szintén fekete szalaggal tudjuk kiemelni helyéről. A fekete alátétet oldalra húzva előbukkannak a tartozékok, amelyek ez esetben egy méretes, EU csatlakozós, két amperes fali töltő, egy hozzá tartozó, microUSB-s töltő – ti mikor láttatok utoljára telefonnál ilyen vastag kábelt? –, egy microUSB-USB átalakító OTG kábelt – melyet például pendrive telefonra dugásához használhatunk –, valamint egy headsetet találunk. A papírhalmaz közé rejtett a gyártó egy vastag kijelzővédő fóliát a telefonra helyezetten felül, négy plusz csavart a burkolathoz, két csavarhúzót a SIM és a gumi zárók cseréjéhez, valamint 1-1 gumidugót, ha elhagynánk őket. 

Ami a dizájnt illeti, nem aprózták el, nagyon messziről is egyértelműen látszik, hogy a BV6000-et bizony terepre tervezték és olyan körülmények közé, amely javarészt szeretné elpusztítani valamilyen módon a telefont. Ami a munkát illeti, leginkább ipari alpinista, autószerelő jutott először eszembe, mint célcsoport, aztán pedig a sportmániások, túrázók (nem, nem azokra gondolok, aki havi egyszer felmennek a Normafához), bármilyen vízi sport szerelmesei vagy éppen a hegymászók is eszembe jutottak. Na ők biztosan imádni fogják. Ennek megfelelően 152.3 mm magas, 81 mm széles és 16.6 mm (!!!) vastag a telefon, ehhez egy szolidnak nem mondható, közel negyed kilós tömeg társul. Hiába, ahogy az autók védelme, úgy a telefoné sem megy máshogy, mint ha anyagot használnak. A BV6000 kézbe véve elég stabil, köszönhetően a több mint másfél centis vastagságnak, az pedig, hogy egyben van, nem kifejezés.

A készülékház körben fém és gumi váltakozva, ahol kéz érintheti javarészt, ott a minőségérzetet emelve használták a fémet, a sarkoknál pedig, ahol a leginkább sérülésveszélyes egy-egy esésnél, oda gumi került. Ugyanez igaz az aljára és a tetejére is, itt találhatók ugyanis a microUSB port, valamint a 3.5 mm-es jack dugó csatlakozója. Annak érdekében, hogy az IP68 szabványt maximálisan teljesíteni tudja a telefon, ezeken a helyeken gumidugó védi a víztől és a portól a belső részeket. Némi hátrány, hogy ezek az említett portok igencsak mélyen ülnek, így csak olyan töltő és headset használható, amelynek az átlagosnál hosszabb a csatlakozója, mivel a többi egyszerűen nem fog beférni, de hát valamit valamiért. A jack dugó mellett feltűnhet egy kis fém lapka, ez nem más mint egy légnyomásmérő szenzor, használatához külön appot érdemes letölteni, mi a Barometer + Pressure Trackert próbáltuk.

Az előlap nagyobb részét a 4.7 colos kijelző foglalja el, ezt Gorilla Glass 3 védi, rajta pedig a már említett egyik gyári fólia. A megjelenítő felett találjuk a fény- és távolságszenzorokat, a hangszórót, valamint az előlapi kamerát. LED-es értesítőt ne keressünk, azt kispórolták némileg érthetetlen módon. A megjelenítő alatt három kapacitív gomb foglal helyet, a háttérvilágításuk elhanyagolható. Ha még mindig nem lenne egyértelmű, ezek alatt egy igencsak méretes IP68 felirat mutatja, mire is büszke a telefon. Egészen konkrétan hivatalosan gond nélkül ki kell bírnia másfél méter víz alatt fél órát a telefonnak, a tesztek szerint egyébként sokkal többre is képes. 

A BV6000 jobb oldalára került a hangerő gomb párosa és a bekapcsológomb, méghozzá a fém keretre, nyomáspontjuk elég határozott, izomból érdemes próbálkozni. Ugyanez igaz a bal oldalt található dedikált kamera gombra, az SOS hívógombra és a PTT (Push-to-talk, itthon nem igazán használja ma már senki) billentyűre is.

A készülék hátulja elég kaotikus, van itt minden: gumi és csavar, többfajta dizájnelem, na de úgysem a hátulját kell nézegetni. A gyártó itt is egyértelművé teszi, hogy a kézben tartott telefon bizony bírja a vizet és a port is, valamint az eséseket is nagy eséllyel éli túl. Adott még az NFC is, ezt szintén piktogram prezentálja a hátlapon. A kamera alatt találunk egy panelt, melyet két csavar rögzít, ezeket leszedve férhetünk hozzá a dual SIM és a microSD foglalatokhoz, ez utóbbi maximum 32 gigabájtost fogad. A lapkánál szilikon betét garantálja a vízállóságot. Egyébként két microSIM-et fogad el a telefon, de csak az első foglalat tudja a 4G-t, a második 3G-s. A hátlapi hangszóróval kapcsolatban azt hiszem maradhatunk annyiban, hogy hangos, de itt ki is merült minden pozitív tulajdonsága, bár tény és való, hogy zene esetén sokat tud segíteni a beépített hangszínszabályzó a hangzáson.

A Blackview BV6000 megjelenítője 4.7 colos, ahogy már említettük, ehhez 720p felbontás jár, vagyis 312ppi, mindez IPS alapokon. A vastag káva miatt egyébként sokkal inkább egy 5.5 colos okostelefon méreteinek felel meg. A színek és a betekintési szög is kiváló, a felbontás egyáltalán nem zavaró ebben a méretben. Amivel komoly bajunk volt, az a napfényben való láthat(atlan)ság, alig látszik a kijelzőből valami. Nem teljesen normális, hogy egy főleg kinti használatra tervezett telefont ne lássunk jó időben. És hiába az automata vagy fixen maximumra vett fényerő, nem nagyon történik semmi. Szerencsére a minimális fényerőt viszont nagyon eltalálták. 

A másik probléma pedig a kijelző nyomásérzékenységének hiánya. Érthető, hogy egy alapvetően munkatelefonnak tervezett készüléket nem női kacsókra tervezték, de az, hogy konkrétan erőből kell megnyomni, nem tűnik igazán normális megoldásnak. Rá is kerestem természetesen a neten erre – miután rájöttem, hogy a kesztyű mód miatt nem reagált egyáltalán először a telefon, amikor megkaptam – , és kiderült, sajnos előfordul, hogy a kijelző egy részt nem reagál egy idő után egyáltalán, ilyenkor ki kell cserélni a panelt. Ami még érdekes, az az, hogy bár lehet kesztyűben is használni a képernyőt, de ha a képernyő vizes, például ráesett az eső, akkor nem érzékeli a parancsokat.

Alapvetően a hardver kevésbé fontos egy strapamobilnál, a Blackview BV6000 azonban ellentmond a szokásoknak és valóban erős kombinációt rakott össze! Az Android 6.0 Marshmallow rendszer alatt – ez december óta Android 7.0 Nougatra frissített – MediaTek MT6755 Helio P10 processzor dolgozik nyolc darab, 64 bites Cortex A-53 maggal, ehhez Mali T860 MP2 grafikus megjelenítő tartozik, valamint nem kevesebb mint három gigabájt RAM. Meglepő lehet ez az összeállítás ehhez a kijelzőhöz, hiszen elvileg semmi sem igényli, ennek ellenére nagyon örülünk, hogy végre van gyártó, aki hajlandó volt valóban erős, az igényeknek megfelelő alapokat adni egy ilyen kategóriájú készüléknek. A belső tárhely 32 gigabájt, ez bővíthető. Maga a használat igen gyors és röccenésmentes, már ha túl tudjunk tenni magunkat a kijelző okozta nehézségeken, az alkalmazások gyorsan betöltenek és az ezek közti váltás is problémamentes. Az AnTuTu tesztprogramon 48917 pontot ért el a telefon, míg a GeekBenchen az egymagos teszten 737, a többmagoson pedig 2685 pontot.

Az Android rendszeren a Blackview saját kezelőfelülete fut, ezt némiképp átalakították a gyárihoz képest, de nem vészesen. Magyar nyelv megtalálható a beállítások között, viszont vicces, hogy pár menüpont ennek ellenére angol maradt. A gyári OS-hez képest új funkciók között találjuk például az SOS gombot, amelyet megnyomva egy előre beállított kontakt számára segélykérő üzenetet küld a telefon. A már említett és szitkozódásra bírt kesztyű mód szuper, ha tényleg kesztyűt használ az ember. A gesztusvezérlés megkönnyíti némiképp az életet, így dupla koppintásra feléled a kijelző, lehet c betűvel kamerát gyorsindítani is, valamint a hangerőgombokra is feléled a telefon, de beállítható, hogy a közelségérzékelő segítségével tudja a telefon, mikor van zsebben vagy táskában és ilyenkor megakadályozza a véletlen utasításokat. A háromujjas screenshot készítés segítésünkre volt – főleg mert a saját telefonon is így lehet megoldani.

Kamerából egy 13 megapixeles darabot találunk a hátlapon, méghozzá f/2.0 rekeszértékkel. A tudáslistájában LED vaku, panoráma mód, HDR és kép a képben funkció található, viszont ezeket leszámítva eléggé fapados lett a szoftver. Érdemes próbálkozni más kamera appokkal, a Play áruházból sokféle közül válogathatunk. A gyenge tudás ellenére a fókuszálás gyors és a fotókat is gyorsan elmenti a telefon, itt sem kell várni szinte semmire, nem véletlen az erős hardver a brutális burkolat alatt.

Jó hír azoknak, akik valóban mocskos körülmények között használják a telefont, hogy nem kell feltétlen a kijelzőt taperolni a fotózáshoz a kamera gombnak köszönhetően, extraként pedig a kamera gombot hosszan nyomva akár inaktív állapotban is elindul a kamera szoftver. A képek minőségére nappal, jó fényviszonyok között nem sok panasz lesz – persze ne a Samsung Galaxy S7 edge kamerájával vessük össze –, a kategória átlagát röhögve teljesíti. Gyengébb fényviszonyoknál viszont már szükség van némi trükközésre az elfogadható képminőséghez. A hátlapi kamera videót full HD felbontásban tud rögzíteni 30fps felbontással, az előlapi, öt megapixeles kamera viszont sajnos nem nagy eresztés, de nem is ez a Blackview BV6000 fő profilja.

A BV6000-ben egy 4500 mAh-s akkumulátort találunk, amely eleve nem lehet rossz, ha pedig hozzávesszük a kis felbontású kijelzőt és az ehhez képest erős, valamint energiatakarékos szoftvert, nem csodálkozunk, hogy 3-4 napig is elmehet egy feltöltéssel a készülék. Fontos, hogy a gyári töltővel töltsük a telefont, mert így a gyártó által ígért négy óra helyett alig több mint a fele alatt is megoldható a dolog. Ami az adatkapcsolatokat illeti, szinte minden adott, ami elvárható, van Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct és hotspot, GPS, NFC, Bluetooth 4.1, valamint 4G hálózati támogatás is, ráadásul a B20 is támogatást élvez, így a hazai Vodafone-osok is nyugodtan megrendelhetik, lesz LTE hálózat nekik is (lefedettségtől függően persze). Ja igen, iránytű is van benne, valamint zseblámpa, ami SOS jelzést is tud villogni.

Összességében elmondható, hogy a Blackview BV6000 egy elsőosztályú készülék, ami a kategóriáját illeti. Strapamobilok között kiemelkedően jó, erős tudást kapott és ha túltesszük magunkat a pár gyerekbetegségén, egy kifejezetten szerethető telefont tudhatunk magunkénak, amely akár egy fesztiválon is kiváló teljesítményt nyújthat, akár a víz-, porállóságát, akár a néhol hihetetlennek tűnő üzemidőt vesszük alapul. Persze a negatívumok, úgymint a nehézkes bemeneti csatlakozók, a kijelző gyenge fényereje és érintéssel való gondjai, a végképp nehézkes gépelés miatt a BV6000 nem adja „instant get” érzést.

A VIP Phone-nál jelenleg 85 ezer forintért hozzájuthatunk egy Blackview BV6000-hez akár fekete-narancs, fekete-zöld vagy teljesen fekete színekben, méghozzá egy év garanciával, amely igencsak sokat nyom a latban, hiába lehet megrendelni kínai oldalakról 60-70 ezer forintos áron mindennel együtt, a garancia hiánya miatt nem javasoljuk ezt a megoldást, márpedig a VIP Phone igen komoly szakszervizzel és háttérrel rendelkezik.