Alcatel Idol 3 (4.7)

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.37

Tudás: 7.86

Minőség: 7.93

Értékelés: 8.05 | Szavazatok: 97

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nagyon rég nem járt nálunk Alcatel tesztelésen, így különösen örültünk a gyártó felajánlásának, amikor az Idol 3 kisebbik változata szóba került. Ne ijedjen meg senki az Alcatel névtől, már nagyon rég nem arról a régi, leginkább szitokszóként aposztrofált gyártóról és főleg nem a régi minőségről beszélhetünk, ha az Alcatel neve felmerül. Főként azért érdemes megismerni ezt a készüléket, mert sokan egyszerűen nem akarnak nagy kijelzővel ellátott telefont, így számukra a 4.7 col tökéletes lehet, ráadásul az ára is igen barátságos. Az információ teljességéhez hozzátartozik, hogy az Alcatel az Idol családot mindig kétféle kijelző-mérettel és picit más tudással dobja piacra, így tesztünk értelemszerűen a kisebb változatról szól.

Az Idol 3 doboza dizájnos, feltűnő és egyértelműen mutatja, mit rejt a doboz. A csomagolásban a telefon alatt találjuk a papírokat, az 1 amperes töltőfejet, a microUSB kábelt és az agybadugós, JBL márkájú headsetet. Középkategóriába gyárilag JBL? Hoppá! Az Alcatel Idol 3 134.6×65.9×7.6 mm fizikai méreteivel és 110 grammos tömegével igazán kézbeillő darab és a zsebet sem húzza le. Meglepő lehet, de a unibody burkolat, bár fémhatásúnak tűnik, valójában műanyag és a keret körül a két ezüst csík pedig igazán elegánssá teszi az Idol 3-at, ráadásul az egész telefon nagyon egyben van!

Az előlap nagyobb részét a 4.7 colos, 720p felbontású, IPC LCD kijelző teszi ki, így a pixelsűrűség 312ppi, ez pedig már majdnem felsőkategóriás érték. Már a bejelentéskor is elhangzott, hogy az Alcatel együttműködik a Technicolor céggel annak érdekében, hogy a kijelző színhű legyen és még jobban olvasható. Ez sikerült, ugyanis a kategóriában elképesztő, 611 nit fényerejű megjelenítő még napsütésben is jól látható, nincs tükröződés.

A kijelző alatt és felett, az igen pici, kereten kívüli sávon található a két sztereó hangszóró, amelyek egyenként 1.2 kW-osak, ezen kívül a készülék alján és tetején is található mikrofon, ennek két oka is van, az egyik a zajcsökkentés, a másik pedig az, hogy a modell bármilyen irányból használható, teljesen mindegy, hogy melyik az Idol 3 teteje vagy alja, a szoftver egyszerűen megfordul. Különösen jó ez azért, mert nem szükséges figyelni arra, milyen irányban áll a mobil, ha kivesszük a táskából, valamint a jobb és balkezesek egyaránt megtalálhatják számításukat.

Több gombot nem találunk az előlapon, hiszen az Alcatel Idol 3 rendszerbe integrált gombokkal dolgozik. Sajnos ezen gombok sorrendbe nem változtatható, amely igen fájó pont. Rejtőzködnek az értesítő LED, valamint a távolság-, a fényszenzor és az öt megapixeles kamera, ezekből nincsen kettő.

Szerencsére a bekapcsolást nem csak a bal fent – vagy éppen jobb lent – található gombbal tehetjük meg, hiszen már az Alcatel is bevette a funkciók közé a dupla kattintásra aktív és alvó módot. Akad még ellentétes oldalon 3.5 mm-es jack és microUSB csatlakozó, míg a SIM tálcája a bekapcsoló-gomb közvetlen szomszédságában található. A hátlap a már említett, fémhatású műanyag, amely nem csúszik és külön jó hír, hogy még az ujjlenyomatot sem gyűjti.

Hardver tekintetében már hozza a nagyjából középkategóriát az Idol 3, ugyanis négymagos Snapdragon 410 processzort, Adreno 306 grafikus gyorsítót és 1.5 gigabájt RAM-ot kapott. Ezek együtt igazán kezes rendszert biztosítanak. Az egyetlen probléma, hogy a 8 gigabájt belső tárhelyből hatot megeszik az OS, így mindössze kettő marad a felhasználónak. Némileg segítség, hogy a gyárilag telepített, haszontalannak ítélt programok és játékok nagy részét törölni is lehet, ellentétben a legtöbb konkurens cég modelljeivel. Aki microSD kártyát venne, az akár 64 gigásban is gondolkodhat, kezeli a telefon.

Az Alcatel Idol 3 4.7 colos változata gyárilag Android 5.0.2 Lollipop rendszerrel érkezett. A gyári kezelőfelületet turbózta tovább a gyártó, de nem vitte túlzásba. Így kérhető több főoldal, az ott lévő appok mappákba rendezhetők, a menüben viszont ilyenre nincs lehetőség (ezzel a launcherrel). A záróképernyőről elérhető a telefon, a fényképező gyorshívóként, valamint az értesítéseket is megjeleníti. Extra az öt gyorsgomb, amelyek a számológépet, a zenelejátszót, az előlapi kamerát, a telefonlistát és a QR kód olvasót hozzák elő. Alapvetően nagyon tetszett a 180 fokos elforgathatóság, ám vannak hátrányai is, nem tűnik a megoldás teljesen átgondoltnak, inkább csak ilyen „legyünk mi az elsők ebben” lehetőségnek. Akkor előnyös, ha a készülék töltőn van, így nem kell feszegetni a kábelt, viszont ha fordítottan használjuk, akkor nem ártott volna alulra is egy távolságérzékelő, hogy a kijelző lekapcsoljon telefonáláskor.

Szoftveres oldalon megemlíthető a névjegyekbe ágyazott fekete-lista, kapunk SwiftKey billentyűzetet gyárilag. Furcsa volt megszokni, hogy a redőnyt lehúzva még nem férek hozzá a toggle ikonokhoz, mivel egy húzás csak az értesítéseket mutatja, a másik után libbennek elő a gyorsbeállítási lehetőségek. Többször estem pofára akkor is, amikor a Wi-Fi-t akartam babrálni, így két lehúzás, ikonra hosszan nyom, majd hopp, ja igen, ez nem visz be automatikusan így a beállításokba, akkor csapó kettő, beállítások menü megkeres.

Gyárilag a Google Play és az Alcatel Apps is elérhető programok keresésére és telepítésére, ez utóbbi pedig nem tesz mást, mint más sorrendben mutatja az appokat, így túl sok értelmét nem láttuk. Az előre telepített programok között igen sok a közösségi, így például a Facebook, a WhatsApp, a Viber, a WPS Office olvasó, a Dropbox (holott vannak ma már sokkal jobb ajánlatok is), de akad még AVG Antivirus és Flipboard (kevés magyar tartalommal).

Az Alcatel Idol 3 hátlapján található a 13 megapixeles kamera, amelyben a Sony IMX214 szenzor rejtőzik. A kamera szoftver beállításai között elérhető az automatikus, a HDR mód, panoráma, záridő módosítás (de miért fél másodperc a maximum?), valamint a fókuszt és a fehéregyensúlyt piszkálhatjuk. A képek minősége kifejezetten jó, főként a makró és a HDR kiemelendő, nem sok zaj vehető észre. Éjszakai felvételekhez kevésbé ajánlható az Idol 3, viszont nappali fénynél nagyon jók a képek mind 4:3 képaránnyal, 13, mind 16:9 aránnyal 10 megapixel felbontásban. Sajnos, akárcsak az elődöknél, ennél a modellnél is valami hibádzik a hangrögzítésnél videó alatt, egyszerűen nagyon halk és fura, ezt több generáció óta nem javítja a gyártó, ami miatt már elég sokan eleve elpártoltak tőlük, nagy hiba! Egy hét után annyit merek állítani, hogy sokan a hibás fogás miatt készítenek rossz hangminőségű videókat. Ugyanis a mobil sztereóban vesz fel hangot, ám a mikrofonok az oldalsó kereten találhatók. Nos ezeket gyönyörűen le lehet takarni videózás közben a kezünkkel. Az is lényeges, hogy ne a telefonon hallgassuk vissza, számítógépen sokkal hangosabb lesz. Az előlapi kamera öt megapixeles és támogatja az 1080p-s videókat.

Ami a zenei részt illeti, tényleg nagyot próbáltak alkotni, hiszen a már említett előlapi sztereó hangszórók ugyanúgy JBL márkájúak mint a headset, ezzel együtt Clari-Fi technológiával ellátottak, tehát 3D surround élményt adnak. Ütős újdonság a OneTouch MIX alkalmazás, amiben a felhasználó magának mixelheti a zenét, legyen szó saját, letöltött vagy akár online dalokról. A program könnyen kezelhető és beállítható, jó játék. A zenelejátszó legnagyobb dobása a mix mód, így a dalok hallgatása közben egy lemez pörög középen, amit mozgatva DJ-nek érezhetjük magunkat. Ennél még egy fokkal jobb, hogy akár két számot is lejátszhatunk egyszerre, ehhez már valóban magasabb szintű érzékek kellene. A muzsikák között dalok, albumok, előadók és mappák szerint válogathatunk. Van automatikus kikapcsolás, méghozzá tíztől kilencven perces időintervallumig lehet ezt aktiválni. Az FM-rádió sem maradt ki, a működéshez fülhallgató is szükséges.

A JBL füles, amit adnak hozzá sajnos nem hozza azt a szintet, amit „vártunk” volna. Már persze akkor, ha ez csúcsmobil lenne. Így leginkább egy komolyabb, ám átlagos fülesről beszélhetünk, a magas és a közép különösen jó, de a méllyel sincsenek nagy gondok. Nagyon hiányzik a helyes beállításhoz a hangszínszabályzó, amely persze külön zenelejátszóval elérhető.

Adatkommunikáció szempontból is jó tudású a készülék, hiszen van Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, hotspot, Bluetooth 4.0, GPS, NFC, Cat 4-es LTE hálózati támogatás és még OTG támogatás is. Böngészésre gyári és Chrome található a listában, a flash egyikben sem támogatott tartalom. A házilag nem cserélhető akkumulátor 2000 mAh-s, sajnos gyengébb lett elődjénél. Átlagos használattal egy nap, kevesebb piszkálással, nem hardcore userként akár több mint két napig is elketyeghet, bár egy energiatakarékos mód jól jött volna, ha van benne.

Nagyon tetszett és rendkívül jó hatásfokkal működött benne a "szem szkenner". Ennek lényege, hogy a lezárt telefont nem csak a megszokott módon lehet feloldani, kóddal, mintával, stb., hanem a szemeinkről készített képpel. Az Eye-D megoldást nem sikerült átverni más arcával és pár próbálkozásból még fényképpel sem. Nem számít a szemüveg, a jobb vagy rosszab fényviszony sem. Ha azonban valaki arca egyik napról a másikra megváltozna (lásd egy jól sikerült buli után), akkor sem kell kétségbeesni, ugyanis lehetőség van egy PIN kóddal is feloldani a zárolást, ezt a szem rögzítésekor kéri a készülék. Az Eye-D 90 százalékos hatékonysággal működött nálunk, ami lényegesen jobb arány az Android gyári arcfelismerőjénél, amit ráadásul pillanatok alatt át is lehet verni. 

Összességben elmondható, hogy az Alcatel One Touch Idol 3 kisebbik, 4.7 colos és kissé gyengébb tudású változata egy igen kedvelhető példány. Elég csak újra kihangsúlyozni a minőségi anyaghasználatot és összeszerelést, a megfelelő felbontást, a hardverhez optimalizált, így gördülékeny rendszert, a JBL és a sztereó hangszórók jelenlétet és a fejjel lefelé való használhatóságot. Az Idol 3 jelenleg a Telekomnál előfizetéssel 58 ezer forinttól vihető el, kártyásan pedig 90 ezer forintot kérnek el érte úgy, hogy jár hozzá a nagyon tetszetős, könnyű kezelésű Alcatel Watch okosóra is!