Végre nagy áttörés jöhet az akkumulátoroknál!

2023.08.07| BGR

A jelentős áttörés 44%-kal növelheti a lítium-ion akkumulátor élettartamát.

A Rice Egyetem mérnökei talán megtalálták a módját a lítium-ion akkumulátorok még hatékonyabbá tételére. A jelentések szerint a kutatók egy méretezhető módszert fejlesztettek ki, amely optimalizálja az úgynevezett prelithiation folyamatot, amely segít csökkenteni a lítiumveszteséget és javítja az akkumulátor élettartamát. Az eljárás a szilícium anódok stabilizáltabb lítium fémrészecskékkel való bevonásán alapul.

Végre nagy áttörés jöhet az akkumulátoroknál!

A fejlesztés akkor történt, amikor a Rice laboratórium vegyész- és biomolekuláris mérnöke megpróbálta az anódokra permetezni a részecskekeverék bevonatát. A mérnök, Sibani Lisa Biswal úgy találta, hogy az anódok lepermetezése 22-44 százalékkal növeli az akkumulátor élettartamát. Ezenkívül a nagyobb mennyiségű bevonattal ellátott akkumulátorcellák nagyobb hatékonyságot érhetnek el.

Ez a fejlesztés hatalmas szó és teljesen megváltoztathatja az akkumulátorral működő tárgyak mindennapi életünkben történő felhasználását. A telefonok, okosórák és számos egyéb, akkumulátorral működő cikk lítium-elemekkel állítja elő a szükséges elektromos áramot. Ha növelni tudjuk a lítium akkumulátorok működési hatékonyságát azzal, hogy ezeket a részecskéket permetezzük, az több területen javíthatja az akkumulátor élettartamát.

Van azonban egy árnyoldala is. Teljes kapacitással (100 százalékra feltöltve) az akkumulátorok ténylegesen gyorsabban kezdtek elhasználódni a következő ciklusokban a rajtuk lévő részecskékkel együtt. Az eredményeket részletező teljes tanulmány az ACS Applied Energy Materials-ban található.

Végre nagy áttörés jöhet az akkumulátoroknál!

Természetesen más fejlesztések is segíthetnek az akkumulátorok hatékonyabbá tételében. A lítium-ion akkumulátorok grafitjának szilíciumra cseréje jobb energiasűrűséget tesz lehetővé. Ennek az az oka, hogy a grafit kevesebb lítium-iont képes összefogni, mint a szilícium. 

A lítium-ion akkumulátorok hatékonyságát javító új részecskepermethez hasonlóan azonban az akkumulátorokban lévő szilíciumnak is van néhány negatívuma. A legnagyobb probléma itt az, hogy a szilícium egy úgynevezett szilárd-elektrolit interfázisot képezhet, amely valójában felemészti a lítiumot, így gyorsan lemerül az akkumulátor.

Ha azonban meg tudják oldani ezt a problémát, ez az új részecske és a szilícium lítium-ion akkumulátorokban való felhasználása hosszabb élettartamú és megbízhatóbb akkumulátorokat biztosíthat. Az akkumulátor fejlesztése továbbra is lenyűgözte a tudományos közösséget, és csak remélni tudjuk, hogy ez a felfedezés folytatódik, és végül valamilyen módon eléri a szélesebb fogyasztói piacot.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokA Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei