Tízéves mélységben az okostelefonok piaca, nagy változások jönnek

2023.01.22| Canalys
Címkék:

Canalys

,

elemző

,

piac


Az okostelefonok globális piaca 17%-kal zsugorodott 2022. negyedik negyedévében. Nagyon rég nem állt ennyire rosszul a helyzet.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Az okostelefonok kiszállítása 17%-kal esett vissza 2022 negyedik negyedévében az előző évhez képest. A 2022-es teljes évre vonatkozó kiszállítások 11%-kal, kevesebb mint 1,2 milliárdra csökkentek, ami rendkívül kihívásokkal teli évet jelent minden gyártó számára.

  • Az Apple a negyedik negyedévben visszaszerezte az első helyet, és elérte a valaha volt legmagasabb, 25%-os negyedéves piaci részesedését annak ellenére, hogy Zhengzhou keresletével és gyártási problémáival szembesült.
  • A Samsung a második negyedévben végzett 20%-os piaci részesedéssel, de egész évben a legnagyobb szállító volt. A Xiaomi megtartotta harmadik helyét annak ellenére, hogy részesedése 11%-ra esett a negyedik negyedévben, nagyrészt az indiai kihívások miatt.
  • Az OPPO és a vivo zárta az első ötöt, 10, illetve 8 százalékos piaci részesedéssel.

„Az okostelefon-gyártók nehéz makrogazdasági környezetben küzdöttek 2022-ben. A negyedik negyedév az elmúlt évtized legrosszabb éves és negyedik negyedéves teljesítménye” – mondta Runar Bjørhovde, a Canalys kutatási elemzője.

Tízéves mélységben az okostelefonok piaca, nagy változások jönnek

„Mindenki rendkívül óvatos az új készletek felvételével, ami hozzájárul a IV. negyedévi alacsony kiszállításokhoz. A szállítók erőteljes promóciós ösztönzőinek köszönhetően az ünnepi értékesítési szezon segített csökkenteni a készletszintet. Míg az alacsony és középkategóriás kereslet gyorsan visszaesett az előző negyedévekben, a felső kategóriás kereslet a negyedik negyedévben gyengülést mutatott. A piac teljesítménye 2022 negyedik negyedévében éles ellentétben áll 2021 negyedik negyedévével, amikor a kereslet megugrott és a kínálati problémák enyhültek.”

„A szállítók óvatosan közelítik meg a 2023-as évet, előnyben részesítve a jövedelmezőséget és a piaci részesedés védelmét” – mondta Le Xuan Chiew, a Canalys kutatási elemzője. „A szállítók csökkentik költségeiket, hogy alkalmazkodjanak az új piachoz.”

Tízéves mélységben az okostelefonok piaca, nagy változások jönnek

A Canalys előrejelzése szerint 2023-ban lapos vagy marginális növekedés várható az okostelefonok piacán, és a feltételek továbbra is kemények maradnak. "Bár az inflációs nyomás fokozatosan enyhül, a kamatemelések, a gazdasági lassulások és az egyre küzdelmesebb munkaerőpiac hatásai korlátozzák a piac lehetőségeit" - tette hozzá Chiew.

„Ez hátrányosan érinti a telített, közepes és felső kategóriás piacokat, például Nyugat-Európát és Észak-Amerikát. Míg Kína újranyitása javítani fogja a hazai fogyasztói és üzleti bizalmat, a kormányzati ösztönzések várhatóan csak hat-kilenc hónapon belül mutatkoznak meg, és a kínai kereslet rövid távon továbbra is kihívást jelent majd.

Ennek ellenére egyes régiók valószínűleg növekedni fognak 2023 második felében, és különösen Délkelet-Ázsiában várható némi gazdasági fellendülés és a turizmus fellendülése Kínában, ami elősegíti az üzleti tevékenységek ösztönzését.”

Tízéves mélységben az okostelefonok piaca, nagy változások jönnek

Az új okostelefonok piacának pangása annyit jelent, hogy nem vesznek az emberek a régi időkhöz hasonlóan elhamarkodottan új készülékeket akár szükségük van rá valójában, akár nem. Ez alapvetően zöld gondolkodás, ám kérdés, hogy reagálnak erre a gyártók. A tendencia helyenként az lesz, hogy újabb és újabb funkciókkal ellátott mobilok érkeznek a piacra sorra, ezek elbukhatnak, ám aki lassít és árat is tud csökkenteni, az nyerhet. Hosszú távon mindenképp.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokMi az a Samsung Good Lock és mire jó? Mutatjuk!

Mi az a Samsung Good Lock és mire jó? Mutatjuk!

2022.12.17
| SamMobile
Íme a Samsung Good Lock modulok, amelyekről úgy gondoljuk, érdemes kipróbálni!
Ez a One UI 5.0 egyik legjobb és leginkább alulértékelt funkciója

Ez a One UI 5.0 egyik legjobb és leginkább alulértékelt funkciója

2022.12.08
| SamMobile
A Samsung új One UI 5.0 nagyszerű. A vállalat időt szakított arra, hogy optimalizálja a teljesítményt és javítsa a felhasználói élményt apró, de jelentős változtatásokkal és kiegészítésekkel.
Mától 50 százalékos kedvezéménnyel vásárolható meg!

Mától 50 százalékos kedvezéménnyel vásárolható meg!

2023.01.09
| AliExpress
Blackview BV9200: 6,6 hüvelykes, 120Hz-es kijelző, 5000mAh-es akkumulátor, 14GB Ram - csapj le rá most!
Xiaomi telefon és okoskarkötő áreső!

Xiaomi telefon és okoskarkötő áreső!

2022.12.06
| (x)
Ezúttal három Xiaomi készüléket, egy telefont és két okoskarkötőt hoztunk akciós áron a Hekka kínálatából.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Az MMS lassan megszűnőben, de az SMS még él. Ön melyik applikációt használja leginkább üzenetküldésre?


Instagram
Messenger
Signal
Skype
SMS
Snapchat
Telegram
Viber
Whatsapp
EgyébKorábbi szavazások eredményei