Országos internetsebesség-mérő oldalt indított az NMHH

2015.08.19| NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma útjára indított szelessav.net honlapja független, teljes és valós információkat ad a saját mérőautókkal és a fogyasztók közreműködésével végzett, az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt hazai internetsebességek mértékéről.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma útjára indított szelessav.net honlapja független, teljes és valós információkat ad a saját mérőautókkal és a fogyasztók közreműködésével végzett, az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt hazai internetsebességek mértékéről. A nemzetközi trendek alapján kifejlesztett országos minőségmérési rendszer létrehozását fogyasztóvédelmi okok indokolták: támogatja az ügyfeleket a szolgáltatások tudatos kiválasztásában, valamint meglévő internet-előfizetésük ellenőrzésében.

A szelessav.net oldalon indította el augusztus 19-én országos netsebességmérő és publikációs weboldalát az NMHH, ahol az ügyfelek magyar nyelvű felületen független, szakmailag megbízható mérések alapján ellenőrizhetik internetszolgáltatásuk minőségét, a le- és feltöltési sebességet, késleltetést, valamint a hálózatsemlegességet, amely alapján minden internetes tartalomnak, szolgáltatásnak egységes, megkülönböztetés nélküli sávszélesség jár. Az objektív mérési adatok láttán a felhasználók tudatosabban választhatnak internetszolgáltatót, szolgáltatást, és könnyebben ellenőrizhetik az előfizetői szerződésben vállalt illetve kínált minőségi paraméterek teljesülését (például a ténylegesen elérhető vagy a garantált netsebességet). A hatóság a fogyasztóvédelmi célú weboldallal, a különféle szolgáltatóknál tapasztalt hiteles adatok közzétételével növeli az internet-előfizetési piac átláthatóságát, és mivel egy helyen, közvetlenül összehasonlíthatóak a versenytársak eredményei, ez a hatóság várakozásai szerint élénkítheti majd a hírközlési szolgáltatók közötti piaci versenyt is.

Országos internetsebesség-mérő oldalt indított az NMHH

Az interneten bárki számára hozzáférhetők a különböző le- és feltöltési sebességet mérő alkalmazások, amelyek azonban a különböző módszerek alapján ugyanarra a szolgáltatásra eltérő adatokat regisztrálhatnak, és általában csak egy-egy konkrét szolgáltatás adatairól kaphatunk információt. Ezért az NMHH szükségesnek látta, hogy egy olyan oldalt hozzon létre az ügyfelek érdekében, amely a hazai szolgáltatók túlnyomó részének összehasonlítható adatait tartalmazza magyar nyelven, és egységes és hiteles mérési módszert használ a teljes hazai piac felmérésére, a kapcsolódó fogalmak közérthető magyarázatával. Így a felhasználók valóban objektív képet kapnak arról, hogy mennyire felel meg a kapott sávszélesség a szolgáltatójuk által ígértnek, illetve saját elvárásainak. Az előfizetők a honlapon térképes és táblázatos verzióban város- és utcaszintű, részletes lebontásban is rákereshetnek arra, hogy milyen átlagos sebesség- és lefedettségi értékek jellemzőek hazánkban. A fogyasztók regisztráció nélkül is háromféle mérés összesített eredményei közül választhatnak a szelessav.net oldalon: megtudhatók az NMHH mérőautói által dokumentált adatok, a regisztrált felhasználók által elvégzett mérések eredményei, valamint azok az értékek is, amelyeket NMHH-s mérődobozok rögzítenek.

Az internethasználók saját maguk is beküldhetnek adatokat, ehhez csupán regisztrálniuk kell a szelessav.net oldalon, és már indíthatják is a méréseket a számítógép vagy az okostelefon böngészőjéből. Ha a széles sávú internetszolgáltatások minőségi jellemzői a mérések alapján – elsősorban a le- és feltöltési adatsebesség – elmaradnak a szolgáltatók által hirdetett maximális értékektől, az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy regisztráció és öt mérés után mérődobozt igényeljen az NMHH-tól. A mérődobozok a fogyasztó otthonában vagy más, általa meghatározott helyen automatizáltan működnek, olyan időpontokban, amikor a helyi hálózaton nincs olyan egyéb forgalom, ami a mérési eredményeket torzíthatná. A mért adatok alapul szolgálhatnak a szolgáltatónak jelzett előfizetői bejelentéshez, esetleges hatósági vizsgálat indításához is, és a honlapon lévő más adatok összehasonlításával jelezhetik azt is, ha érdemes más szolgáltatót igénybe venni. A szelessav.net oldalon bárki ingyen, regisztráció nélkül ellenőrizheti otthoni vagy mobilinternetét. Egy gyors regisztráció után naplózható mérések is indíthatók, és így az egyre több mérés során kirajzolódik az ország internetes térképe.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

 

 

 



A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei