Miket csatlakoztathatunk az USB-C-s iPhone 15-höz?

2023.12.18| 9to5 Mac
Címkék:

USB-C

,

iPhone


Az iPhone 15 és iPhone 15 Plus esetében az Apple végre megszabadult a Lightning porttól, és USB-C-vel helyettesítette azt. Ez teljesen új lehetőségeket teremt az eszközök és perifériák csatlakoztatásában.

Az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max még továbbmegy, mivel a Pro modellek USB-C portja támogatja az USB-3 sebességet, lehetővé téve akár 10 Gbps adatátviteli sebességet. A USB-C lehetővé teszi kijelzők, külső tárolók, kamerák csatlakoztatását, és a többi eszközhöz használt ugyanazon kábel használatát a töltéshez. Itt van, mit tehetünk az új iPhone-nal és annak csillogó új portjával...

Miért váltott az Apple a Lightningről?

Az Apple teljesen elkötelezte magát a Lightning port ökoszisztémája mellett az iPhone-on. Azonban 2015 óta az USB-C-t kezdte el alkalmazni a Mac és iPad modellek esetében is, a PC-kapcsolatok modernizálásának egy módjaként. Az USB-C sokoldalú, ugyanazzal a csatlakozóval hordozza az energiát és az adatokat. Az USB-4 / Thunderbolt pedig még magasabb adatátviteli sebességeket kínál.

Ugyanakkor az USB-C egyre népszerűbbé vált az Android okostelefonok piacán is. De az Apple továbbra is a Lightning mellett maradt az iPhone-on, részben azért, mert még mindig érezték a több mint egy évtizede történt 30 tűs -> Lightning átmenet miatti visszhangot.

Az Apple-t azonban kényszerítette az EU Bizottság, amely törvényekkel igyekezett csökkenteni az elektronikai hulladékot, azáltal, hogy az USB-C-t univerzális csatlakozónak rendelte el a telefonok számára. Ez azt jelentette volna, hogy az Apple-nek legalább egy különleges modellt kellene készítenie az európai piac számára, ami maga után hozza a saját komplikációit. Ehelyett az Apple úgy döntött, hogy egyszerűen áttér az USB-C-re minden eszközén és a meglévő, most már használhatatlan Lightning kábelek cseréje mellett, ez számos előnyt is magával hoz.

Miket csatlakoztathatunk az USB-C-s iPhone 15-höz?

Univerzális USB-C töltés

Most, hogy van egy iPhone 15-öd, valószínűleg majdnem ugyanazt a kábelt használhatod majd az összes eszközöd töltéséhez. Majdnem minden iPad rendelkezik USB-C porttal, és minden Mac már egy évtizede USB-C-t használ. A legújabb Mac-ek az Apple MagSafe töltővel érkeznek, de azokat is lehet tölteni az egyik USB-C porton keresztül. Az utolsó generációs Apple TV egy USB-C távirányítóval rendelkezik, és az Apple épp most dobta piacra az új AirPods Pro-t egy USB-C töltőtokkal. A USB-C tokot külön is megvásárolhatod most az Apple Store-ban.

Az Apple saját USB-C töltőkábelt árul, és az iPhone egy minőségi fonott kábelt tartalmaz a dobozában. Az Apple eszközeid töltéséhez bármilyen piacon kapható USB-C töltőkábelt vagy kiegészítőt használhatsz. Ide tartoznak a kedvezőbb árú USB-C kábelek, és különböző stílusú és hosszúságú USB-C kábelek. 

Az iPhone gyors töltéséhez 20 vagy 30 wattos tápegységet kell használni. Biztonságosan használhatunk magasabb wattos tápegységet, mint ami a MacBookkal érkezik; a telefon automatikusan kezeli az energiát. 

Tölthetünk más eszközöket az iPhone 15 akkumulátorával

Az USB-C töltés másik érdekes szempontja, hogy most már használhatod az iPhone-t az egyéb kiegészítők töltésére. Az iPhone 15 fogadhat akár 27 wattot is az USB-C porton keresztül, de önmaga is kibocsát kb. 4,5 wattot. (A Lightning mindössze 0,3 wattot tudott kezelni.)

Ez azt jelenti, hogy a tartalék iPhone-akksit használhatjuk az összes csatlakoztatott kiegészítő táplálására és töltésére. Ha az AirPods lemerül, szorult helyzetben bedughatjuk őket az iPhone-ba, és az iPhone feltölti az AirPods tokját. Akár egy másik személy iPhone-jának az akkumulátora is feltölthető, bár igen sokáig tart. 

Egyszerűen csatlakoztatható külső kijelzőkhöz

A Lightninggal csak egy külön adapter segítségével lehetett külső kijelzőkhöz csatlakozni. Az USB-C-vel ellátott iPhone 15 esetén közvetlenül ki tudunk tolni tartalmat egy képernyőre. Használjunk egy USB-C to HDMI kábelt, és máris nézhetjük az iPhone képernyőjét egy 4K TV-n vagy monitoron, képernyőtükrözéssel. Ha egy videostreaming szolgáltatás alkalmazásában filmet nézünk, a film automatikusan kitölti a TV-t a lejátszási vezérlőkkel a kijelző érintőképernyőjén. Könnyedén kivetíthető fotókönyv vagy akár egy Keynote bemutató sem gond. 

Az egyik felhasználási eset, amit az Apple népszerűsít, az az iPhone pozicionálása hordozható játékkonzolként. Az A17 Pro chip erejét kihasználva az iPhone 15 Pro néhány csúcsminőségű játékot képes futtatni magas grafikai hűség mellett. Ehhez párosítsunk egy Xbox vagy PlayStation játékvezérlőt, csatlakoztasssuk a telefont egy TV-hez, és kezdjünk el játszani. Az Apple USB-C Digital AV adapter jó választás erre az esetre, mivel lehetővé teszi HDMI, folyamatos töltéshez energia kibocsátást és USB-C átengedést egyetlen kényelmes adapterben.

Bővíthetjük a helyi tárolást hordozható USB-C merevlemezekkel és SD-kártyákkal

Csatlakoztassunk egy USB-C merevlemezt vagy SD-kártyaolvasót, és böngészhetjük a fájlokat közvetlenül az iPhone Fájlok alkalmazásával. Nyaraláskor közvetlenül importálhatjuk a fényképeket az SD kártyáról az iPhone fénykép könyvtárába. 

Az iPhone 15 Pro Camera alkalmazás lehetővé teszi, hogy ProRes 4K 60 FPS videót rögzítsünk USB-3 tárolóra. A ProRes tömörítetlen, és a fájlméretek hatalmasak, sok gigabyte-ot fogyasztanak percenként. De az iPhone 15 Pro portján keresztül elérhető a gyors 10 Gbps adatátviteli sebesség lehetősége egy 1 TB-os hordozható SSD-vel, így hosszabb ideig rögzíthetünk, mielőtt elfogyna a hely.

Csatlakoztathatjuk a billentyűzeteket és a vezetékes internetet

Néha a vezeték nélküli nem elegendő - egyszerűen csak be kell dugni. Az iPhone USB-C portja támogatja majdnem az összes alapvető kiegészítőt, gondolkodás nélkül, speciális illesztőprogramok vagy további konfiguráció nélkül. Minden plug and play. Ez azt jelenti, hogy csatlakoztathatunk egy billentyűzetet, és azonnal működni fog.

Vagy ha podcastet készítünk útközben, egy mini USB-C mikrofont is használhatunk a felvételhez. Egy másik lehetőség a vezetékes internet használata egy USB-C-ről Ethernet adapterrel. És ha van MIDI billentyűzetünk, akkor zenélhetönk útközben egy olyan alkalmazással, mint a GarageBand.

Vezetékes fejhallgatók, amelyek működnek telefonnal és számítógéppel

Miután az Apple eltávolította a fejhallgató kimenetet, a világ nagy része áttért az olyan Bluetooth vezeték nélküli fejhallgatók használatára, mint például az AirPods. De ha még mindig inkább vezetékkel csatlakoznánk, a vezetékes fejhallgatók használata az iPhone-nal kellemetlen ügy volt. A Lightning fülhallgatók működtek a telefonnal, de semmi mással.

Most már sokkal egyszerűbb. Az iPhone 15 működik bármilyen USB-C fejhallgatóval, beleértve az Apple új USB-C EarPods-át is. Ezek a fejhallgatók működni fognak bármely számítógépen, amely rendelkezik USB-C porttal, így végre ugyanazt a vezetékes fejhallgatót használhatjuk a telefonon, iPaden és Macen is. Egyre több prémium fejhallgató és hangszóró is az USB-C csatlakoztatást preferálja manapság.

Csatlakoztathatunk többportos hubokat

Az USB-C nagyon rugalmas, lehetővé teszi az adatok és az energia egyidejű utazását ugyanazon a porton. Ez azt jelenti, hogy hordozhatunk egyetlen adaptert, ami egy többportos hub, és tartalmaz mindenféle IO-t. Ezek rendkívül kényelmesek az iPad és a Mac kiegészítőiként, és most már az iPhone-nal is működnek.

 

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei