Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

2021.02.26| Kospet

A Kospet okosóra gyártó 2018 óta létezik, nem túl meglepő módon Sencsenben van a székhelye.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A cég állítólag már több elismerést kapott, így az első IP68-as okosóráért, az okosórában valaha megtalálható legnagyobb kapacitású akkumulátorért vagy éppen az első okosóráért kettős rendszerrel 2019-ben, vagy 2020-ban az első 13 megapixeles modellért, stb. Ezek a díjak azért ne ragadtassanak el, az Apple Watch és a Samsung Gear sorozata nincs veszélyben.

A Kospet Rock nem más mint az Amazfit Ares másolata, csak épp nem a letisztultabb vonalat követve. A Rock fekete vagy zöld színben érhető el, amúgy meg nevetségesen olcsó és ha pár apróságtól eltekintünk és jó is méretben a kezünkre, akár még szerethető is lehet. Gyorsan kiemelem, 10-12 ezer forintba kerül a Rock, míg a legtöbb minőségi, márkás okosóráért bőven 100, de inkább még sokkal több ezer forintot kérnek el, szóval ennek fényében érdemes olvasni a kis retro kütyü tesztjét.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

A gyártó szerint a Rock kifejezetten sportos darab, amely kalandoroknak lett kifejlesztve, szemben számos divatórával. Hát legyen. Tény és való, hogy az én női kezemen nem a legideálisabb a látvány, de férfi kézen közelebb áll hozzá, egyáltalán nem böhöm nagy. Némileg ront az összképen a négy kis felirat, attól gagyi lesz, ahogy ránézésre is annak tűnik, pedig higgyétek el, kézben fogva jobb az összhatás. Nagyjából hasonló volt az érzés, mint amikor a Honor Watch ESteszt itt – járt nálam, első blikkre fintorogtam, hogy de gagyi műanyag, fúj, aztán meg azóta is kedvenc.

Bevezetés

Szóval a Kospet Rock más. Durvább megjelenésű, mint a legtöbb piacon lévő modell, de nagy képernyőt kínál, olyan gombokkal, amelyek nem kapcsolódnak be, amikor behajlítod a csuklód és mégsem túl nehéz.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

Teljes dobozzal kaptam meg a Rockot, a kütyün kívül jár találtam benne egy gyárilag felapplikált képernyővédő fóliát, valamint egy mágneses, dupla pines töltőt, az óra sajnos wireless nem tölthető. Jó, tudom, ennyiért ne akarjam, hogy a nevére is vegyen. A töltő két erős mágnest tartalmaz, így nem lehet rossz irányba feltenni és töltéshez szépen rápattan az órára. Hibátlan.

A Rock burkolata 43×58×12,7 mm, ehhez 3 ATM nyomástűrés tartozik. A gyártó állítása szerint por- és ütésálló a készülék, bár hitelesítést nem találtunk erre vonatkozóan. Ehhez képest csalt némi szolid mosolyt az arcomra a vállalat hivatalos oldalán a felirat: "Legfeljebb 30 méter mély vízbe tegye", mellette egy csillag jelzi: "Kérjük, ne viselje fürdés, zuhanyzás közben!”. A titok annyi, hogy hideg vízbe lehet csak vinni, a meleget nem bírja. A vonatkozó források szerint a "3ATM vagy 30 m-ig vízálló" minősítés egyszerűen azt jelenti, hogy alkalmas mindennapi használatra, fröccsenő víz és eső ellen, de nem alkalmas zuhanyozásra, fürdésre, úszásra.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

Ha több hasonló, érdekes tesztet szeretnél olvasni, klikkelj a linkre.

Kijelző

A Kospet Rockban GPS és transzreflektív kijelző nincs benne mint az Aresben, de az ára sem annyi. Cserébe az 1.69 colos kijelző nagy – hahó, óráról van szó! NAGY –, szép élénk színekkel rendelkezik, teszi ezt TFT LCD alapokon, a felbontása 240×280 pixel. Jó hír éppen ebből kifolyólag, hogy jól olvasható alacsony fényerőn is, ezt nem mondhatom el a saját Mi Band 4-emről a monokróm OLED panelről, amit a fiam mindig levesz valahogy minimum fényerőre. Szóval, ha túl tudod tenni magad a tényleg retros, kissé MacGyver külsőn, eddig nyerő.

Az óra maga egyébként műanyag, némi fémmel vegyítve, de ez utóbbiból jóval kevesebbet találunk és ez nem is baj, legalább nem sár nehéz, mint a legtöbb okosóra. Na jó, a Rock 45 gramm szíjjal együtt, míg a Gear S3 például 66 grammot nyom a mérlegen. Ez leírva nem nagy difi, de kézen érezhető.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

A Rock jobb oldalára került két, recézett felületű gomb, ezekből az alsó a „vissza” funkciót látja el, a felső többet tud, ez dob a főképernyőre, valamint vele lehet ki-, illetve bekapcsolni. A burkolat egy 350 mAh-s akkumulátort rejt, a hátlapra pedig optikai pulzusmérő került, ami véroxigénszintet is tud mérni.

Nem kis meglepetést okozott a Rock, ugyanis a készenléti ideje brutális, megkockáztatom, talán még tudja is a megadott 50 napot, de eddig nem volt nálam. Egy laza hét alatt sem sikerült félig sem lemeríteni az akksit úgy, hogy hagytam, hadd dolgozzon. Nem volt értesítés letiltva, mérettem vele pulzust is folyamatosan, egyedül alváshoz volt nekem méretéből adódóan már kényelmetlen.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

A hátlapon található szenzor a Kospet szerint vérnyomás mérésére is képes, de NEM! Nonszensz, random hasra beír sacc/kb. valamit és kész, ne higgyetek neki. Ha az Apple-nek és a Samsungnak 1-2 évre volt szükség, hogy orvosilag elismerten mérhessen a két méregdrága csúcs órája vérnyomást valós adatokkal, akkor egy tíz rongyos kínai okosóra nem fogja megtenni, bármit is szeretnél belelátni és elhinni. Ami túl szép, hogy igaz legyen, az általában kamu. Ez itt is így van.

Szoftver

A Kospet Rock feltöltésekor, majd bekapcsolásakor kiderült, hogy a 2016-os Android 7.1.1 rendszer fut rajta, az UI pedig a Nokia Lumiákra hajaz. Bár kissé divatjamúlt, jól olvasható, de érdemes szétnézni gyorsan a watch face-ek között, mert többől lehet választani. Ehhez a Da Fit nevü appra lesz szükséged. Én gyorsan letöltöttem, bekapcsoltam a Bluetooth-t és másodpercek alatt megtalálták egymást. Az app könnyen kezelhető, átlátható, őszintén szólva megdöbbentően kellemes és jól használható alkalmazás.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

Csatlakozás után rögtön jött is egy frissítés, amit telepítettem, majd átnéztem a lehetőségeket az alkalmazáson belül. Semmi extra nincs, de szépen személyre lehet szabni. Összesen hat számlap lehet az órán, de az utolsó bármikor cserélhető és van is kínálat. Sajnos azonban nem lehet többet tárolni a 128 megabájtos belső tárhelyen, illetve az app nélkül a watch face nem módosítható. Ezzel a hiányossággal mondjuk azért együtt lehet élni.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

A főképernyőn fentről lefelé húzással bizonyos beállításokat tudunk gyorsan elvégezni, például a Bluetooth-t lehet kikapcsolni, a rezgést állítani, a kijelzőt zseblámpának használni, a fényerőt állítani, valamint itt mutatja a Rock az aktuális hőmérsékletet, időt dátumot, akkumulátor töltöttséget és a beállításokhoz is hozzáférünk.

Ha balról jobbra csúsztatunk, egy erősen az Apple ihlette, egyébként jobbra és balra húzható, watchOS-re emlékeztető alkalmazásfelületet látunk, amely ekkora méreten sem igazán felhasználóbarát, de női ujjal jól használható volt. Praktikusan kis „gömbökben” találjuk a különböző opciókat az óráról és ha sikerül a jót eltalálnunk, akkor sikerélményünk lehet.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

A főképernyőn jobbra lapozva egész képernyős widgetek jönnek elő, amelyek közül több lefelé lapozható, interaktív, nem csak egy kép, mint a Huawei óráinál. A home képernyőn felfelé csúsztatással pedig az értesítések bukkannak elő, legyen szó üzenetekről, nem fogadott hívásokról vagy bármi egyébről. Hangulatjelek vagy más, nem szöveges tartalom nem jelenik meg, csak a szöveg látható, viszont egyértelmű, melyik app küldte az értesítést.

Fitnesz funkciók

A Rockban megtalálunk aktív edzéskövetést, emlékeztetőt, riasztást, stoppert, zenevezérlőt, távoli fotózási lehetőséget, időjárás jelzést, de még lélegezni is megtanít helyesen. Technikailag ez egyszerű dolog, de valóban hasznos lehet azok számára, akik gyakran elfelejtik a gyomorból való lélegeztetést. Az óra a kötelező alvásfigyelés, lépésszámlálás és pulzusmérés mellett vér oxigénszintet is képes mérni.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

Nézzük a vérnyomás kérdését! Általában a vérnyomás méréséhez a felkarnál mandzsettát használunk a vér áramlásának szűkítésére, majd a véráramlást (Korotkoff) a mandzsetta mellett mérve meghatározzuk a szisztolés és a diasztolés vérnyomást. Általában a 120/80 Hgmm tekinthető átlagos értéknek és minden, ami 130/90 felett van, aggodalomra ad okot.

Az órák esetében a mandzsettás megoldás nem működik, itt egy zöld pulzáló LED-et használnak az óra hátlapján, a PPG a vérkeringés változásait követi. Az infravörös fény visszaverődik a test sűrűbb részeiről, de a vér elnyeli, így elvileg bizonyos értékeket ki lehet olvasni belőle.

Na már most az óra erre tesz magasról, fogja az előre megadott, nemre és korra vonatkozó átlagot és ebbe tesz. Akkor is, amikor az otthoni vérnyomásmérő, ami reálisabb, már rinyál, hogy bizony a szüléssel sem állt minden helyre e téren. A teszt valódisága miatt megmértem az étkezőasztalunk pulzusát, 80-98 közt volt, szegényt felzaklattam valószínűleg az éjszakai írással. Cserébe a vérnyomása jó, 131/87 volt. Akárcsak nekem szokott lenni.

Kospet Rock teszt: amennyire „más”, annyira pozitív csalódás

Amúgy ha már a vérnyomást ennyire lealáztuk, érdemes megemlíteni, hogy páromat megkértem, egy nap hasonlítsa össze a Gear S3 és a Kospet Rock által kapott távolság, lépés és pulzus eredményeket és 10% alatt volt az eltérés!

Összesen 20 mozgást tud lekövetni a Kospet Rock (séta, futás, biciklizés, tollaslabda, kosárlabda, foci, úszás, túrázás, tenisz, golf, rögbi, baseball, elliptikus tréner, általános edzés, evezőpad, síelés, terepfutás, bowling, súlyzós edzés és felülés).

Összegzés

A Kospet Rock használata egyszerű, a menük és a funkciók ott vannak, ahol elvárhatjuk tőlük. A felület is jól megtervezett, nem találtam következetlenséget a tervezésben. Az akkumulátor élettartama valószínűleg az egyik legnagyobb erőssége, mert normál használat esetén több mint két hétig kitarthat.

Természetesen nem minden tökéletes és ebben az árkategóriában a leggyakoribb probléma a mérések megbízhatósága. A pulzusmérés nem megbízható, a vérnyomás-mérés nettó kamu. Ha sportoláshoz keresel órát, nem biztos, hogy ez lesz a befutó. A Kospet Rock nagyon basic, nagyon olcsó, fitnesz funkciókkal rendelkező intelligens óraként kiemelkedő ár-érték arányt kínál. Ennyiért nem tudok jelenleg jobb ár-érték arányú alapórát mondani a valós adatok és tudás alapján. Csak mindent ne higgyünk el, amit a gyártó beígér.

 

Ha tetszett a kütyü, akkor az alábbi linkről rendelve, a gyártó oldaláról a KOSPETROCK2 kuponkóddal 2 dollárt még lefaraghattok az óra árából! 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei