Az iPhone 14 az Apple eddigi legrosszabb frissítése

2023.03.21| Phone Arena
Címkék:

iPhone 14

,

iPhone 15


Tim Cook nagy "bocsánatkérése" lehet az új Apple iPhone 15 az iPhone 14 miatt. Miért?

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Immár hat hónap telt el az iPhone 14 (és az iPhone 14 Plus) megjelenése óta, ami azt jelenti, hogy ideje megnézni, hogyan öregednek az Apple legolcsóbb zászlóshajó telefonjai. Ráadásul egy telefon életciklusának hat hónapos határideje döntő fontosságú azon felhasználók számára, akik bizonytalanok abban, hogy megvásárolják a legutolsó modellt vagy várjanak az újig. 

Mindezek mellett ez a történet nem egy iPhone 14 értékelés vagy vásárlási útmutató, hanem egy olyan történet, ahol az iPhone 14-ről a történelem összes többi iPhone-frissítésének kontextusában beszélhetünk. Más szóval annak ellenére, hogy önmagában véve nagyszerű készülék, az iPhone 14 talán nem a leglenyűgözőbb új iPhone azok számára, akik egy régebbi modellről szeretnének frissíteni.

Az iPhone 14 az Apple eddigi legrosszabb frissítése

Sőt, nem akarom elrontani az ítéletet, de mondjuk úgy, hogy az iPhone 14 a lista alján van, ha iPhone-frissítésekről van szó. Persze ott van még az iPhone 14 nagyobb testvére, az iPhone 14 Plus, amely valójában a történelem legelhanyagoltabb iPhone-ja.

Kicsit korábbra visszanyúlva: annak ellenére, hogy pontosan ugyanúgy néz ki, mint az iPhone X, az iPhone XS hatalmas fejlesztéseket hozott anno az iPhone fotós szekciójában. Érdemes megnézni a különbséget ezen a MactechNews jóvoltából készült képen. 

Az iPhone 14 az Apple eddigi legrosszabb frissítése

Ha nem számoljuk ugyanazon kiadás különböző változatait és az SE (Special Edition) iPhone-t, akkor pontosan 14 különböző iPhone zászlóshajó van a történelemben - az összes "S" modell ellenére a közelgő iPhone (15) valóban a legendás készülék 15. változata lesz.

Tehát közel 15 év alatt, 15 különböző iPhone zászlóshajó gyártása során az Apple megtanulta a "lassú innováció" fontosságát, ami akár Cupertino tényleges mottója is lehetne - bár a "Think Different" is elég jól megállja a helyét a vállalat esetében, amelyik épp most készül eltávolítani az összes gombot a telefonjáról.

Ezért rengeteg viszonylag apró frissítés történt az évek során.

  • iPhone 4S (az iPhone 4-ből)
  • iPhone 5S (az iPhone 5-ből)
  • iPhone 6S (az iPhone 6-tól)
  • iPhone 8 (az iPhone 7-ből)

De ezt szem előtt tartva, az egyetlen iPhone, ami eszembe jut, amikor megpróbálunk egy lehetséges iPhone 14 versenytársra gondolni a "valaha volt leggyengébb frissítés" címért, az iPhone XS lehet. Egyrészt az iPhone XS az akkor új A12 Bionic chippel érkezett, amely 7 nm-es szabványra épül (szemben az iPhone X-ben lévő A11 Bionic 10 nm-es chipjével), másrészt ehhez 4 GB RAM tartozott (szemben az iPhone X 3 GB-jával), ami legalábbis papíron figyelemre méltó frissítés volt. Az Apple emellett az IP67-es víz- és porállóságról IP68-ra váltott.

Azonban a legfeltűnőbb, hogy annak ellenére, hogy pontosan úgy néz ki, mint az iPhone X, az XS az egyik legnagyobb változást jelentette abban, ahogyan az Apple megközelíti a fotózást az iPhone-on. Nem is sejtettük, hogy az iPhone XS agresszív HDR-feldolgozása évekig határozza majd meg az iPhone-os fotók kinézetét. 

Ez önmagában az iPhone XS-t minden idők egyik legnagyobb iPhone kamera-frissítésévé teszi, és így a "minden idők legjelentéktelenebb iPhone-frissítése" címet az iPhone 14-nek adja.

Az iPhone 14 két nagy lépést tett nagyon ellentmondásos irányba

Az iPhone 14 az Apple eddigi legrosszabb frissítése

  • 6 GB RAM helyett 4 GB lett
  • Kicsit javult a kamera (f/1.5 rekeszérték vs. f/1.6), valamivel jobb részletesség a gyenge fényviszonyok között készült fotókon

A fentiek nagyjából azt mutatják, hogy milyen fejlesztésekre számíthat, ha az iPhone 13-ról az iPhone 14-re vált, ami ismét csak azt jelzi, hogy ez a legjelentéktelenebb frissítés, aminek valaha is tanúi voltunk Cupertinóból. De az iPhone 14 nem csak egy apró frissítés volt, hanem egy meglehetősen ellentmondásos frissítés is.

Ennek egyik oka az, hogy az Apple (most először) úgy döntött, hogy egy régi chipet használ újra egy új telefonhoz, így az iPhone 14-nek ugyanazt az SoC-t adta, amit a 2021-es iPhone 13-ban láthattunk. Ez hatalmas visszhangot váltott ki az interneten, és bár nem valószínű, hogy nagy (negatív) hatással lett az eladásokra, csak nehezebbé teszi az iPhone 14 jó szívvel ajánlását.

A második ellentmondásos lépés: az iPhone 14 lett az első olyan iPhone, amelyet fizikai SIM-kártya-tálca nélkül szállítanak (az Egyesült Államokban), és hat hónappal később ez a lépés ugyanolyan megosztó, mint az első napon volt.

Az Apple döntése, hogy eltörölte a fizikai SIM-kártya tálcát, felháborodást váltott ki a közösségi médiában, hiszen a mai napig vannak tweetek elégedetlen iPhone-felhasználóktól, akik kényes helyzetbe kerültek, amikor SIM-kártyát akartak cserélni (főleg külföldi utazások esetén).

Annak ellenére, hogy kiváló hardvert, jó üzemidőt és (még mindig) a leghosszabb szoftveres támogatást kínálja a zászlóshajók közül, az iPhone 14 kiérdemli a "legkevésbé izgalmas frissítés" jól megérdemelt címét - talán a "legellentmondásosabb" címet is, mivel a legnehezebben ajánlható iPhone lett. Azonban az iPhone 14 nagyjából a lehető legalacsonyabbra teszi a lécet az iPhone 15 számára, ami azt jelenti, hogy az Apple-nek elég jó esélye van arra, hogy "bocsánatot kérjen".

Érdemes kitérni arra, hogy miért írtuk, hogy az iPhone 14 egy modern iPhone XS sztori. Az egyik ok természetesen az, hogy az iPhone 14 egy álruhás "S" frissítés, de a másik ok... az iPhone 14 Plus.

Volt valami, ami szó szerint az iPhone XS-t hatalmas frissítéssé tette az iPhone X-hez képest, és ez a "valami" az iPhone XS Max volt. Hasonló módon, a 14-es sorozat esetében az Apple megpróbált mindenkit lenyűgözni egy új nagy iPhone-nal - az iPhone 14 Plusszal. Röviden: a gyenge iPhone 14 Plus eladási számok azt mutatják, hogy a terv nem igazán jött be, és nem túl nehéz belátni, hogy miért. Sok (okos) ember az iPhone 13-at választja az iPhone 14 helyett, mivel az előbbi olcsóbb és nagyjából ugyanaz a készülék.

  • A globális pénzügyi válság miatt a telefonjukat frissítő emberek többsége a jobb anyagi helyzetben lévők közül kerül ki, így valószínűbb, hogy az iPhone 14 Pro/Pro Max-ot választják az iPhone 14/14 Plus helyett.
  • A nagyobb teljesítményű iPhone 13 Pro ugyanannyiért kapható, mint az iPhone 14 Plus.
  • Új iPhone-t szeretne vásárolni? Hat hónappal az iPhone 14 megjelenése után az egyetlen ésszerű választás az iPhone 15 vagy az iPhone SE 4 megvárása.

Mit tegyen tehát, ha új iPhone-t venne?

Várja meg az új iPhone 15-öt - a dinamikus sziget, a 48 megapixeles elsődleges kamera 2x-es optikai zoommal, a kényelmesebb (ívesebb) kialakítás és az USB-C (!) olyan funkciók, amelyekre érdemes várni. Ha a jelenlegi telefonja megengedi, és ha a legolcsóbb új iPhone-t keresi, várja meg az iPhone SE 4-et - ez várhatóan egy iPhone 14 lesz, jóval alacsonyabb áron - a bökkenő itt az, hogy ez várhatóan csak 2024 tavaszán érkezik meg.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokBaj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.
Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

Óriási kedvezménnyel veheted most meg a kamerakirály Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 5G-t

2024.05.24
| Szponzorált cikk
Szeretnél egy új telefont? Egy olyan készülékre fáj a fogad, ami nem túl drága, azonban mégis olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a prémium modellek legjava?

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei