Android 15: minden, amit tudnia kell

2024.02.17| Android Headlines
Címkék:

Android 15


Határozottan az Android 15 felé vezető úton haladunk, a Google 2024. február 16-án kiadta az első fejlesztői előzetest.

A Google általában nem így ad ki fejlesztői előnézeteket és bétaverziókat, a cég azonban a múlt év végén megemlítette, hogy eltávolodik a szokásos megjelenési ütemtervétől, azonnal és kiadja a frissítéseket, a bétaverziókat és az előnézeteket, amint készen állnak. Ez egy héttel az Android 14 tavalyi indulása után van, az első fejlesztői előnézet pedig 2023. február 8-án jelent meg.

Mi lesz az Android 15 neve?

A Google elhagyta a desszertek neveit az Android új verzióiból. Azonban továbbra is belső használatban van, és az Android 15 a „V” betűt használja. Így az Android 15-öt belsőleg Android V-nek vagy Vanilla Ice Cream-nek nevezik. Ez követi az Android 14 Upside Down Cake és az Android 13 Tiramisu belső fejlesztési kódneve. 

  •   Android 10 – Quince Tart
  •   Android 11 – Red Velvet Cake
  •   Android 12 – Snow Cone
  •   Android 13 – Tiramisu
  •   Android 14 – Upside Down Cake
  •   Android 15 – Vanilla Ice Cream

Mikor jelenik meg az Android 15?

A Google általában augusztusig minden hónapban kiad egy fejlesztői előzetest vagy bétaverziót. Ezután akár augusztusban, szeptemberben vagy októberben elkezdődik a végleges stabil verzió megjelenése. Ez az elmúlt években némileg megmozdult, 2022-ben Android 13 esetén már augusztus közepe, 2021-ben Android 12 és 2023 Android 14 esetében október közepe. Íme a korábbi Android-verziók stabil megjelenési dátumai:

  •   Android 14 – 2023. október
  •   Android 13 – 2022. augusztus
  •   Android 12 – 2021. október
  •   Android 11 – 2020. szeptember
  •   Android 10 – 2019. szeptember

A Google korábban már jóval az új Pixel kiadás előtt kiadta az Android új verzióit. Tehát ne gondolja, hogy a Google a Pixel 9 bejelentésére vár az Android 15 kiadásával.

Mi a fejlesztői előnézet és a béta ütemezése?

Az első fejlesztői előnézet 2024. február 15-én jelent meg. Általában minden hónapban kapunk egy új fejlesztői előnézetet vagy bétaverziót. A teljes menetrend alább található.

Android 15: minden, amit tudnia kell

Milyen eszközökön lesz Android 15?

Jelenleg csak a Google Pixel okostelefonokról tudunk beszélni. A Google azt állítja, hogy a Pixel 6 és újabb készülékek lesznek az egyedüli eszközök az Android 15 beszerzésére. Íme a teljes Pixel lista:

Várnunk kell őszig, hogy meglássuk, mely más gyártók eszközei frissülnek Android 15-re. 

Milyen funkciókat kínál az Android 15?

Eddig az Android 15 nagyon fejlesztőközpontú, ezért a „fejlesztői előnézet” állapot. A változtatások többsége tehát a motorháztető alatti változtatás, amelyet a fejlesztők és az OEM-ek kihasználhatnak alkalmazásaikban és telefonjaikon. De itt van egy rövid lista az eddigiekről.

Felhasználói adatvédelem és biztonság

Mint minden új Android-kiadásnál, a Google is a felhasználók adatainak és biztonságának védelmére összpontosít néhány jelentős változtatással. Az első helyen a Privacy Sandbox áll. Az Android 15 ezt a 10-es bővítményszintre viszi. Ez magában foglalja az Android Privacy Sandbox legújabb verzióját. Ez része a Google azon új technológiák kifejlesztésére irányuló munkájának, amelyek javítják a felhasználók adatvédelmét, és hatékony, személyre szabott hirdetési élményt tesznek lehetővé a mobilalkalmazások számára.

A következő a Health Connect. Ez az az alkalmazás, amely lehetővé teszi egészségügyi adatainak szinkronizálását különböző alkalmazások, például a Google Fit, a Fitbit és a Samsung Health között. Az Android 15 10-es bővítményt kínál a Health Connect by Android köré, amely támogatja az új adattípusokat a fitnesz, táplálkozás és egyebek területén.

Az Android 15 FileIntegrityManager új API-kat kap, amelyek kihasználják a Linux kernel fs-verity funkciójának erejét. Az fs-verity segítségével a fájlok egyéni kriptográfiai aláírásokkal védhetők, amelyek segítenek megbizonyosodni arról, hogy nem manipulálták vagy sérültek meg.

Végül a Google részleges képernyőmegosztást ad hozzá. Lehetővé teszi, hogy az eszköz teljes képernyője helyett csak egy alkalmazásablakot osszon meg vagy rögzítsen.

Tartalomkészítők támogatása

Nyilvánvalóan elengedhetetlen, hogy a Google támogassa a tartalomkészítőket; végül is nekik van YouTube csatornájuk. Az Android 15-tel azonban a Google jobb alkalmazáson belüli kameravezérlőket ad hozzá, amelyek más alkalmazásokban is használhatók. A fejlesztők jobban támogatják a csúcskategóriás kamerák funkcióit, például a Galaxy S24 Ultra 200 megapixeles kameráját.

Az Android 15 a virtuális MIDI-alkalmazásokra is kiterjeszti az UMP-támogatást. Ez lehetővé teszi a kompozíciós alkalmazások számára, hogy szintetizátor-alkalmazásokat irányítsanak, mintha egy virtuális MIDI 2.0 eszköz lenne, épp úgy, mint egy USB MIDI 2.0 eszközzel tennék.

Teljesítmény

A Google emellett néhány változtatást eszközöl az alkalmazások teljesítményének és minőségének javítása érdekében a piacon lévő összes Android-eszközön. Az Android Dynamic Performance Framework frissítése folyamatban van, amelynek most új energiahatékonysági módja van a tippmunkamenetekhez, jelezve, hogy a kapcsolódó szálaknak előnyben kell részesíteniük az energiatakarékosságot a teljesítmény helyett.

A GPU és a CPU munkaideje egyaránt jelenthető a munka során, ami lehetővé teszi, hogy a CPU és a GPU együtt állítsa be a frekvenciákat, hogy a legjobban megfeleljen a munkaterhelési igényeknek. Hőmagasság küszöbértékek is hozzáadásra kerülnek, amelyek az előrejelzés alapján értelmezik a lehetséges hőszabályozási állapotot.

Még több

Általában az Android új verziójának első néhány frissítése a fejlesztőknek szól. Adjon nekik több időt arra, hogy alkalmazásaikat felkészítsék az Android 15 végső kiadására, ha most kiadnak néhány API-t. Az API-k azonban csak a júniusi bétaverzióig lesznek véglegesek.

A felhasználóbarát funkciók valószínűleg az első bétaverzióban fognak megjelenni, amely áprilisra van beállítva.

Mikor lesz a telefonomon az Android 15?

Nehéz most megmondani, mikor frissülhet telefonja Android 15-re, különösen azért, mert még mindig sok hónapra vagyunk a stabil kiadástól. A Pixel eszközöknek az első helyen kell lenniük a frissítéshez. A Pixel 6-ot és az újabbakat biztosan frissíteni lehet, a Pixel 5a támogatása megszűnik. A Samsung meglehetősen gyorsan kiadta a frissítéseket az Android új verzióihoz, és valószínűleg október vagy november környékén fog megjelenni a One UI 7-tel.

Ami a többi gyártót illeti, idén őszig kell várnunk, hogy biztosan tudjunk.

 

 

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei