Android 15: minden, amit tudnia kell

2024.02.17| Android Headlines
Címkék:

Android 15


Határozottan az Android 15 felé vezető úton haladunk, a Google 2024. február 16-án kiadta az első fejlesztői előzetest.

A Google általában nem így ad ki fejlesztői előnézeteket és bétaverziókat, a cég azonban a múlt év végén megemlítette, hogy eltávolodik a szokásos megjelenési ütemtervétől, azonnal és kiadja a frissítéseket, a bétaverziókat és az előnézeteket, amint készen állnak. Ez egy héttel az Android 14 tavalyi indulása után van, az első fejlesztői előnézet pedig 2023. február 8-án jelent meg.

Mi lesz az Android 15 neve?

A Google elhagyta a desszertek neveit az Android új verzióiból. Azonban továbbra is belső használatban van, és az Android 15 a „V” betűt használja. Így az Android 15-öt belsőleg Android V-nek vagy Vanilla Ice Cream-nek nevezik. Ez követi az Android 14 Upside Down Cake és az Android 13 Tiramisu belső fejlesztési kódneve. 

  •   Android 10 – Quince Tart
  •   Android 11 – Red Velvet Cake
  •   Android 12 – Snow Cone
  •   Android 13 – Tiramisu
  •   Android 14 – Upside Down Cake
  •   Android 15 – Vanilla Ice Cream

Mikor jelenik meg az Android 15?

A Google általában augusztusig minden hónapban kiad egy fejlesztői előzetest vagy bétaverziót. Ezután akár augusztusban, szeptemberben vagy októberben elkezdődik a végleges stabil verzió megjelenése. Ez az elmúlt években némileg megmozdult, 2022-ben Android 13 esetén már augusztus közepe, 2021-ben Android 12 és 2023 Android 14 esetében október közepe. Íme a korábbi Android-verziók stabil megjelenési dátumai:

  •   Android 14 – 2023. október
  •   Android 13 – 2022. augusztus
  •   Android 12 – 2021. október
  •   Android 11 – 2020. szeptember
  •   Android 10 – 2019. szeptember

A Google korábban már jóval az új Pixel kiadás előtt kiadta az Android új verzióit. Tehát ne gondolja, hogy a Google a Pixel 9 bejelentésére vár az Android 15 kiadásával.

Mi a fejlesztői előnézet és a béta ütemezése?

Az első fejlesztői előnézet 2024. február 15-én jelent meg. Általában minden hónapban kapunk egy új fejlesztői előnézetet vagy bétaverziót. A teljes menetrend alább található.

Android 15: minden, amit tudnia kell

Milyen eszközökön lesz Android 15?

Jelenleg csak a Google Pixel okostelefonokról tudunk beszélni. A Google azt állítja, hogy a Pixel 6 és újabb készülékek lesznek az egyedüli eszközök az Android 15 beszerzésére. Íme a teljes Pixel lista:

Várnunk kell őszig, hogy meglássuk, mely más gyártók eszközei frissülnek Android 15-re. 

Milyen funkciókat kínál az Android 15?

Eddig az Android 15 nagyon fejlesztőközpontú, ezért a „fejlesztői előnézet” állapot. A változtatások többsége tehát a motorháztető alatti változtatás, amelyet a fejlesztők és az OEM-ek kihasználhatnak alkalmazásaikban és telefonjaikon. De itt van egy rövid lista az eddigiekről.

Felhasználói adatvédelem és biztonság

Mint minden új Android-kiadásnál, a Google is a felhasználók adatainak és biztonságának védelmére összpontosít néhány jelentős változtatással. Az első helyen a Privacy Sandbox áll. Az Android 15 ezt a 10-es bővítményszintre viszi. Ez magában foglalja az Android Privacy Sandbox legújabb verzióját. Ez része a Google azon új technológiák kifejlesztésére irányuló munkájának, amelyek javítják a felhasználók adatvédelmét, és hatékony, személyre szabott hirdetési élményt tesznek lehetővé a mobilalkalmazások számára.

A következő a Health Connect. Ez az az alkalmazás, amely lehetővé teszi egészségügyi adatainak szinkronizálását különböző alkalmazások, például a Google Fit, a Fitbit és a Samsung Health között. Az Android 15 10-es bővítményt kínál a Health Connect by Android köré, amely támogatja az új adattípusokat a fitnesz, táplálkozás és egyebek területén.

Az Android 15 FileIntegrityManager új API-kat kap, amelyek kihasználják a Linux kernel fs-verity funkciójának erejét. Az fs-verity segítségével a fájlok egyéni kriptográfiai aláírásokkal védhetők, amelyek segítenek megbizonyosodni arról, hogy nem manipulálták vagy sérültek meg.

Végül a Google részleges képernyőmegosztást ad hozzá. Lehetővé teszi, hogy az eszköz teljes képernyője helyett csak egy alkalmazásablakot osszon meg vagy rögzítsen.

Tartalomkészítők támogatása

Nyilvánvalóan elengedhetetlen, hogy a Google támogassa a tartalomkészítőket; végül is nekik van YouTube csatornájuk. Az Android 15-tel azonban a Google jobb alkalmazáson belüli kameravezérlőket ad hozzá, amelyek más alkalmazásokban is használhatók. A fejlesztők jobban támogatják a csúcskategóriás kamerák funkcióit, például a Galaxy S24 Ultra 200 megapixeles kameráját.

Az Android 15 a virtuális MIDI-alkalmazásokra is kiterjeszti az UMP-támogatást. Ez lehetővé teszi a kompozíciós alkalmazások számára, hogy szintetizátor-alkalmazásokat irányítsanak, mintha egy virtuális MIDI 2.0 eszköz lenne, épp úgy, mint egy USB MIDI 2.0 eszközzel tennék.

Teljesítmény

A Google emellett néhány változtatást eszközöl az alkalmazások teljesítményének és minőségének javítása érdekében a piacon lévő összes Android-eszközön. Az Android Dynamic Performance Framework frissítése folyamatban van, amelynek most új energiahatékonysági módja van a tippmunkamenetekhez, jelezve, hogy a kapcsolódó szálaknak előnyben kell részesíteniük az energiatakarékosságot a teljesítmény helyett.

A GPU és a CPU munkaideje egyaránt jelenthető a munka során, ami lehetővé teszi, hogy a CPU és a GPU együtt állítsa be a frekvenciákat, hogy a legjobban megfeleljen a munkaterhelési igényeknek. Hőmagasság küszöbértékek is hozzáadásra kerülnek, amelyek az előrejelzés alapján értelmezik a lehetséges hőszabályozási állapotot.

Még több

Általában az Android új verziójának első néhány frissítése a fejlesztőknek szól. Adjon nekik több időt arra, hogy alkalmazásaikat felkészítsék az Android 15 végső kiadására, ha most kiadnak néhány API-t. Az API-k azonban csak a júniusi bétaverzióig lesznek véglegesek.

A felhasználóbarát funkciók valószínűleg az első bétaverzióban fognak megjelenni, amely áprilisra van beállítva.

Mikor lesz a telefonomon az Android 15?

Nehéz most megmondani, mikor frissülhet telefonja Android 15-re, különösen azért, mert még mindig sok hónapra vagyunk a stabil kiadástól. A Pixel eszközöknek az első helyen kell lenniük a frissítéshez. A Pixel 6-ot és az újabbakat biztosan frissíteni lehet, a Pixel 5a támogatása megszűnik. A Samsung meglehetősen gyorsan kiadta a frissítéseket az Android új verzióihoz, és valószínűleg október vagy november környékén fog megjelenni a One UI 7-tel.

Ami a többi gyártót illeti, idén őszig kell várnunk, hogy biztosan tudjunk.

 

 

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei