A nagy testvér figyel: hamarosan 3D-ben szkennelheti be arcunkat a telefonunk

2015.11.24| Telenor

Az egyre vékonyabb és egyre nagyobb teljesítményû okostelefonok között egy-egy érdekes szolgáltatással tûnhetnek ki a gyártók csúcsmodelljei a versenytársaik közül. A sokoldalúan felhasználható 3D szkennelés egy ilyen megkülönböztetõ jegy lehet – derült ki a 10. Telenor Okostelefon Akadémián.

Olvasson tovább a legfrissebb híreink között! Olvasson tovább a legfrissebb híreink között!

Ma már pofonegyszerûen, komoly filmes felszerelések nélkül megoldható, hogy saját magunk váljunk egy videojáték virtuális hõsévé. Horváth Richárd, az Intel Magyarország szakembere a cég egyik új fejlesztését, a térérzékelõs RealSense kamerát mutatta be mûködés közben az Okostelefon Akadémián. Az Intel RealSense kamera jóval több egy hagyományos webkameránál, egy perc alatt képes beszkennelni egy arcot, amely aztán feltûnhet akár játékban pl. a Star Trek fõgonosza vagy akár az egyik szellemirtó karakterének fején is, de a szkennelt objektum akár 3D nyomtatáshoz is felhasználható. A kamera képes lemérni a szobában lévõ bútorok nagyságát, a cipõnk méretét, és csalhatatlanul felismerni tulajdonosának arcát is. „Már laptopokban és táblagépekben is elérhetõ a technológia, és ha a fejlesztések ilyen ütemben folytatódnak, hamarosan az okostelefonunk részévé válhat” – mondta el a szakember.

Az Okostelefon Akadémián megjelent szakértõk szerint a térérzékelés és 3D szkennelés mellett a hologram és virtuális valóság elterjedése is a közeli jövõben várható. Az Okostelefon Akadémián többféle, élõ gömbpanoráma-videó közvetítésre alkalmas eszközt mutattak be. Ezeknek a – kompakt kivitelben akár mindössze ököl nagyságú – kameráknak a képeiben úgy nézhetünk körbe okostelefonunkkal, mintha magunk is jelen lennénk a virtuális térben, csak a nézõtõl függ, hogy a tér melyik részletét nézi, merre fordul maga körül, mindent láthat.

A nagy testvér figyel: hamarosan 3D-ben szkennelheti be arcunkat a telefonunk

A hologram vetítés legegyszerûbben elterjeszthetõ formája egy optikai trükk, amely a vízszintes felületre vetített, akár okostelefon vagy táblagép kijelzõjén futó videót vagy élõ videó-beszélgetést egy döntött fólia vagy plexi segítségével feltükröz, így a videó vagy kép tartalma abszolút térhatással jelenik meg a nézõ számára. Ennél komplexebb a valós hologram és hologram vetítés, ami elõrejelzések szerint a következõ generációs mobilhálózat egyik leglátványosabb kommunikációs eredménye lehet. Ma még csak tervezõasztalon létezik, és csupán néhány, tesztelésre használt berendezés támogatja, de öt-hét éven belül bárki használatba veheti majd a következõ generációs mobiltechnológiát, az 5G-t - derült ki Vermes Ádám, a Telenor mûszaki stratégiai osztályvezetõjének elõadásából.

Az 5G-t ugyanis már a dolgok internetének korszakára tervezik, amikor nem csak a számítógépünk és a telefonunk, hanem okosautók, okosotthonok, azaz a mosógép, a mosogatógép, de akár az ablakkilincs is a hálózatra kapcsolódik majd. Az 5G egyik legfontosabb újdonsága, hogy minden eszköznek a használat jellegéhez illeszkedõ netkapcsolatot biztosít: maximális sávszélességet ad a nagyfelbontású tévének, míg mondjuk a levegõszenzornak keveset, hiszen az eszköz annyival is beéri, és így nem is merül majd le idõ elõtt több éves üzemidejû akkumulátora.

A Telenor célja az Okostelefon Akadémia rendezvénysorozattal, hogy az egyre bõvülõ okostelefon-felhasználói kör számára érdekes, elõremutató és izgalmas témákat, felhasználási területeket mutasson be. Ennek megfelelõen az események témájához kapcsolódóan elismert szakembereket hív meg elõadónak, illetve bemutatkozási lehetõséget biztosít hazai fejlesztõcsapatok, startup-ok számára is. A közösségi rendezvény alkalmat kínál a vendégeknek, hogy kérdéseiket, észrevételeiket egymással vagy közvetlenül a meghívott szakemberekkel is megvitathassák.



messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei