Veszélyes-e a virtuális valóság?

2018.06.06| Telekom

Veszélyes illúzió vagy biztonságos játszótér? Virtuális valóságról szóló párbeszédre hív a Telekom.

A virtuális valóság, azaz VR egyesek szerint veszélyes csapda, amelyben megszűnik a kapcsolatunk a külvilággal, mások szerint biztonságos játszótér, ahol kockázatok nélkül gyűjthetünk tapasztalatokat. A Brain Bar stratégiai partnereként a Telekom most egy újabb videóval hív párbeszédre a jövőt meghatározó digitális technológiákról, így közelebb kerülhetünk a VR-jelenség megértéséhez is.

A virtuális valóság egy számítógép által létrehozott 3D-s környezet, amelyben a képek és a hangok összejátéka elhiteti az agyunkkal, hogy amit látunk, az valóságos. Minél élethűbbek a részletek, annál jobban berántja az embert az illúzió, és szinte megszakad a kapcsolata a külvilággal.

Veszélyes-e a virtuális valóság?

Nem véletlenül vált elsősorban a videójátékok kapcsán népszerűvé a VR. Egy-egy jobb szoftver ma már megdöbbentően részletgazdag, a karakterek a megszólalásig valósághűek, ami minden eddiginél átélhetőbbé teszi a játékélményt. Feltéve, hogy az idegrendszerünk képes alkalmazkodni a szokatlan stimulációhoz. A virtuális térben ugyanis sokan rosszul lesznek, mert az agy által észlelt vizuális mozgás nincs összhangban a testi koordinációért felelős belső fül érzeteivel. Az ellentmondásos jelek rossz közérzetet, szédülést és tájékozódási zavarokat okozhatnak, ám ez cseppet sem zavarja az óriás techvállalatokat: hatalmas összegeket fordítanak fejlesztésre, egyes becslések szerint pedig a globális VR-piac 2022-re elérheti a 27 milliárd dollárt.

A játékipar mellett a kereskedelem, az orvostudomány és az oktatás is egyre inkább felfedezi magának a virtuális valóságban rejlő lehetőségeket. Egy jól ismert kínai, e-kereskedelemmel foglalkozó óriáscég nemrég mutatta be a VR-shopping funkciót, Nagy-Britannia egyes kórházaiban az orvostanhallgatók VR berendezésekkel gyakorolják a sürgősségi helyzeteket. Egy amerikai üzletlánc pedig VR-szimulációval készíti fel dolgozóit az olyan stresszes helyzetekre, mint amikor leárazásokkor az emberek megrohamozzák a boltokat. Az utóbbi hónapokban elképesztő népszerűségre tett szert a VR Chat elnevezésű jelenség: a háromdimenziós chatszobában a felhasználók színes avatárok formájában jelennek meg és mikrofonnal, fejhallgatóval kommunikálnak egymással. A technológiában rejlő lehetőségek száma szinte végtelen, ráadásul a szakértők szerint az igazi aranykor még várat magára. 

Hogy meddig? Erre is választ kaphatunk a 2018-as budapesti Brain Baron, amely lehetőséget teremt rá, hogy közösen gondolkodjunk az ehhez hasonlóan fontos és aktuális témákról. A Magyar Telekom az esemény stratégiai partnereként kiemelt szerepet vállal abban, hogy elindítsa a párbeszédet és hozzájáruljon a digitális tájékozottság széleskörű elterjesztéséhez. A társaság célja megmutatni a digitalizációban rejlő lehetőségeket és veszélyeket egyaránt, hogy minél többen tudatos felhasználóként, magabiztosan és biztonsággal alkalmazzák a digitális technológiákat.

 

 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei