Már ilyen is van: sószem méretű kamera

2021.12.02| GSMArena
Címkék:

kamera


Kutatók ultrakompakt, sószemcse méretű kamerát fejlesztettek ki, mely 1,6 millió érzékelőt tartalmaz

A Princeton egyetem és a Washington egyetem kutatói egy olyan képalkotó rendszert fejlesztettek, amely akkora, mint egy sószem. Egy úgynevezett metafelületre épül, 1,6 millió hengeres oszloppal, és pontosan úgy tud működni, mint egy kameraérzékelő. Mindegyik oszlop optikai antennaként, fényt fogadva alakítja az optikai hullámokat, majd az AI-algoritmusoknak köszönhetően a kiváló minőségű képpé alakítja át.

 Már ilyen is van: sószem méretű kamera

A hagyományos kamerák összetett műanyag és üveg lencséket használnak, amelyek a fényt egy érzékelőre irányítják, amely elektronikusan küldi a jeleket. Az új megoldás a metasurface-re támaszkodik, amely röviden egy vékony film, egyedi miniatűr elemekkel, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy bármilyen irányban megtörjék a fényt.Visszatérve a kamerára, erre a metafelületre és hengeres oszlopaira, az innováció a csövek megfelelő kialakítása és a megfelelő jelfeldolgozó algoritmus kidolgozása, amely tényleges képet tud készíteni. Ez lehetővé tette, hogy a metasurface kamera színes fényképet készítsen.

Már ilyen is van: sószem méretű kamera 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

 

Ennek az új típusú kamerának a fő alkalmazása elsősorban az orvosi terület – a kamerák képesek lesznek minimálisan invazív endoszkópiát végezni betegségek diagnosztizálására és kezelésére. A metasurface gyártása szilícium-nitriden alapul, ami azt jelenti, hogy gyorsan tömegesen, olcsóbban gyárthatók, mint a hagyományos fényképezőgépek objektívei. Ez az első alkalom, hogy a kutatók olyan kialakítást alkalmaznak, amelyben az optikai technológia az előtérben, a neurális feldolgozás pedig a hátsó részben működik. A szakértők úgy vélik, hogy ez az áttörés megnyitja a kaput a jövőben az eszközök építésének teljesen eltérő módjai előtt. Vajon mikor fognak megjelenni telefonban?

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok


KERESÉS
Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


SZAVAZÁS

Ön milyen tarifacsomagot használ?


céges telefont használok
prepaid kártyás tarifát használok
szolgáltatói előfizetéssel rendelkezek
flottás csomagban vagyokKorábbi szavazások eredményei