Már ilyen is van: sószem méretű kamera

2021.12.02| GSMArena
Címkék:

kamera


Kutatók ultrakompakt, sószemcse méretű kamerát fejlesztettek ki, mely 1,6 millió érzékelőt tartalmaz

A Princeton egyetem és a Washington egyetem kutatói egy olyan képalkotó rendszert fejlesztettek, amely akkora, mint egy sószem. Egy úgynevezett metafelületre épül, 1,6 millió hengeres oszloppal, és pontosan úgy tud működni, mint egy kameraérzékelő. Mindegyik oszlop optikai antennaként, fényt fogadva alakítja az optikai hullámokat, majd az AI-algoritmusoknak köszönhetően a kiváló minőségű képpé alakítja át.

 Már ilyen is van: sószem méretű kamera

A hagyományos kamerák összetett műanyag és üveg lencséket használnak, amelyek a fényt egy érzékelőre irányítják, amely elektronikusan küldi a jeleket. Az új megoldás a metasurface-re támaszkodik, amely röviden egy vékony film, egyedi miniatűr elemekkel, amelyeket úgy fejlesztettek ki, hogy bármilyen irányban megtörjék a fényt.Visszatérve a kamerára, erre a metafelületre és hengeres oszlopaira, az innováció a csövek megfelelő kialakítása és a megfelelő jelfeldolgozó algoritmus kidolgozása, amely tényleges képet tud készíteni. Ez lehetővé tette, hogy a metasurface kamera színes fényképet készítsen.

Már ilyen is van: sószem méretű kamera 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

 

Ennek az új típusú kamerának a fő alkalmazása elsősorban az orvosi terület – a kamerák képesek lesznek minimálisan invazív endoszkópiát végezni betegségek diagnosztizálására és kezelésére. A metasurface gyártása szilícium-nitriden alapul, ami azt jelenti, hogy gyorsan tömegesen, olcsóbban gyárthatók, mint a hagyományos fényképezőgépek objektívei. Ez az első alkalom, hogy a kutatók olyan kialakítást alkalmaznak, amelyben az optikai technológia az előtérben, a neurális feldolgozás pedig a hátsó részben működik. A szakértők úgy vélik, hogy ez az áttörés megnyitja a kaput a jövőben az eszközök építésének teljesen eltérő módjai előtt. Vajon mikor fognak megjelenni telefonban?

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei