iPhone 15 és az USB-C port: minden, amit tudni kell róla

2023.09.08| Phone Arena

Az iPhone 15 széria az Apple szeptember 12-re tervezett "Wanderlust" eseményén mutatkozik be, és ahogy az a népszerű készülékekkel szokott történni, már elég jó elképzelésünk van arról, hogy mit várhatunk a 2023-as iPhone-családtól.

Ott vannak például az új 48 megapixeles fő kamerák az iPhone 15 és iPhone 15 Plus készülékeken, titániumkeretek a Pro modellekhez, hosszabb üzemidő mindenhol, és még sok minden más. Érdekes módon azonban a pletykált és széles körben kiszivárgott USB-C port elfogadása az, ami látszólag a legtöbb figyelmet vonzotta az összes előre látható változás közül.

Így, hogy tisztázzuk a dolgokat az első USB-C iPhone-ok körül, elmagyarázzuk, mit jelent ez a régóta várt átállás az Apple saját Lightning portjáról az USB-C-re.

Mi az az USB-C és miben különbözik a Lightningtól?

Az USB-C csatlakozót az USB Implementers Forum hozta létre, amelyet több száz vállalat alkot, többek között a Microsoft, a Samsung, az Intel, az Apple, a Dell és mások. Jelenleg ez az iparági szabvány, így mindenféle mobiltechnológiában, például telefonokban, táblagépekben, fejhallgatókban, sőt még fényképezőgépekben is jelen van. A csatlakozót megtaláljuk az Apple Mac-jeiben és a legtöbb iPadben, az iPhone 15 szériával pedig először láthatunk majd USB-C-t iPhone-on.

A Lightninghoz hasonlóan az USB-C-t is úgy tervezték, hogy megfordítható legyen, így a csatlakozó tájolása nem számít. Itt azonban véget érnek a hasonlóságok a kettő között. Az USB-C-t olyan szabványok használják, amelyek sokkal gyorsabb adatátviteli sebességet (USB 3.0, USB 4.0, Thunderbolt), töltési sebességet (USB Power Delivery), sőt, még ultra nagy felbontású videokimenetet is lehetővé tesznek. Bár ezek kihasználásához kompatibilis hardverre van szükség.

iPhone 15 és az USB-C port: minden, amit tudni kell róla

Egy másik fontos különbség, hogy az USB-C ipari szabvány. A Lightning viszont szabadalmaztatott. A Lightning-csatlakozóval ellátott termékeket gyártó kiegészítő cégek az MFi programon keresztül díjat fizetnek az Apple-nek.

Ki kell emelnünk, hogy az USB-C csak egy csatlakozótípus. Használata nem garantálja egy adott adatátviteli sebesség, töltési sebesség vagy videokimeneti képesség támogatását önmagában. Ezek támogatása az USB-C csatlakozót használó eszközöktől és USB-kábelektől függ.

Töltési sebesség

Bár az összes iPhone 15 modell kap USB-C portot és kábelt, a töltési sebességben várhatóan nem minden modell fog növekedni. A dolgok jelenlegi állása szerint csak az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max (vagy iPhone 15 Ultra) kap frissítést, a pletykák szerint 35W-os maximális töltési sebességgel.

Összehasonlításképpen az iPhone 14 akár 20W-ra is képes, ami a reklámok szerint elég ahhoz, hogy a telefont 0-50%-ról 30 perc alatt töltse fel. Persze csak akkor, ha van egy kompatibilis 20W-os (vagy gyorsabb) töltő is mellé. Ha követjük az itteni logikát, akkor az iPhone 15 széria bejelentése után egy új 35W-os töltőt is láthatunk az Apple-től.

Androidos oldalon a Galaxy S23 Ultra maximális töltési sebessége 45W, amivel a Samsung szerint 0-65%-ról tölthető fel az akkumulátor 30 perc alatt.

Adatátviteli sebesség

A Pro és nem Pro modellek közötti megkülönböztetés állítólag az adatátviteli sebességre is vonatkozik, a prémium modellek 20 Gbps vagy akár 40 Gbps sebességet is kaphatnak, míg a normál iPhone 15 és 15 Plus megtarthatja az elődökkel megegyező 480 Mbps sebességet.

Ha az iPhone 15 Pro és Pro Max a gyorsabb 40 Gbps sebességgel érkezik, az azt jelentheti, hogy támogatják a Thunderbolt 4.0-t, ami azt jelenti, hogy az adatok rendkívül gyorsan mozgathatók külső tárolókra és külső tárolókról. Olyannyira, hogy akár két 4K 60 Hz-es kijelzőn vagy egy 8K 60 Hz-es kijelzőn is streamelhető.

Nem tudjuk azonban biztosan, hogy ez igaz-e, így még mindig van remény arra, hogy az összes iPhone 15 modell gyorsabb adatátviteli sebességgel érkezhet. 

Kompatibilitás

Egy másik aggodalom, ami néhány korábbi beszámolóra épül, hogy az Apple korlátozni fogja-e az USB-C port használatát azzal, hogy csak MFi tanúsítvánnyal rendelkező, jóváhagyott kiegészítőket engedélyez. Ha ez bebizonyosodik, akkor csak bizonyos kábelek és kiegészítők férhetnek majd hozzá a megnövekedett átviteli és töltési sebességhez.

Tekintettel azonban arra, hogy azóta nem beszéltek róla annyit, nem számítunk arra, hogy ez megtörténik. Az USB-C port egyik legerősebb előnye az univerzális alkalmazhatóság és kompatibilitás, így lábon lövésnek tűnne, ha az Apple úgy döntene, hogy ezt korlátozza. Sajnos a régi USB-C-ről Lightningra váltó kábel nem lesz használható az iPhone 15 szériával.

Kialakítás és tartósság

Végül, de nem utolsósorban úgy tűnik, hogy az Apple még nagyobb üzletet akar csinálni ebből az USB-C átállásból azzal, hogy minden mellékelt USB-C kábelt a mellékelt iPhone 15 színéhez igazít. A pletykák szerint minden kábel fonott lesz, és a hozzáadott feszültségcsökkentő csövek segítik a hosszabb élettartamot - egy üdvözlendő tulajdonság, amikor az Apple kábelek hírhedtek arról, hogy könnyen eltörnek.

Üdvözlendő bónusz, hogy az Apple által használt USB-kábeleknek mindkét végén USB-C csatlakozóval kellene rendelkezniük. Más szóval nem számítana, hogy melyik végét csatlakoztatjuk az iPhone-hoz és a számítógéphez vagy a töltőhöz.

Összegzés

Tehát itt a lényeg. Az USB-C átvétele mindenképpen jó dolog az iPhone számára, de van néhány fenntartás, mint például bizonyos előnyök esetleges kizárólagossága a Pro modellek számára. Ez azonban egy lépés a jó irányba az Apple számára, annak ellenére, hogy az új EU-s előírások késztették erre.

A végeredmény egy jobb felhasználói élményt jelent a jövőbeli iPhone-tulajdonosok számára, és még ha a gyorsabb sebesség csak az iPhone 15 Pro és Pro Max modellekre vonatkozik is idén, legalább nem kell többé többféle kábelt cipelni. Arról nem is beszélve, hogy a következő generációkban valószínűleg az USB-C-vel kapcsolatos fejlesztések a megfizethetőbb modellekre is átcsorognak majd.

 

 

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei