iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

2020.06.23| Android Central
Címkék:

iOS 14


Az iOS 14 megjelent és rögtön nyolc hasznos funkciót is lenyúlt az Androidtól.

Konkurenciától jó dolgot másolni sosem volt ciki, legfeljebb a konkurens rajongói szemében, nincs ez máshogy most sem. Ennek is köszönhető, hogy egyre jobban hasonlít egymásra az iOS és az Android, bármennyire is eretnekség ezt leírni.

Tegnap este nyitotta meg az Apple a WWDC 2020 konferenciáját, amely egyik nagy dobása az iOS 14 bejelentése, egyben hosszú évek után a legjelentősebb update lesz. A kezdőképernyő jobban testreszabható, mint valaha, a widgetek érdemlegesek lettek és igen, van app lista, alias menü. iOS-ben. Tényleg.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

Ezek valóban ezer éve az Androidban jelen lévő funkciók, amiket iOS felhasználók bizony hiányolhattak. Amit behúzott most az Apple, azok a főképernyős widgetek, a menü megjelenése, a kép-a-képben funkció, a gyári helyett más alkalmazások alapértelmezetté tételének lehetősége, a fordító alkalmazás megjelenése, az App Store-ban, az új Siri dizájn.

Widgetek eddig is léteztek az iOS-ben, ám a bal szélre korlátozódtak és igazából pont a lényege hiányzott az egésznek. Az iOS 14 engedi a főképernyőre is kihelyezni ezeket, ráadásul méretezhetők is! Külön ínyencség az Apple-től.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

A vállalat létrehozott egy Smart Stack widgetet, amely automatikusan azokat a widgeteket mutatja, amelyek napszak szerint a leginkább relevánsak.

Az alkalmazás listát, vagy menüt az Apple egyszerűen App Librarynak hívja, itt található az összes telepített alkalmazás, ezek mappákba is rendezhetők, illetve beépített keresővel akár több száz programból is pillanatok alatt megtalálható a keresett app. Ez egyben azt is jelenti, hogy az iOS 14 lehetővé teszi az alkalmazások elrejtését a főképernyőről, ezzel is közelebb hozva az Android-élményt.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

A kép-a-képben funkció nem újdonság az androidos felhasználóknak, már a 8.0 Oreo óta elérhető, iOS-en viszont csak most debütál. Ennek köszönhetően akár videót is lehet nézni a főképernyőn vagy másik alkalmazás „felett”. A PiP funkció elrejthető az oldalsávban, így a hangot továbbra is hallani lehet, ha a képet nem is mutatja. Kiváló lehet televízió adás követésére. 

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

Bár nem az Apple találta fel ezt sem, de igyekszik a legjobbat nyújtani a lehetőségből. Az iOS 14 lehetővé teszi a PiP lejátszó méretének egyszerű módosítását a sarkok húzásával. 

Az iOS-szal kapcsolatos régóta felmerült egyik panasz, miszerint nem lehet beállítani harmadik féltől származó alkalmazásokat alapértelmezett programként. Például, még ha telepítette is a Google Chrome böngészőt, amelyet preferáltként használ, egy link megérintésével mindig a Safariban nyitotta meg. Most ez és az e-mail app végre módosítható.

A Google-nak nagyon sok kiváló szolgáltatása van, az egyik leghasznosabb a Google Translate. Bár kiváló mémek forrása is volt, a Translate joggal kiváló eszköz azokkal az emberekkel való kommunikációhoz, akik nem ugyanazt a nyelvet beszélik, mint te. Maga az alkalmazás jól néz ki, de van egy nagy különbség a Google által kínált megoldáshoz képest. Az Apple Translate mindössze 11 támogatott nyelven debütál, míg a Google Translate több mint 100 nyelven működik.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

Az App Clip gyakorlatilag nem más, mint a Google Play Instant másolata, avagy telepítés nélkül teszi lehetővé alkalmazások futtatását. Az App Clipek a felhasználásuk után megjelennek az új App Library-ben, és parancsikont kapnak a teljes alkalmazás egyszerű letöltéséhez.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

Az iOS 14 előtt a Siri aktiválása azt eredményezi, hogy a digitális segítő felülírja a főképernyőt. Jó volt, de teljesen eltüntetett mindent, amit korábban csináltál. Most Siri sokkal kompaktabb lett, nem téve háttérbe minden éppen futtatott alkalmazást. Hasonlít ahhoz, ahogy Androidos telefonon a Google Asszisztens fut.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

Az Android az utóbbi néhány évben az alkalmazás engedélyek felújítására összpontosított, így az operációs rendszer felhasználó-barátabb és magánélet-tudatosabb lett, mint valaha. A magánélet védelme az egyik olyan vállalati eszmény, amelyre az Apple mindig is büszke volt. Egy kissé hitetlenné válik azzal, hogy nagy csinnadrattával 2020-ban teszi csak lehetővé az alkalmazás engedélyeket az App Store-hoz.

iOS 14 és Android, lassan mint két tojás

Ha egy alkalmazást az iOS 14-et futtatva az App Store-ban megnézünk, végre látni lehet, hogy az app mely engedélyeket kéri. Ez egy nagyon alapvető funkció kellene legyen, de mégis olyan valami, amit korábban még nem kínáltak az iOS rendszeren.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:


  Árukereső
  Apple iPhone 11 128GB
  Apple iPhone 11 128GB
  Telepartner 237 000 Ft
  EUmobil 237 980 Ft
  UJGSM.HU A Mobiltelefon Futár! 239 100 Ft
  Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB
  Xiaomi Redmi Note 8 Pro 64GB
  EUmobil 62 580 Ft
  Mojuma Working Kft. 62 625 Ft
  MobilEx Webáruház 62 630 Ft
  Xiaomi Mi 10 Lite 5G 128GB 6GB RAM Dual
  Xiaomi Mi 10 Lite 5G 128GB 6GB RAM Dual
  EUmobil 99 830 Ft
  MobilEx Webáruház 99 840 Ft
  i-Shop Webáruház 99 860 Ft


  új
   APRÓHIRDETÉSEK
  KERESÉS
  TELEFONOK GYORSLISTA
  Márka :

  Tipus :


  HÍRLEVÉL

  Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

  Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


  SZAVAZÁS

  A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


  Különben sem terveztem telefonvásárlást
  Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
  Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
  A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefont  Korábbi szavazások eredményei