Bajban a Huawei, magyarázkodhat az MWC-s kémkedés miatt

2023.03.07| Phone Arena

A Huawei nagy bajban van; a cégnek tisztáznia kell magát, és meg kell magyaráznia az MWC-n folytatott tevékenységét.

Update: hírünkre reagált a Huawei Technologies:

„A barcelonai Mobile World Congress rendezvényen használt belépőkártyákban alkalmazott technológiákat (Bluetooth, RFID) hosszú évek óta használják eseményeken, kiállításokon, fesztiválokon, vagy múzeumokban. A kártyák semmilyen személyes információt nem gyűjtöttek, hanem a látogatói élmény növelését szolgáltak. A kártya a kiállítótér egyes standjain és helyszínein eltöltött látogatói időt és mozgást méri, ami fontos visszajelzés a szervezők számára, segít a látogatói forgalom biztonságos szervezésében, a szolgáltatások minőségének javításában.

Az RFID és Bluetooth funkciók kizárólag a Huawei standján működtek, a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) rendkívül kis távolságon, körülbelül 1 méteren belül képes kommunikációra, míg a Bluetooth körülbelül 10 méteren belül. A fentiekre a kártya hátoldalán szereplő tájékoztató is felhívta a látogatók figyelmét.”

 

Sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogy az Egyesült Államok miért nehezíti meg a Huawei életét. Egyesek úgy vélik, hogy ez a Huawei 2019-ig elért sikeréhez köthető, amely közel hozta a gyártót a Samsung és az Apple mellé, és a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává vált. A Huaweit azonban nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintik az Egyesült Államokban a kommunista kínai kormánnyal való szoros kapcsolata miatt.

Évek óta fennáll az aggodalom, hogy a Huawei hálózati felszerelései és eszközei hátsó ajtókat tartalmaznak, amelyek a vállalatok és a fogyasztók után kémkednek, és adatokat küldenek vissza Pekingbe. A Huawei ezt mindig is tagadta, de a kínai vállalatok kénytelenek kémkedni az állam nevében, ha erre kérik. 

Ezenkívül 2017-ben a Huaweit 4,8 millió dollár megfizetésére kötelezték a T-Mobile számára egy olyan polgári ügyben, amely abból indult ki, hogy 2014-ben a szolgáltatóhoz látogató Huawei alkalmazottak ellopták az okostelefonok tesztelésére használt Tappy nevű robot darabjait.

Most, 2023-ban a Huawei-t azzal vádolják, hogy követte azokat a látogatókat, akik tömegesen érkeztek meg az elmúlt évek legérdekesebb MWC kiállításran Barcelonában. Volt egy pletyka, miszerint a szorongatott gyártó a rendezvényen bemutatja következő, Huawei P60-as zászlóshajóját, de nem így történt. A cégnek azonban sikerült a címlapokra kerülnie, de nem jó okkal.

A LightReading szerint az MWC egyes látogatói, akik Huawei belépőkártyát kaptak a Huawei standjához való hozzáféréshez, nem küldték vissza azokat, amikor elhagyták a kiállítást. Néhány kíváncsi látogató felnyitotta a jelvény részét képező kis műanyagot, és olyan nyomkövető eszközt találtak, amelyet az ember mozgásának követésére terveztek. A LightReading a Nokia új európai alelnökére, Rolf Wernerre hivatkozott, aki szétszedte a jelvényét, és bemutatta azokat az áramköröket, amelyek szerinte nyomkövetőként használhatók.

Az egyik említett lehetőség az, hogy a Huawei alacsony fogyasztású Beacon technológiát használt a standján, amely 70 méteres távolságból képes követni az embereket. A Huawei a jelvény hátoldalán említi a rádiófrekvenciás (RFID) és a Bluetooth technológia használatát. Ez így szól: „RFID és Bluetooth technológiát használunk ennek a Huawei kártyának a Huawei kiállítási terület bejáratánál való belépési idejének, valós idejű helyadatok és Huawei kártyabirtokosok Huawei kiállítási területen belüli tartózkodási idejének adatainak összegyűjtésére…".

Bajban a Huawei, magyarázkodhat az MWC-s kémkedés miatt

A felelősséget kizáró nyilatkozat hozzáteszi: "...az ilyen információkat csak abból a célból gyűjtjük és dolgozzuk fel, hogy elemezzük a meghívottjaink termékeinkhez fűződő általános érdekeit szolgáltatásunk minőségének javítása érdekében. Az ilyen információkat adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően védjük." A Huawei szóvivője azt mondta: "A Huawei belépőt csak a standon használják, és akkor adják vissza, amikor a látogatók onnan kilépnek."

Sok MWC-résztvevő, aki meglátogatta a Huawei standját, nem elégedett, mert többen meglepődnek azon, hogy egy cég, akit rendszeresen azzal vádolnak, hogy “hátsó ajtókat” telepít a termékeibe, olyasmit tesz, ami megerősíteni látszik a pletykákat. 

Ez az oka annak, hogy a Huawei gyűlölői úgy érzik, hogy a vállalatot továbbra is büntetnie kell az Egyesült Államoknak.

Bajban a Huawei, magyarázkodhat az MWC-s kémkedés miatt

Tweetében ruuki ezt írta: "Egyik versenytársunk kerek belépőjét kinyitottuk az #MWC23 #MWC2023-ban. OK – talán csak nyomon követi, hogy a látogató mely kiállított darabokat nézi a versenytársunk standjánál. Néhány embernek, aki rájött, nem tetszett. Egyesek a @Nokia standján felejtették a sajátjukat."

Az MWC-műsorokat összeállító GSM Association (GSMA) megjegyezte: "Természetesen egyes gyártók nyilvánvaló okokból megkövetelik a stand látogatóitól, hogy távolítsák el a versenytársak nyakbaakasztóit és a márkajelzéseket, de a nyomkövető eszközökre vonatkozó javaslat komoly állítás. Vizsgáljuk ezt, de jelenleg nincs megosztandó részlet."

Bár a Huawei nagyszerű okostelefonokat gyárt és joggal volt egyike a legjobbaknak világszerte, ez a történet rosszul néz ki, és lehetővé teszi a Huawei-gyűlölők számára, hogy megmagyarázzák, hogy az ilyen dolgok miatt kell a Huaweit továbbra is büntetni az Egyesült Államoknak. 

A Huawei standjának látogatóinak le kellett volna adniuk belépőjüket, amikor elhagyják a kiállítást, miért rejtene a Huawei nyomkövetőt ezekbe? A cégtől várjuk a hosszabb és részletes választ.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokBaj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

Baj van a Samsung mobilokkal, lehet téged is érint

2024.05.03
| PhoneArena
Ismerd meg a legfrissebb Samsung One UI 6.1 frissítés kihívásait és a leállás hátterét a Galaxy S22 készülékeken!
A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

A Face ID-s Az Apple iPhone SE 4 ára 200 ezer forint alatt lesz?

2024.05.22
| MacRumors
Az Apple 500 dollár alatti kikiáltási árat céloz meg a közelgő negyedik generációs iPhone SE modelljéért, annak ellenére, hogy a pletykák szerint számos frissítés érkezik a megfizethetőbb készülékhez.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei