Bajban a Huawei, magyarázkodhat az MWC-s kémkedés miatt

2023.03.07| Phone Arena

A Huawei nagy bajban van; a cégnek tisztáznia kell magát, és meg kell magyaráznia az MWC-n folytatott tevékenységét.

Update: hírünkre reagált a Huawei Technologies:

„A barcelonai Mobile World Congress rendezvényen használt belépőkártyákban alkalmazott technológiákat (Bluetooth, RFID) hosszú évek óta használják eseményeken, kiállításokon, fesztiválokon, vagy múzeumokban. A kártyák semmilyen személyes információt nem gyűjtöttek, hanem a látogatói élmény növelését szolgáltak. A kártya a kiállítótér egyes standjain és helyszínein eltöltött látogatói időt és mozgást méri, ami fontos visszajelzés a szervezők számára, segít a látogatói forgalom biztonságos szervezésében, a szolgáltatások minőségének javításában.

Az RFID és Bluetooth funkciók kizárólag a Huawei standján működtek, a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) rendkívül kis távolságon, körülbelül 1 méteren belül képes kommunikációra, míg a Bluetooth körülbelül 10 méteren belül. A fentiekre a kártya hátoldalán szereplő tájékoztató is felhívta a látogatók figyelmét.”

 

Sokan kíváncsiak lehetnek arra, hogy az Egyesült Államok miért nehezíti meg a Huawei életét. Egyesek úgy vélik, hogy ez a Huawei 2019-ig elért sikeréhez köthető, amely közel hozta a gyártót a Samsung és az Apple mellé, és a világ legnagyobb okostelefon-gyártójává vált. A Huaweit azonban nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintik az Egyesült Államokban a kommunista kínai kormánnyal való szoros kapcsolata miatt.

Évek óta fennáll az aggodalom, hogy a Huawei hálózati felszerelései és eszközei hátsó ajtókat tartalmaznak, amelyek a vállalatok és a fogyasztók után kémkednek, és adatokat küldenek vissza Pekingbe. A Huawei ezt mindig is tagadta, de a kínai vállalatok kénytelenek kémkedni az állam nevében, ha erre kérik. 

Ezenkívül 2017-ben a Huaweit 4,8 millió dollár megfizetésére kötelezték a T-Mobile számára egy olyan polgári ügyben, amely abból indult ki, hogy 2014-ben a szolgáltatóhoz látogató Huawei alkalmazottak ellopták az okostelefonok tesztelésére használt Tappy nevű robot darabjait.

Most, 2023-ban a Huawei-t azzal vádolják, hogy követte azokat a látogatókat, akik tömegesen érkeztek meg az elmúlt évek legérdekesebb MWC kiállításran Barcelonában. Volt egy pletyka, miszerint a szorongatott gyártó a rendezvényen bemutatja következő, Huawei P60-as zászlóshajóját, de nem így történt. A cégnek azonban sikerült a címlapokra kerülnie, de nem jó okkal.

A LightReading szerint az MWC egyes látogatói, akik Huawei belépőkártyát kaptak a Huawei standjához való hozzáféréshez, nem küldték vissza azokat, amikor elhagyták a kiállítást. Néhány kíváncsi látogató felnyitotta a jelvény részét képező kis műanyagot, és olyan nyomkövető eszközt találtak, amelyet az ember mozgásának követésére terveztek. A LightReading a Nokia új európai alelnökére, Rolf Wernerre hivatkozott, aki szétszedte a jelvényét, és bemutatta azokat az áramköröket, amelyek szerinte nyomkövetőként használhatók.

Az egyik említett lehetőség az, hogy a Huawei alacsony fogyasztású Beacon technológiát használt a standján, amely 70 méteres távolságból képes követni az embereket. A Huawei a jelvény hátoldalán említi a rádiófrekvenciás (RFID) és a Bluetooth technológia használatát. Ez így szól: „RFID és Bluetooth technológiát használunk ennek a Huawei kártyának a Huawei kiállítási terület bejáratánál való belépési idejének, valós idejű helyadatok és Huawei kártyabirtokosok Huawei kiállítási területen belüli tartózkodási idejének adatainak összegyűjtésére…".

Bajban a Huawei, magyarázkodhat az MWC-s kémkedés miatt

A felelősséget kizáró nyilatkozat hozzáteszi: "...az ilyen információkat csak abból a célból gyűjtjük és dolgozzuk fel, hogy elemezzük a meghívottjaink termékeinkhez fűződő általános érdekeit szolgáltatásunk minőségének javítása érdekében. Az ilyen információkat adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően védjük." A Huawei szóvivője azt mondta: "A Huawei belépőt csak a standon használják, és akkor adják vissza, amikor a látogatók onnan kilépnek."

Sok MWC-résztvevő, aki meglátogatta a Huawei standját, nem elégedett, mert többen meglepődnek azon, hogy egy cég, akit rendszeresen azzal vádolnak, hogy “hátsó ajtókat” telepít a termékeibe, olyasmit tesz, ami megerősíteni látszik a pletykákat. 

Ez az oka annak, hogy a Huawei gyűlölői úgy érzik, hogy a vállalatot továbbra is büntetnie kell az Egyesült Államoknak.

Bajban a Huawei, magyarázkodhat az MWC-s kémkedés miatt

Tweetében ruuki ezt írta: "Egyik versenytársunk kerek belépőjét kinyitottuk az #MWC23 #MWC2023-ban. OK – talán csak nyomon követi, hogy a látogató mely kiállított darabokat nézi a versenytársunk standjánál. Néhány embernek, aki rájött, nem tetszett. Egyesek a @Nokia standján felejtették a sajátjukat."

Az MWC-műsorokat összeállító GSM Association (GSMA) megjegyezte: "Természetesen egyes gyártók nyilvánvaló okokból megkövetelik a stand látogatóitól, hogy távolítsák el a versenytársak nyakbaakasztóit és a márkajelzéseket, de a nyomkövető eszközökre vonatkozó javaslat komoly állítás. Vizsgáljuk ezt, de jelenleg nincs megosztandó részlet."

Bár a Huawei nagyszerű okostelefonokat gyárt és joggal volt egyike a legjobbaknak világszerte, ez a történet rosszul néz ki, és lehetővé teszi a Huawei-gyűlölők számára, hogy megmagyarázzák, hogy az ilyen dolgok miatt kell a Huaweit továbbra is büntetni az Egyesült Államoknak. 

A Huawei standjának látogatóinak le kellett volna adniuk belépőjüket, amikor elhagyják a kiállítást, miért rejtene a Huawei nyomkövetőt ezekbe? A cégtől várjuk a hosszabb és részletes választ.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei