Az iPhone-osok fele azt hiszi, 5G-s a mobilja

2020.10.12| Phone Arena

Egy friss tanulmány rámutatott, hogy az iPhone-osok jelentős része nincs tisztában azzal, mit tud a telefonja. Vagy mit nem.

Az Egyesült Államokban készítettek egy felmérést az összes szolgáltató bevonásával az Apple iPhone okostelefont használók között és a megkérdezettek 49 százaléka biztos volt benne, hogy 5G-s mobillal rendelkezik. Mint azonban olvasóink jól tudják, még pár napig egyetlen 5G-s iPhone sem kapható, kedden mutatja be a vállalat az első ilyen szériát.

A felmérést a Global Wireless Solutions (GWS) végezte és kiderült, nem csak az iPhone tulajok nem biztosak készülékük 5G képességével kapcsolatban. A felmérésben részt vevők 29%-ának fogalma sincs, hogy 5G-képes-e a telefonja.

Ha leszűkítjük a tömeget azokra, akik idén vásárolták mobiljukat, kiderül, 24% szintén nincs képben. Az 5G hálózatokról beszélve 5000 megkérdezett 38%-a nem tudta, a szolgáltatójának van-e egyáltalán 5G-je, illetve ha igen, ott van-e lefedettség, ahol él vagy sincs.

Az iPhone-osok fele azt hiszi, 5G-s a mobilja

A 4G-nél tízszer gyorsabb adatátviteli sebesség mellett az 5G-vel rendelkező fogyasztók percek helyett másodpercek alatt tölthetnek le filmeket. Új vállalkozások jönnek létre erre a gyorsabb letöltésre alapozva, érkeznek az önvezető járművek, ám még mindig nagyon nehéz a lakossággal megértetni az 5G előnyeit.

Az mmWave 5G jelek által elérhető gyorsabb adatsebesség nem tesz meg nagy távolságokat. Mind a T-Mobile, mind az AT&T hosszú „utakkal” járó, alacsony sávú 5G spektrumot használ fel 5G hálózatának megalapozásához. Ezeknek az úgynevezett 6 GHz alatti rádióhullámoknak az egyetlen problémája, hogy nem adják ki azt a szupergyors 5G sebességet, mint az mmWave.

A három fő amerikai szolgáltató közül a T-Mobile "layer cake" 5G felépítést használ, amely alul 600 MHz-es alacsony sávú spektrumból áll, hogy az egész államban biztosítsa a lefedettséget. A Sprint tranzakció során megszerzett 2,5 GHz-es középsávú spektrumot az ország vidéki területein telepítik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az ezen a területen élő amerikaiak hozzáférhetnek a nagyobb adatsebességhez. A T-Mobile végül még több mmWave-spektrumot ad hozzá, ezáltal az 5G rétegű „süteményt” megkoronázza.

Az iPhone-osok fele azt hiszi, 5G-s a mobilja

A Verizon viszont ragaszkodott az mmWave spektrumhoz. Az év vége előtt a szolgáltató bemutatja saját alacsony sávú országos 5G hálózatát, amellyel hasonló ajánlatot tud kínálni, mint a konkurens T-Mobile és az AT&T.

A felmérésre válaszolók 54%-át az 5G-től elvárt gyorsabb adatsebesség izgatja leginkább. 16% azt mondta, hogy izgatottak a továbbfejlesztett HD videohívások/konferenciák miatt, 13%-uk pedig az 5G-vel megvalósítandó video-streaming minőség miatt tartja érdekesnek az újítást. 8% alig várja, hogy videojátékokat játsszon az 5G jobb játékélményével.

Az Apple jövő kedden mutatja be első 5G iPhone modelljeit, és az a tény, hogy ezek az Apple első készülékei, amelyek támogatják az 5G-t, sokkot okozott a megkérdezettek 49%-ának, akik úgy gondolják, hogy iPhone-juk már támogatja az 5G-t.

A fogyasztók számára akkor lesz igazán jó ár-érték arányban, ha az 5G könnyebben elérhető lesz és felár nélkül. A fogyasztók szerint az okos városok lesznek az 5G legnagyobb haszonélvezői. A felmérésben részt vevők többsége (54%) szerint az 5G telepítésének ütemtervét fel kell gyorsítani a közegészségügyi válság miatt, amellyel az amerikaiak ma a pandémia miatt szembesülnek.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
Mobiltelefonok az Árukeresőn »
új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei