Az Európai Bizottság nem elégedett az Apple új szabályaival és díjaival

2024.03.26| GSM Arena

Néhány hete az Apple bejelentette azokat a szabályokat, amelyeket a fejlesztőknek be kell tartaniuk ahhoz, hogy alkalmazásaikat harmadik féltől származó alkalmazásboltokon, sőt egyszerű webes letöltéseken keresztül is elérhetővé tegyék.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Ezek a szabályok azonban nagyon szigorúak – és az Európai Bizottság úgy véli, hogy nem felelnek meg a DMA-nak. A Bizottság „vizsgálati lépéseket indított az Apple alternatív alkalmazásboltok új díjrendszerével kapcsolatban”. A Bizottság ezt írja: „Az Apple új díjstruktúrája, valamint az alternatív alkalmazásboltokra és az alkalmazások webről történő terjesztésére vonatkozó egyéb feltételek (oldalbetöltés) meghiúsíthatják a DMA 6. cikkének (4) bekezdése szerinti kötelezettségeinek célját.”

Az Európai Bizottság nem elégedett az Apple új szabályaival és díjaival

A díjstruktúra az Apple által javasolt „Core Technology Fee”-re vonatkozik, amely 0,50 eurót számít fel a fejlesztőknek minden első éves telepítés után évente olyan alkalmazások esetében, amelyeket több mint 1 millióan töltöttek le harmadik féltől származó alkalmazásboltokból (ez magában foglalja a frissítések letöltését is).

Nyilvánvalóan ez gyilkos lehet a kis fejlesztők számára, akik azt tapasztalják, hogy alkalmazásuk népszerűsége robbanásszerűen megnőtt – ahelyett, hogy ünnepelnének, azon aggódnának, hogyan fizessék ki az Apple díját. És előfordulhat, hogy egy régi alkalmazást frissítés nélkül kell hagyniuk, mivel az új díjakat von maga után.

Az Európai Bizottság nem elégedett az Apple új szabályaival és díjaival

A havi Core Technology díj kiszámítása 

Nem az Apple az egyetlen úgynevezett „kapuőr”, aki szemben áll a Bizottsággal, és általában az „önpreferencia” a probléma. Az Alphabet például vizsgálat alatt áll amiatt, hogy szolgáltatásait a keresési eredmények között népszerűsíti (azaz a Google Shopping, a Google Flights, a Google Hotels stb. rangsorolását) más cégek versenytárs szolgáltatásai fölé. Ezenkívül az Alphabet „irányítási szabályai” akadályozhatják a fejlesztőket abban, hogy a felhasználókat a vállalat alkalmazásboltján kívüli ajánlatokhoz ingyenesen küldjék el.

Az Amazont az önpreferenciával is vádolják – vajon az Amazon a saját márkás termékeit a versenytársak alternatívái fölé helyezi? A Bizottság vizsgálja ezt.

A Meta új „fizessen vagy így járt” modellje sem kerülte el a kritikát. Tavaly a Meta bevezette a fizetős, hirdetésmentes szinteket a Facebookon és az Instagramon. „Az Bizottság aggódik amiatt, hogy a Meta új modellje által kiszabott bináris választás esetleg nem biztosít valós alternatívát, ha a felhasználók nem járulnak hozzá, ezáltal nem éri el azt a célt, hogy megakadályozzák a személyes adatok felhalmozódását.”

Az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft azok a hat kapukőr vállalatok, amelyeket 2023 szeptemberében jelöltek ki, és teljes mértékben meg kellett felelniük az DMA követelményeinek 2023. március 7-ig. Az Európai Bizottság hat hónapos haladékot adott a Meta számára a Facebook Messenger befejezésére, olyan munkákra, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy más alkalmazások felhasználóival cseveghessenek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek előzetes vizsgálatok, az Európai Bizottság még nem döntött véglegesen arról, hogy a kapukőrök teljesítik-e vagy sem az DMA-t. De ha a válasz „nem”, akkor a vállalatokat akár a globális éves bevételük akár 10%-áig terjedő bírságokkal sújthatják (amelyek ismétlődő jogsértés esetén akár 20%-ra is emelkedhetnek).

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei