A Telekom a mesterséges intelligenciáról

2018.05.24| Telekom

A robotok feleslegessé teszik majd az emberi munkát, vagy egy tartalmasabb élet ígéretét hozzák?

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

 

A robotika kora elkezdődött: az önálló működésű, sokszor emberformájú, az intelligencia és a tanulás képességével rendelkező gépek hamarosan a mindennapok részeivé válnak. Tőlünk függ, hogy veszélyekkel teli időszak, vagy az emberiség újabb nagy kalandja következik. Egyebek mellett erre a kérdésre keresi a választ a Telekom a Brain Bar jövőfesztivál apropóján közzétett videójával. A Brain Bar, amelynek idén is stratégiai partnere a Telekom, segít megtapasztalni a jövőt, miközben közös gondolkodásra és párbeszédre is alkalmat teremt.

A világ leghíresebb robotja lesz az idei budapesti Brain Bar egyik díszvendége. Sophia, a hongkongi Hanson Robotics alkotása Audrey Hepburn arcvonásait viseli, oldottan beszélget az emberekkel, képes szemkontaktusra, és szórakoztató vicceket mesél. Fellépett már a Tonight Show-ban, Szaúd-Arábiában pedig állampolgárságot kapott. Sophia mellett Vandával, a T-Systems digitális asszisztensével is találkozhatnak a fesztivál látogatói, aki mesterséges intelligenciájával jelenleg a Telekom ügyfélszolgálatát segíti.

Sophia valódi világsztár, de nemcsak miatta érdemes kilátogatni a Brain Barra. A robotika és a mesterséges intelligencia témakörén belül sok szó esik arról is, hogyan változtatják meg a robotok az emberi társadalmakat, milyen hatással lesznek ránk, és hogy nagy lehetőségeket, vagy inkább ismeretlen veszélyeket hoz a most induló új korszak.

Néhány éve körbejárták a világot a hadászati fejlesztéseikről ismert Boston Dynamics ijesztően kitartó katonai robotkopójáról készült felvételek – ma a gépesített négylábú alaposan megszelídített változata már az ajtót is ki tudja nyitni, sört hoz, kipakolja a mosogatógépet, jövőre pedig már a boltokban is kapni. Az amerikai állampolgárok 70 százaléka attól fél, hogy a robotok miatt túlságosan gépesített, lelketlen és embertelen környezetben lesz kénytelen élni, és ezt a mai generációk nehezen fogják megszokni. A Pew Research felmérése szerint ennél is többen (72 százalék) aggódnak amiatt, hogy a robotok elveszik a munkájukat. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok nem támasztják alá az elsősorban érzelmi alapú fenntartásokat. Az autóipar az egyik leginkább robotizált ágazat Európában és Magyarországon is, ám régóta a munkaerőhiány jellemzi. Az International Federation of Robotics adatai szerint 5400 ipari robot dolgozik a magyar iparban, azaz nagyjából minden kétszázadik ipari alkalmazottra jut egy robot. Az egyik magyarországi kórházban pedig gyógyszerszállító robot dolgozik, és a páciensek kifejezetten kedvelik.

A robotok egyelőre főként olyan munkákat vesznek át, amelyek túlságosan monotonok, veszélyesek vagy megterhelők az embereknek. Az Amazon és az Alibaba raktáraiban a targoncásokat és a polctöltőket is robotok váltották le. A fukusimai atomerőmű-baleset sugárszennyezett helyszínét robotok tisztítják meg, és az óceánok aljzatát is robotok kutatják olyan mélységben, ahol a nyomás nem tenné lehetővé az emberi közreműködést. Kína és Japán kórházaiban a legnagyobb precizitást kívánó műtéteket – orvosok felügyelete mellett – robotsebészek végzik, és küszöbön áll a betegápoló, időseket gondozó robotok tömeges elterjedése is. A kihívást most leginkább az ember-robot együttműködés, a kooperatív robotok kifejlesztése jelenti, amelyeknek szintén az egészségügy lehet a fő alkalmazási területük.

A robotizáció most és velünk történik – hogy kiszámíthatatlan kockázat, vagy a fejlődés izgalmas, új korszaka lesz-e belőle, az elsősorban tőlünk függ, a döntés és a felelősség a miénk. A Telekomnál abban hiszünk, hogy a felelősen használt új technológiák az ember kiteljesedését, az életminőség javulását szolgálják. Ezért vagyunk támogatói az olyan fórumoknak, mint a Brain Bar, a jövőformálók legnagyobb európai seregszemléje, ahol az élmények átélése mellett a kérdések feltevésére és a válaszok közös kimunkálására is lehetőség nyílik.

 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei