A Telekom a mesterséges intelligenciáról

2018.05.24| Telekom

A robotok feleslegessé teszik majd az emberi munkát, vagy egy tartalmasabb élet ígéretét hozzák?

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

 

A robotika kora elkezdődött: az önálló működésű, sokszor emberformájú, az intelligencia és a tanulás képességével rendelkező gépek hamarosan a mindennapok részeivé válnak. Tőlünk függ, hogy veszélyekkel teli időszak, vagy az emberiség újabb nagy kalandja következik. Egyebek mellett erre a kérdésre keresi a választ a Telekom a Brain Bar jövőfesztivál apropóján közzétett videójával. A Brain Bar, amelynek idén is stratégiai partnere a Telekom, segít megtapasztalni a jövőt, miközben közös gondolkodásra és párbeszédre is alkalmat teremt.

A világ leghíresebb robotja lesz az idei budapesti Brain Bar egyik díszvendége. Sophia, a hongkongi Hanson Robotics alkotása Audrey Hepburn arcvonásait viseli, oldottan beszélget az emberekkel, képes szemkontaktusra, és szórakoztató vicceket mesél. Fellépett már a Tonight Show-ban, Szaúd-Arábiában pedig állampolgárságot kapott. Sophia mellett Vandával, a T-Systems digitális asszisztensével is találkozhatnak a fesztivál látogatói, aki mesterséges intelligenciájával jelenleg a Telekom ügyfélszolgálatát segíti.

Sophia valódi világsztár, de nemcsak miatta érdemes kilátogatni a Brain Barra. A robotika és a mesterséges intelligencia témakörén belül sok szó esik arról is, hogyan változtatják meg a robotok az emberi társadalmakat, milyen hatással lesznek ránk, és hogy nagy lehetőségeket, vagy inkább ismeretlen veszélyeket hoz a most induló új korszak.

Néhány éve körbejárták a világot a hadászati fejlesztéseikről ismert Boston Dynamics ijesztően kitartó katonai robotkopójáról készült felvételek – ma a gépesített négylábú alaposan megszelídített változata már az ajtót is ki tudja nyitni, sört hoz, kipakolja a mosogatógépet, jövőre pedig már a boltokban is kapni. Az amerikai állampolgárok 70 százaléka attól fél, hogy a robotok miatt túlságosan gépesített, lelketlen és embertelen környezetben lesz kénytelen élni, és ezt a mai generációk nehezen fogják megszokni. A Pew Research felmérése szerint ennél is többen (72 százalék) aggódnak amiatt, hogy a robotok elveszik a munkájukat. Ugyanakkor az eddigi tapasztalatok nem támasztják alá az elsősorban érzelmi alapú fenntartásokat. Az autóipar az egyik leginkább robotizált ágazat Európában és Magyarországon is, ám régóta a munkaerőhiány jellemzi. Az International Federation of Robotics adatai szerint 5400 ipari robot dolgozik a magyar iparban, azaz nagyjából minden kétszázadik ipari alkalmazottra jut egy robot. Az egyik magyarországi kórházban pedig gyógyszerszállító robot dolgozik, és a páciensek kifejezetten kedvelik.

A robotok egyelőre főként olyan munkákat vesznek át, amelyek túlságosan monotonok, veszélyesek vagy megterhelők az embereknek. Az Amazon és az Alibaba raktáraiban a targoncásokat és a polctöltőket is robotok váltották le. A fukusimai atomerőmű-baleset sugárszennyezett helyszínét robotok tisztítják meg, és az óceánok aljzatát is robotok kutatják olyan mélységben, ahol a nyomás nem tenné lehetővé az emberi közreműködést. Kína és Japán kórházaiban a legnagyobb precizitást kívánó műtéteket – orvosok felügyelete mellett – robotsebészek végzik, és küszöbön áll a betegápoló, időseket gondozó robotok tömeges elterjedése is. A kihívást most leginkább az ember-robot együttműködés, a kooperatív robotok kifejlesztése jelenti, amelyeknek szintén az egészségügy lehet a fő alkalmazási területük.

A robotizáció most és velünk történik – hogy kiszámíthatatlan kockázat, vagy a fejlődés izgalmas, új korszaka lesz-e belőle, az elsősorban tőlünk függ, a döntés és a felelősség a miénk. A Telekomnál abban hiszünk, hogy a felelősen használt új technológiák az ember kiteljesedését, az életminőség javulását szolgálják. Ezért vagyunk támogatói az olyan fórumoknak, mint a Brain Bar, a jövőformálók legnagyobb európai seregszemléje, ahol az élmények átélése mellett a kérdések feltevésére és a válaszok közös kimunkálására is lehetőség nyílik.

 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei