A mobiltelefonok veszélyei

2021.04.23| (X)

Nem, nem arról lesz szó ebben a cikkben, hogy az 5G kipusztítja az emberiséget, arra ott vannak a laposföld fórumok.

Sokkal inkább arra szeretnénk rávilágítani, hogy mire érdemes figyelni, ha nyugodtan szeretnénk használni hétköznapjaink nélkülözhetetlen eszközeit, a mobiltelefonokat. Hackerek és adatvédelmi szakemberek egybehangzó állítása szerint is minden biztonsági rendszer leggyengébb és egyben legsebezhetőbb pontja a felhasználó. Nincs az a biztonsági szoftver, ami megvédene minket, ha nem kellő körültekintéssel használjuk kommunikációs eszközeinket: a számítógépeket, vagy a mobiltelefonokat.

Az adathalászatnak általában az a célja, hogy jelszavainkhoz, érzékeny adatainkhoz: például bankkártyaszámunkhoz próbálnak hozzáférni illetéktelenek. Az esetek döntő többségében ez kétféleképpen történik:

  • megtévesztéssel
  • adathalász programokkal

A mobiltelefonok veszélyei

Mit lehet tenni ellene?

Első lépésként alaposan ellenőriznünk kell azokat a weboldalakat, ahol megadjuk ezeket az adatokat. Időről-időre előfordul, hogy tömeges csalással, egy-egy ismert weboldal megjelenésének lemásolásával próbálják ezt kicsalni belőlünk. A közelmúltban például sok felhasználó SMS értesítést kapott csomagjáról és annak nyomonkövetéséről:

Ami itt árulkodó lehetett, az a link, mely mögött hiába volt egy nagy futárcég arculatát másoló weboldal, az url-nél mégis kilóg a lóláb.

A mobiltelefonok veszélyei

A másik veszélyforrás (egyébként ebben az esetben is) az adathalász programok telepítése volt. A legjobb, ha nem bóklászunk gyanús, a böngészők által is “nem biztonságosként” jelzett weboldalakon. Ha ez mégis elkerülhetetlen, olyan oldalon semmiképp ne adjunk meg érzékeny adatot, (bankkártyaszám, e-mail cím… stb.), ami nem használ http titkosítást.

A mobiltelefonoknál a másik rizikófaktort az alkalmazások jelentik. Ha ellenőrizhető alkalmazást szeretnénk, akkor kizárólag hivatalos áruházból - Play Store, Apple Store - telepítsük őket. Ezeket tüzetesen ávizsgálták már engedlyezésük előtt, így jóval biztonságosabbak, mint a nem elellenőrzött forrásból származó appok. Ami az emberi tényező, hogy azt sem árt ellenőrizni, hogy egy-egy alkalmazás mihez kér engedélyt a felhasználóktól.

A legjobb gyakorlat az, hogy az indokolatlanul “kíváncsi” alkalmazások helyett érdemes valami alternatívát keresünk. Mégha nem is rosszindulatúak, akkor is megnehezíthetik életünket azzal, hogy pl. a folyamatos helymeghatározás miatt gyorsabban merül telefonunk.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Ha a fentieket betartjuk, elmondhatjuk magunkról, hogy átlagos felhasználóként megtettük a minimálisan szükséges óvintézkedéseket.

Mi a helyzet, ha tudjuk, hogy kiemelt kockázatnak vagyunk kitéve munkánkból, pozíciónkból kifolyólag?

Ilyenkor már egy kicsivel többet érdemes tennünk érzékeny adataink védelméért. Ezek lehetnek extrém, vagy egészen hétköznapi megoldások. Lássunk egy példát mindkettőre!

  • A Facebook vezér Mark Zuckerberg az egyszerű megoldások híve, 2016-os az az irodai fotó, ahol látható, hogy nemes egyszerűséggel leragasztotta laptopjának kameráját:

A mobiltelefonok veszélyei

  • A hatalmas adatvédelmi botrányt kirobbantó Edward Snowden pedig hűtőben (egyes források szerint mikróban) tartotta telefonját. És, hogy miért? Mert a gyakorlatban mindkét eszköz úgy működik, mint egy Faraday-kalitka és blokkol minden be-, és kimenő jelet a mobiltelefonoknál. Ha valakinek, akkor neki pedig szüksége volt a nyomkövetés és lehallgatás elkerülésére az CIA-t leleplező szivárogtatás után.

A két eszköz (mikró és hűtő) közül egyébként talán a mikró a jobb választás, mert nem merül a hidegtől gyorsabban a készülék akkuja, mint a hűtőben. Ám mivel maga a Faraday-kalitka működésének elve nem feltétlenül kívánja meg a konyhai nagygépek használatát, van ennél egyszerűbb megoldás is a 100%-osan biztonságos adatvédelemre.

A Defesa izolációs tok hasonló elven működik: a szövetben elrejtett sűrű szövésű fémháló blokkolja a jeleket, így egy mikróhoz (hűtőhöz, atombunkerhez) hasonlóan 100%-os adatvédelmet biztosít szükség esetén, ám sokkal praktikusabb formában.

Így ha - nem is Snowdenhez hasonlóan - kényesebb, érzékenyebb témában tárgyalnánk, vagy csak simán szeretnénk arról meggyőződni, hogy biztos nem követnek/hallgatnak le mobiltelefonunkon keresztül, akkor érdemes használni arra az időtartamra, amikor olyan információcsere zajlik, mely nem tartozik illetéktelen fülekre. A tok kizárólagos forgalmazója a Bigbiz Hungary Kft.

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.
Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

Régebbi csúcsmodellekre már március végén érkezik a One UI 6.1

2024.03.16
| SamMobile
A Samsung megerősítette, hogy a One UI 6.1 még ebben a hónapban megjelenik néhány telefonra és tabletre.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre felkapottabb a használt mobiltelefonok vásárlása! Te már vettél használt telefont?


nem, még soha
még nem, de tervezem
igen, volt már, hogy vettem használt mobilt
igen, mindig használt mobilokat használtam



Korábbi szavazások eredményei