A két SIM-kártyás okostelefonok és az eSIM-ek térnyerése a második telefon halálát jelentik

2022.12.16| Omdia
Címkék:

e-sim


Az okostelefonok aktív telepített bázisára vonatkozó legfrissebb, 2022. 3. negyedévre vonatkozó Omdia-adatok azt mutatják, hogy az egy SIM-kártya foglalattal rendelkező okostelefonok száma jelentősen visszaesett, és az eSIM-ek száma növekedést mutat az elmúlt néhány évben.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

A dual-SIM térnyerése

Öt évvel ezelőtt, 2017 szeptemberében a globális okostelefonok 75%-a egyetlen foglalattal rendelkezett, míg 25%-a kettős foglalattal. 2022 szeptemberében azonban az összes okostelefonnak csak 15%-a rendelkezik egyetlen slottal. Az elképesztő 83%-uk kettős foglalattal rendelkezik, míg a három slottal rendelkező okostelefonok 2%-át teszik ki, ami kicsi, de egyre növekvő százalék.

A két SIM-kártyás okostelefonok terjedésével csökken az üzleti igényekhez szükséges külön telefon iránti igény. Ez az okostelefonok keresletének és az okostelefonok használatának általános csökkenéséhez is vezet, mivel az egy főre jutó okostelefonok átlagos száma csökken. Ez jót tesz a környezetnek, mert csökken a legyártandó telefonok száma. Ez azonban azt a kérdést is felveti, hogy a gyártók miért gyártanak két SIM-kártyás telefonokat, ha ennek elkerülhetetlen eredménye az egy főre jutó telefoneladások csökkenése.

Az eSIM-ek mindenhol megtalálhatók

Az egy főre jutó telefoneladások csökkenését tovább súlyosbítja az eSIM-ek fellendülése. Az „e” az eSIM-ben a „beágyazott”; ez nem jelenti azt, hogy a SIM bármilyen módon elektronikus vagy virtuális lenne. Még mindig van SIM-kártya a telefonban, csak be van forrasztva, nem lehet eltávolítani, cserébe programozható.

A két SIM-kártyás okostelefonok és az eSIM-ek térnyerése a második telefon halálát jelentik

A jelenleg használt okostelefonok egyharmada már rendelkezik eSIM-kártyával (a hagyományos nano SIM foglalat mellett). Világszerte az összes telefon 97%-a rendelkezik nano SIM foglalattal, a fennmaradó rész pedig az elavult mikro- és mininyílással rendelkező telefonokat tartalmazza. A valóságban azonban az eSIM telefonok ilyen gazdagsága nem jelenti az eSIM-használatot, az eSIM-ek valós penetrációs rátája valószínűleg nagyon kicsi, 1%, ha nem kevesebb.

Ennek az az oka, hogy a szolgáltatók világszerte jelenleg is alapértelmezés szerint kínálnak fizikai SIM-kártyákat, amelyeket a fogyasztók megszoktak. Egyes szolgáltatók még fizikai SIM-kártya beszerzését is megkövetelik, mielőtt egyenértékű eSIM-re válthatnak. Ezt a folyamatot a legtöbb fogyasztó nem veszi észre; azt is érzik, hogy túl kevés előnyt kínál ahhoz, hogy megérje a szóváltást. Az is gyakori, hogy a szolgáltató elküldi eSIM-kódját, vagy megkéri Önt, hogy jöjjön be az üzletbe, hogy beállítsa.

Nincs többé szükség második telefonra

A fentiek ellenére az okostelefonok piaca felkészült és készen áll arra, hogy nagyon gyorsan áttérjen az eSIM-ekre, amint a szolgáltatók elkezdik megismertetni a fogyasztókkal az eSIM-eket. Ez azt is lehetővé tenné a vállalkozások számára, hogy könnyen kínálhassanak eSIM-eket a távoli dolgozóknak, és az üzleti utazók könnyen átválthassanak utazási eSIM-re, elkerülve az adatbarangolási díjakat.

Egyes telefonokat már SIM-kártyahely nélkül is szállítanak, így a fogyasztóknak nem marad más választásuk, mint az eSIM-re váltani. Ez a helyzet a legújabb iPhone 14s esetében, legalábbis az Egyesült Államokban. A világszerte leszállított iPhone-ok egyelőre megtartják a két SIM-kártyás foglalatot, bár ez azt mutatja, hogy az Apple hosszú távú törekvése a SIM-nyílás fokozatos kivonása lehet, a belső teret felszabadítva, ugyanúgy, mint a fejhallgató-csatlakozó kiiktatásával.

A két SIM-kártyás okostelefonok és az eSIM-ek térnyerése a második telefon halálát jelentik

Ha ez az Apple próbaverziója sikeres lesz, akkor valószínűleg legalább az EU-ban eltávolítja a SIM-nyílásokat az iPhone 15 szériából. Ez kétségtelenül arra kényszeríti a helyi szolgáltatókat, hogy alapértelmezés szerint váltsanak push eSIM-ekre, és csak kérésre kínáljanak fizikai SIM-kártyákat.

Az eSIM nem újdonság

Az okostelefonok OEM-jei néhány éve csendben eSIM-eket adnak telefonjaikhoz, de nem kapta fel a média akkor ezt a részletet. A Google volt az elsők között, amely eSIM-eket adott Pixel telefonjaihoz a 2018-as harmadik generáció óta. Az iPhone-ok 2019 körül, az iPhone XR és az iPhone 11 megjelenése óta rendelkeznek eSIM-kártyákkal. Az iPhone 13s és 14s kettős eSIM-et tartalmaznak. Csak néhány kivétel van, például az összes Kínából származó iPhone, illetve a hongkongi és makaói iPhone készülékek többsége nem rendelkezik eSIM-képességgel.

A Samsung 2020-ban eSIM-kártyákat adott a Note 20 és S20 Galaxy Note és S telefonjaihoz, beleértve a Fold és Flip telefonokat is. Más márkák is követték a példát, például a Huawei teljes P40-es sorozata; az Oppo Find X3 Pro, X5 és X5 Pro, Reno 5A és 6 Pro 5G, valamint A55s 5G; a Xiaomi 12T Pro; és a Honor Magic 4 Pro modelleket.

Az eSIM-ek az „új normává” válnak

Az eSIM-ek térnyerése elkerülhetetlen, mivel az OEM-ek még a szolgáltatók kívánsága ellenére is ezt szorgalmazzák. Attól függően, hogy kit kérdezünk, különböző előnyei és hátrányai vannak. Megkönnyítik a hálózatváltást, elősegítik a versenyt, ami jó a fogyasztóknak, de rossz a szolgáltatóknak. Kevesebb helyet foglalnak el, ami nagyobb telefon akkumulátort jelenthet, ami jó az okostelefonok gyártóinak.

Nem távolíthatók el a telefonról, így a telefontolvajok nem tudják elrejteni tartózkodási helyüket, ami a fogyasztók számára előnyös. Ennek az a másik oldala, hogy megnehezítheti az eszközök közötti váltást, különösen, ha a régi eszköz nem reagál (például ha bedobja a WC-be vagy összetöri a képernyőt).

Az okostelefonok gyártóinak ez a nyomása végül arra kényszeríti a szolgáltatókat, hogy elkezdjék használni az eSIM-eket, ami nemcsak az eSIM-használat fellendülését teremti meg a fogyasztók körében, hanem esetleg a második telefon további hanyatlását és elavulását is.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei