Telenor

A Balatonnál is legyorsulja a 4G-t a Telenor

2016.06.24

A Telenor idén 8,6 milliárd forintot fordít mobilhálózatának fejlesztésére, folyamatosan bõvíti a 4G-nél is gyorsabb Hipernetet biztosító LTE Advanced technológiát már:

  • A Telenor idén 8,6 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre
  • A Balatoni városokban is elérhetõ a 4G+: Siófokon és Balatonfüreden
  • A nyári hónapokban legalább hatszorosára nõ a mobilhálózat forgalma a Balatonnál
  • Országszerte 180 bázisállomás szolgáltatja az elérhetõ leggyorsabb 4G+ sebességet és az év végére ez a szám eléri majd a 700-at
  • A 2014-ben elnyert frekvenciák felhasználásával kapcsolatos vállalások értelmében a Telenornak mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 település esetén biztosítja a Hipernetet
  • A frekvencia elnyerése (2014 év vége) óta a kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nõtt

Siófokon és Balatonfüreden is elérhetõvé tette a technológiát. A Balaton környékén a nyári hónapokban legalább hatszorosára nõ a mobilhálózat forgalma, de egyéb, turisták által látogatott településeken is számottevõ növekedést tapasztalható. A Telenor a turisztikai szempontból kiemelt településeken országszerte a hálózat optimalizálásával készül a megnövekedett forgalomra, a fesztiválhelyszíneken pedig mobil bázisállomásokkal bõvíti kapacitását. Ezzel párhuzamosan egy új technológia, a 4G+ segítségével is bõvíti a mobil adathálózat kapacitását: a technológia mostantól Siófokon és Balatonfüreden is elérhetõvé vált.

Folyamatosan bõvül a 4G+ hálózat

A 4G+ technológiának is nevezett LTE-A a mobiltelefonos hálózatok jelenlegi csúcsát jelentõ 4G továbbfejlesztett változata, ami az elméleti 300 Mbps-os letöltési, és 50 Mbps-os feltöltési sebességre alkalmas, és számos felsõ-középkategóriás és felsõ kategóriás telefonokkal használható.

A Telenor hálózatán országszerte 180 bázisállomáson üzemel már az LTE Advanced, ebbõl 140 található Budapesten, a többi pedig Gyõrben, Szombathelyen, Siófokon és Balatonfüreden. Használatához az ügyfeleknek nincs teendõjük, megfelelõ készülékkel automatikusan LTE-A-n keresztül tudnak mobilinternetezni. Hetente átlagosan 15 darab 4G+-os bázisállomást aktivál a Telenor Budapesten és év végére országosan több mint 700 állomás fogja szolgáltatni a leggyorsabb mobilinternetet, elsõsorban nagyvárosokban és megyeszékhelyeken.

A Balatonnál is legyorsulja a 4G-t a Telenor

A Telenor szakemberei nem csak mûszaki tényezõket figyelembe véve fejlesztik a hálózatot, hanem az ügyfelek véleményére, érzetére is kíváncsiak. Ennek érdekében a mobilszolgáltató az egyik legfontosabb ügyfélélményt vizsgáló mutatójába, az NPS-be is beépítette a hálózattal kapcsolatos visszajelzéseket. Ezen felül a mérnökök rendszeresen fel is hívják az ügyfeleket, hogy közvetlenül véleményt kapjanak a hálózat minõségérõl.

350 helyett 808 kis települést fed le a Hipernet

A Telenor Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciatenderén összesen 31,7 milliárd forint értékben vásárolt jogosultságot három frekvenciasáv megvásárlására. Az elnyert frekvenciák felhasználásával kapcsolatos vállalások értelmében a Telenornak mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 település esetén lefedettséget biztosít. A frekvencia elnyerése (2014 év vége) óta a kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nõtt.

A hálózatfejlesztések ezzel nem zárultak le, csak 2016-ban 8,6 milliárd forintot fordít erre a Telenor. Ehhez azonban új bázisállomásokat is kell létesíteni, ezek kiépítését a leginkább a szükséges ingatlanok és engedélyek megszerzésének nehézsége lassíthatja.

A hanghívások is egyre gyorsabbak lesznek

A mobilinternet mellett a hanghívási képességek sem merülnek feledésbe: a Telenor az év elejétõl egyre több gyártó különbözõ készüléken bevonásával teszteli a Voice over LTE (VoLTE) technológiát, amely lehetõvé teszi, hogy a 4G-hálózatok hanghívásokat is továbbítani tudjanak. A szupergyors hálózatok a korábbinál sokkal gyorsabb kapcsolást és tisztább hangminõséget biztosítanak.

Árukereső
Samsung Galaxy S10 128GB Dual G973
Samsung Galaxy S10 128GB Dual G973
EUmobil 184 040 Ft
Telefonkirály 184 050 Ft
Telepartner 186 000 Ft
Xiaomi Mi Note 10 Pro 256GB
Xiaomi Mi Note 10 Pro 256GB
Extreme Digital 179 990 Ft
TopMobil 199 190 Ft
Kontaktor 202 280 Ft
Xiaomi Redmi 8 32GB Dual
Xiaomi Redmi 8 32GB Dual
FirstPhone.hu 39 900 Ft
MobilEx Webáruház 39 980 Ft
nextelshop 40 900 Ft


új
 APRÓHIRDETÉSEK
KERESÉS
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


Különben sem terveztem telefonvásárlást
Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefontKorábbi szavazások eredményei