2019 áttekintés: csúcsok és mélypontok a mobilpiacon

2020.01.03| SlashGear

Amikor új évet üdvözölünk, visszatekintünk az azt megelőző 12 hónapra, szeretettel vagy éppen más módon.

Mint korábban, 2019-ben is volt győztese és vesztese az évnek és a bekövetkezett események alakítják a mobilipart. Most vesszünk egy gyors pillantást a 2019-es mobilpiac néhány kiemelt elemére, hogy áttekintést nyújtsunk a 2020-ban várható tendenciákról. És nem, ez nem csupán az 5G-ről szól.

A Huawei és a kémkedés

2019 egy okostelefon-gyártó kivételével robbanással kezdődött. A Huawei eleinte kiválóan kezdett, egészen addig, amíg az Egyesült Államok a legszigorúbb szankciójával le nem csapta és többek között a Google Play Áruházhoz való közvetlen hozzáféréstől megfosztva, arra kényszerítette, hogy összes erőforrását összegyűjtse a kilábalás érdekében. Ezzel az is kiderült, hogy az Egyesült Államok milyen messzire mer menni.

2019 áttekintés: csúcsok és mélypontok a mobilpiacon

A Huawei kereskedelemből való kitiltásának középpontjában a nemzeti biztonságot fenyegető vádak állnak, különös tekintettel az állami információk szerint belső kémkedésre. Ez azonban nem volt az egyetlen cég, amelyet belehúztak ebbe a kém játékba, 2019 érdekes év volt az alkalmazások számára is, amelyek kísértetiesen hasonló körülmények között nyertek, majd buktak. A kínai TikTok, az oroszországi FaceApp és az Egyesült Arab Emírségek ToTok hírneve, majd későbbi hírhedtsége oka az volt, hogy különböző kormányok ezeket próbálták kémkedésre használni. Állítólag.

Összehajtható telefonok

A Samsung nagyszerűen indította el a 2019-es évet, bemutatva a régóta várt összecsukható telefonját, a Samsung Galaxy Foldot. Valószínűleg több időt kellett volna töltenie arra, hogy tesztelje az extrém újdonságot, ugyanis több ponton is gyerekbetegséggel küzdött a készülék és elég ciki volt, hogy erre a kiadott tesztmodelleknél jöttek rá a független tesztelők.

Végül persze kijavította a vállalat a hibákat, de a kár adott, egy jó darabig emlegetni fogják még a felhasználók és a szakma a kezdő hibát. Ez a bukás a konkurenciát egyáltalán nem akadályozta abban, hogy hasonló mobilt készítsen, mint például a Motorola

Miközben a Samsung, a Huawei és a Motorola verseng egymással az összecsukható kijelzős telefonokkal, addig az LG és a Microsoft eltérő utat hajt végre. 2020 végéig nem fogjuk látni a Surface Duo-t, de úgy tűnik, hogy az LG nagylelkűen előzetesen teszteli ezt a Microsoftnak az LG V50 ThinQ-val és a G8X ThinQ-val, a dupla képernyőkkel.

Cukormentes Android

Az Android rendszer szintén nagyban megváltozott 2019-ben és most nem a felhasználók számára kevésbé látványos területén. 2009 óta először a Google beszüntette a desszertek kódnevet az Android kiadásai számára. Nem tudni, hogy egyszerűen elfogytak a nevekre vonatkozó ötletek vagy a cég az egészségesebb életmódot akarja ábrázolni, mindenesetre kiadta az Android Q-t, mint egyszerűen az Android 10-et. Csak semmi sallang.

Ez nem csupán egy egyszerű márkanév-változás volt. Azáltal, hogy könnyebb megjegyezni és azonosítani, a Google az Android imázsát „felnőttre” vette, hogy ez most már tényleg valami komoly dolog, amiről egyenesen lehet beszélni és nem holmi édességneveken vicceskedni.

Körök és négyzetek

2019-ben valószínűleg a legtöbb változás az okostelefonok tervezésében történt. A keretek minimálisra való csökkentése és a még több kamera zsúfolása az üveg és fém burkolatba oda vezetett, hogy előkerültek a pop-up kamerák, valamint a hatalmas szenzorszigetek a hátlapon. A legkevésbé elegáns megoldás talán a lyukakkal ellátott kivágások a kijelzőkben és az új gömbölyű púpon a hátlapon.

2019 áttekintés: csúcsok és mélypontok a mobilpiacon

Egyelőre úgy tűnik, ez nem csak egy trend, amely hamarosan elmúlik, valójában csak egyre rosszabb lesz, ha folytatódik a tendencia és ez különösen igaz az új stílusú kamera púpokra, amelyet például az Apple az iPhone 11 családban prezentált.

Az Apple hullámvasútja

A 2019-es nagy változás az Apple-t sem kímélte. Nagy dolgokat tervezett rajongói számára, azonban ha túl sokat akar valaki, akkor sokkal jobban fáj, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezte. Az iPadOS egyértelműen egy jó ötlet volt és újraélesztette kicsit az eszméletlenül lelassult és unalmas tablet piacot. Az egyetlen gond az iOS 13 hibái, ezek beárnyékolták az örömet.

5G, a gyorsaság mindenek felett

Az 5G egyik ígérete a gyorsabb töltés és a kevesebb késés a le-, illetve feltöltésben. Ennek megfelelően a legtöbbet a streaming nyer ezen, legyen szó videóról, játékról. A dedikált és exkluzív platformoktól, mint az Apple Arcade, egészen az egyszerű, felhő alapú játék streaming, mint a Google Stadia, 2019 tele volt játékokkal kapcsolatos hírekkel, 4G vagy épp Wi-Fi kapcsolat esetén is, tehát az igazán jó játéknak nem feltétlen alapvető tartozéka az 5G.

2019 áttekintés: csúcsok és mélypontok a mobilpiacon

Mit várunk 2020-tól?

Idén kétségtelenül az 5G lesz a domináns téma, főleg a Qualcomm és a MediaTek miatt, a két gyártó készíti ugyanis az 5G modem processzorokat a mobil gyártók számára. Kamera terén a hátlapon a hat optika lesz nagy eséllyel a trend 2020-ban, míg az összehajtható és kétkijelzős mobilokról is fogunk bőven cikkezni.

 

 

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei