Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

2021.01.26| Telefonguru

Jönnek az Android 11 frissítések a telefonokra, valamint nemsokára érkeznek alapból Android 11-et futtató készülékek.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Mivel már érkeznek az alapból Android 11-et futtató készülékek, eljött az ideje, hogy kipróbáljuk, mire is számíthatunk, mit is várunk vagy éppen nem akarunk.

A legtöbb telefon nem nyers Androiddal érkezik, fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy milyen készüléken próbáltuk ki. A Samsung küldött nekünk egy Samsung Galaxy S20 Ultrát, ami már Android 11-et futtat One UI 3 felhasználói felülettel. Mivel nem Samsungom van, kértünk egy Android 10-et futtató telefont is, ami a tesztünk esetében a Samsung Galaxy S20 FE volt. Ugyan nem teljesen ugyanaz a két készülék, de a hardveres jellemzőket tekintve majdnem ugyanolyan, valamint nem térnek el funkcionalitásban egymástól.

Mit vártunk?

A főverzió frissítések jobbára a rendszer kinézetét turbózzák fel, egy-két plusz funkciót vezetnek be, valamint a biztonsági réseket tömik be. Ezek mellett egy fontos dolog kimaradt: Androidos telefonoknál megváltozik az easter-egg, azaz rejtett beállításban található játék vagy kép. Android 10-en egy Q betű rakható ki, 11-en pedig egy tekerőt találunk, ami az Android 7 macskás játékát rejti.
Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?
Nyilván, amikor egy Facebook csoportot eláraszt a “mikor kapom meg a frissítést? A vas egy ilyen-olyan teló.” posztok tömkelege, akkor az íróját nem a biztonsági fejlesztések érdeklik és valószínűleg nem is az új Android easter-egg, hanem az, hogy legyen még kismillió fajta always-on display témája és hogy ne csak a messengernek legyen chatfejes/lebegő buborékos funkciója.

Design

Fel lehetne sorolni az új design-elemeket számos sorrendben, lehetne kezdeni a leglátványosabbal, a legfeltűnőbbel, tényleg bármivel, de én most úgy állítottam össze a listát, hogy nagyjából tükrözzön egy egyszeri telefonhasználatot.

Záróképernyő

A zárolt képernyőn az értesítések ikonjai az Android 10 esetén egy szürke, áttetsző oválisban kaptak helyet, míg a 11-es fővezióban az elhelyezés ugyanaz, de a szürke ovális eltűnt. Ezen kívül a kamera és a tárcsázó ikonja színesről szürkére váltott, valamint a telefon feloldásánál a számok jobban külön vannak választva a szürke köröknek köszönhetően, ami nekem az iPhone-ok ugyanilyen funkciót betöltő gombjaihoz hasonlít.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Ha pedig a telefon feloldása előtt még ráböknél az órára, akkor már nem csak a pontos időt látnád, hanem a face-widgeteket is. Ez utóbbi viszont a Samsung saját fejlesztése, a One UI 3-ba került bele, ne lepődj meg, ha más típusú androidos telefonodon nem jelenik meg semmi, miután az órára tapintottál.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Kezdőképernyő

Mivel a legtöbb márka nem ugyanazt a kezdőképernyőt használja, ezért ez a bekezdés csak a Samsung mobilokra vonatkozik, azon belül is azoknak felhasználóknak szól, akik nem témázzák szét a felületet. Az ikonok kinézete nem változott, viszont minimálisan más színárnyalatuk lett. Ez olyan mértékben kis újítás, hogy csak akkor vehető észre, ha egymás mellett látható a két különböző főverziót futtató telefon.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Ha hosszan rányomsz egy alkalmazásra vagy widgetre, már egy sokkal nagyobb panel ugrik elő a legfontosabb gyorsfunkciókkal. Az ikonokra kattintva is előhívható az adott app widget gyűjteménye.

Ha widgetet szeretnél a képernyőre kihelyezni, a neve már az előnézet alatt, nem pedig felette található, valamint ha egy applikációhoz több widget tartozik, az új OS-ben lapozni kell közöttük, amikor a kedvedre valót kiválasztanád, nem látszik egyszerre az összes. A hangerő-szabályozó csúszka a képernyőn oldalra került.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Alkalmazások

A gyári alkalmazások majdnem teljesen megegyeznek a korábbi változattal, gyakorlatilag olyan különbségek fordultak elő, hogy a feliratokat már nem pontozottan húzzák alá, hanem egy sima egyenes vonallal. A beállításokban az ikonok színes alapon fehérre változtak, az almenüket pedig pont választja el, nem vessző.

Ezek az újítások leginkább az olvashatóságot javítják. Ezen kívül néhány panel helye módosult, például már nem egy kis ikon jelöli csak a Samsung Account beállítását, hanem saját menüpontot kapott.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Plusz funkciók

Először a látható és feltűnő részeket szerettem volna csak leírni, ami miatt ez a bekezdés a következő mondattal nyitott volna: Engem szomorít el legjobban, hogy ez a bekezdés aránylag rövid lesz, ám az új funkciókat többnyire már elsoroltam, valamint ami a nyers Android 11 része, az okos otthon kezelés a kikapcsolási képernyőről, az nem része a One UI 3-nak.

Ami a felsorolásomból kimaradt, az a buborékos értesítés megjelenítés, ám ez nálam valamiért elég problémásan működött, néha nem kaptam meg az értesítést, az üzenet küldője pedig egyből a "látta" állapotot kapta (igaz, ez talán inkább Messenger hiba lehetett), néha pedig ugyanúgy az értesítési sávban maradt az adott app ikonja, miután elolvastam az új üzenetet, ez viszont elképesztően idegesítő.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Ezen felül újdonság, hogy az Android 11 alapból rendelkezik beépített képernyő-felvevővel, valamint az új szoftver segítségével már vezeték nélkül is használható az Android Auto. Ez utóbbit nem tudtam kipróbálni, mivel nem állt rendelkezésemre Android Auto kompatibilis kocsi.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Hasznos lehet fájlmegosztásnál, hogy rögzíthetünk a lista tetejére néhány appot, ez úgy oldható meg, ha egy alkalmazás ikonjára rákattintasz megosztásnál, a rögzítés gombot választod ki. Sajnos jelen esetben nincs miért kipróbálni, de tény, hogy a repülőgép üzemmód végre nem lövi le a Bluetooth-t, így az okosóránk vagy fülhallgatónk nem veszti el a kapcsolatot. Ha véletlen kihúztál egy bejövő értesítést, már visszanézheted, ám a Samsungokon ez a funkció sajnos ki volt kapcsolva alapból.

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

Android 11 áttekintés - szebbé teszi az életünket?

A fejlesztői beállításokból állítható a magas képfrissítési rátával rendelkező eszközöknél a képfrissítés, méghozzá az alapnál több lépcsőben (pl. ha csak 120Hz-t és 60-at tud alapból, így tudni fog 90Hz-s képfrissítést). Fontos részlet lehet, amit az Ultra tesztjében is említettünk, hogy maximális felbontáson például az S20 Ultra képfrissítése nem módosítható. 

Média lejátszásánál már külön menüpontot kapott a lejátszóeszköz kiválasztása. 

A plusz funkciók végén meg kell említenem, hogy rendkívül nagy bánatunkra a gyártó eltüntette a "notch eltüntetése" és a képernyőidővel kapcsolatos funkciókat, statisztikákat.

Biztonság

Nyilván biztonsági frissítések mindig érkeznek, amik többnyire a felhasználó számára észrevehetetlen, de valójában a háttérben annál fontosabb hibákat küszöbölnek ki, ám jelen esetben lehetőségünk van az alkalmazásoknak az eszköz bizonyos pontjaihoz (internet hozzáférés, mikrofon, kamera, stb.) csak egyszeri használatot biztosítani, valamint a ritkán használt alkalmazások egy idő után elvesztik az addig megadott engedélyüket.

Összegzés

A fontosabb funkciókat elsoroltam, ami leírva talán soknak tűnhet, de gyakorlatban semmi olyan radikális újdonság nem érkezik a szoftverrel, amire igazán érdemes lenne elképesztő módon várni. Nyilván, ha megérkezik a frissítés, nem veszteség telepíteni, ám ha nem, azt el kell fogadni, nem váltja meg az a néhány új funkció a világot.

Írta: Herskovits Gábor

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei