SAR


A telefon sugárzására vonatkozó érték

Specific Absorption Rate- Specifikus sugárzási ráta. A telefon sugárzására vonatkozó érték. A SAR érték azt jelzi, hogy mennyi RF sugárzást kap az emberi test a mobiltelefon használatakor. Minél kisebb a szám, annál gyengébb sugárzás éri a felhasználót. Mértékegység: watt/kilogramm.

Az elektromágneses sugárzás jelen van körülöttünk a mindennapi életben, például a rádióadások, a WiFi és a mobiltelefonok által kibocsátott jelekben. A SAR érték azt mutatja meg, hogy egy adott készülék milyen mértékben sugároz elektromágneses energiát a testbe, amikor a telefon a fejünkhöz vagy a testünkhöz van tartva. A SAR értéke nem mutatja meg, hogy a telefon sugárzása káros-e vagy sem, hanem csak azt jelzi, hogy milyen mértékben szívódik fel a testben. A SAR értékek világszerte előírt határértékeket tartalmaznak, amelyek biztosítják, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás biztonságos legyen az emberi test számára.

A SAR viszonylag kis tartományban mozgó érték lehet. Ugyanis a megengedett értéken felüli sugárzás rákosodást okozhat, de vannak más káros mellékhatásai is (például figyelem és koncentráció képesség csökkenés, stb.).
 
Megengedett mértéke: Maximum 2 Watt/Kilogramm.
 
A legalacsonyabb és a legmagasabb értékű telefonok egy adott időszakban:
 
Megfigyelhető, hogy a jobb készülékek alacsony sugárzási értékkel bírnak, míg egyes telefonok mindig magassal...
 
A sáv értékekre több teória is létezik, de egyértelműen kijelenthetőek az alábbi tézisek:
  1. zöld sáv - általában 0,5 -es értéknél húzzák meg a limitet, de szigorúbb vizsgálati környezetben ez csak 0,3. Ezek a legjobb telefonok. Ekkor egészségügyileg kimondottan jó értékről beszélünk!
  2. kék sáv - a 0,5 és 1,0 közötti értékek jelölésére szolgál. Az ebbe a sávba tartozó telefonok jó minősítésűek. Mellékhatásuk minimális, elhanyagolható!
  3. narancssárga sáv - 1,0-1,5 (szigorúbb osztályozás esetén 0,9-1,3) közötti értékekkel bíró készülékek kerülnek ide. A viszonylag nagy sugárzási érték úgy észlelhető, hogy hosszabb telefonálás esetén a fül tapinthatóan felmelegszik!
  4. piros sáv - 1,5-2,0 közötti értékekkel bíró telefonok (van ahol az alsó sávhatár 1,3-nál kezdődik) már érezhető terhelést okoznak a használónak. Ilyenkor az illető gyorsabban fárad el a telefonálás közben, esetleg figyelem zavara keletkezik egy-egy hosszabb beszélgetés során.
  5. 2,0 fölött elvileg nem lehet forgalomba hozni telefonokat, de kisérleti példányok közül párnál ilyen értéket is mértek... A normál - végső kialakítású - telefonoknál ezen értékhatár feletti készülékek nem kaphatnak hatósági engedélyt a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz! Van olyan, hogy a telefon végig megy a fejlesztési életpályán, majd a végső stádiumban derül ki, hogy a sugárzási értéke meghaladja a 2,0-ás határt. Ilyenkor a telefonnál (általában) a "Cancelled" azaz "törölt" megjegyzés szokott megjelenni. Tehát, ha valaki végig nézi a telefon adatbázist, akkor sok törölt telefon esetében ez az alapja a "C" kategóriába kerülésnek. A cégek ilyenkor persze vetíteni szoktak, vagy csak simán ráfogják az alkatrész hiányra, netán a mit sem sejtő piacra (miszerint nem volt rá igény az előzetes felmérések alapján, stb.).
  6. Vannak olyan telefonok, ahol a "Nincs pontos adat!" kifejezés található a SAR érték helyett. Ekkor két eshetőség van. Ezek az alábbiak:
    • A forrás adatbázis készítője lusta volt utána járni az értéknek. Ez a ritkább eset.
    • A sokkal sűrűbben előforduló viszont az, hogy az adott gyártó "elfelejti" közölni az értéket, mivel szégyelli azt, hogy egy nagy sugárzású telefont hozott össze! Ilyenkor nagy valószínűséggel 1,3 feletti értéket produkál a telefon, ami a nagy dumások (azaz sokat beszélgetők) számára kimondottan kerülendő készülék!

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.Korábbi szavazások eredményei