Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

2023.01.13| Android Authority

A Qi2 mágneseket hoz az univerzális vezeték nélküli töltésbe, de a kényelemnél többről van szó.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

2023 januárjában a Wireless Power Consortium (WPC) bemutatta a világnak a Qi2-t – a Qi vezeték nélküli töltési szabvány jelentős frissítését. Épp egy teljes évtized telt el azóta, hogy a vezeték nélküli töltés először megjelent az okostelefonokon. Az új Qi2 szabvánnyal a WPC azt reméli, hogy egy csapásra megoldja a technológia legnagyobb problémáit – az energiahatékonyságtól a kényelemig.

A Qi2 nagyrészt az Apple-nek köszönheti létezését. A vállalat szorosan együttműködött a WPC-vel, hogy integrálja az iPhone MagSafe technológiáját az új szabványba. Ez az úgynevezett „mágneses teljesítményprofil” egyben a rápattintható tartozékok egész jövőbeli ökoszisztémájának is megnyitja az ajtót. Természetesen a Qi2 sokkal többet tartalmaz ennél, ezért ebben a cikkben tekintsük át a Qi2-vel érkező összes frissítést, és azt, hogy mikor kerülhet a közeli okostelefonra.

Mi az a Qi2? Hogyan frissíthető a normál vezeték nélküli töltéshez képest?

Amint fentebb említettük, a Qi2 mágneses teljesítményprofilja a meglévő Qi szabványhoz képest a frissítés nagy részét képezi. A mágnesgyűrű azonban nem csak azért van jelen, hogy kényelmesebbé tegye a töltést. Inkább azt is biztosítja, hogy okostelefonja tökéletesen illeszkedjen a töltőhöz. Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos ez, érdemes először is beszélni a vezeték nélküli töltés működéséről.

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Dióhéjban a vezeték nélküli töltés az elektromágneses indukció törvényén alapul. Minden egyes vezeték nélküli töltőben talál egy rézhuzaltekercset. Amikor csatlakoztatja a töltőt, az ezen a tekercsen áthaladó elektromos áram mágneses mezőt hoz létre. A vezeték nélküli töltést támogató telefonok hátsó műanyag vagy üveg burkolata alatt egy tekercs is található. És amikor a készüléket egy töltőpárnára helyezi, a korábbi mágneses mező elektromos áramot indukál a telefon tekercsében.

Bár a vezeték nélküli töltés mögött meghúzódó ötlet elég egyszerű, az energiaátvitel hatékonysága csökken, amint növeli a távolságot a két tekercs között. Lehet, hogy észrevette, hogy telefonja elég gyorsan leáll, ha például leemeli a vezeték nélküli töltőről. Ugyanez a koncepció érvényes vízszintes irányban is – ha a tekercsek nincsenek egy vonalban, a töltési sebesség csökken. Az alábbi ábra mindkét esetet mutatja:

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

A Qi2 mágnesei megoldják ezt a problémát az adó- és vevőtekercsek szinte tökéletes összehangolásával. És mivel a vezeték nélküli töltés során jellemzően elveszett energia hővé alakul, a készülék nem is melegszik fel annyira. Ezáltal a Qi2 sokkal kevésbé károsítja az okostelefon akkumulátorának állapotát hosszú távon.

Végül a Qi2 mágneses gyűrűje valószínűleg új, gyorsan rögzíthető tartozékok özönét is eredményezi majd a piacon. Ezt már láthattuk, hiszen számos nem töltőként funkcionáló MagSafe-tartozékot vásárolhat, például állványt, pénztárcát, sőt még hűtőventilátort is az iPhone-hoz.

A WPC szerint a Qi2 szoros csatolása gyorsabb vezeték nélküli töltést tesz lehetővé. A szabvány kezdetben ugyanazzal a 15 W-os korláttal fog megjelenni, de a szabvány érésekor magasabb teljesítményprofilok érkezhetnek.

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Az Android Authoritynek adott interjújában a WPC marketingigazgatója elmondta, hogy a Qi2.1 frissített változata valamikor 2024 közepén meghozza a gyors vezeték nélküli töltést. A szervezet az okosórák és a táblagépek támogatását is támogatja. Kezdetben azonban a Qi2 csak telefonokat és vezeték nélküli fülhallgatókat céloz majd meg.

A Qi2 szigorú szabvány. A gyártóknak át kell esniük egy tanúsítási eljáráson, és csak az ellenőrzött termékek viselhetik a szabvány logóját. Ez biztosítja, hogy a hamisított vagy nem biztonságos termékek ne kerüljenek a mindenki számára elérhető boltokba, például az Amazonra.

A The Verge-nek adott közelmúltbeli nyilatkozatában a WPC azt mondta, hogy a mágnesek méretét és erősségét is előírja az erős kapcsolat biztosítása érdekében. Összességében a testület azt állítja, hogy elkötelezett e szabványok betartatása mellett, mivel nem akarja felhígítani a Qi márkajelzést.

Tudtad? Mi az a Qi2 vezeték nélküli töltés?

Végül a Qi2 szabvány hitelesítést igényel, ami nem ugyanaz, mint a felülről származó tanúsítási folyamat. Egyszerűen fogalmazva, az eszközök egyszerűen megtagadhatják az áramfelvételt a nem megfelelő töltőktől, amelyek nem követik a Qi2 kézfogási eljárásait. Továbbra is találhat harmadik féltől származó vezeték nélküli töltőket majd olyan neves márkáktól mint a Belkin és az Anker.

Mely telefonok és vezeték nélküli töltők támogatják a Qi2-t?

A WPC még nem véglegesítette a Qi2 szabványt, de célja, hogy valamikor 2023-ban legyen konkrét specifikációja. Arra is számít, hogy a Qi2-vel rendelkező eszközök a 2023-as ünnepi szezonra időben megjelennek a piacon.

Tudjuk, hogy a WPC-nek közel 400 tagja van, köztük a legtöbb okostelefon márka, így az új szabvány 2024-ben széles körben elérhető lesz. Sajnos ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes 2023-as okostelefon továbbra is első generációs Qi vezeték nélküli töltést fog használni.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokMi az a Samsung Good Lock és mire jó? Mutatjuk!

Mi az a Samsung Good Lock és mire jó? Mutatjuk!

2022.12.17
| SamMobile
Íme a Samsung Good Lock modulok, amelyekről úgy gondoljuk, érdemes kipróbálni!
Ez a One UI 5.0 egyik legjobb és leginkább alulértékelt funkciója

Ez a One UI 5.0 egyik legjobb és leginkább alulértékelt funkciója

2022.12.08
| SamMobile
A Samsung új One UI 5.0 nagyszerű. A vállalat időt szakított arra, hogy optimalizálja a teljesítményt és javítsa a felhasználói élményt apró, de jelentős változtatásokkal és kiegészítésekkel.
Mától 50 százalékos kedvezéménnyel vásárolható meg!

Mától 50 százalékos kedvezéménnyel vásárolható meg!

2023.01.09
| AliExpress
Blackview BV9200: 6,6 hüvelykes, 120Hz-es kijelző, 5000mAh-es akkumulátor, 14GB Ram - csapj le rá most!
Xiaomi telefon és okoskarkötő áreső!

Xiaomi telefon és okoskarkötő áreső!

2022.12.06
| (x)
Ezúttal három Xiaomi készüléket, egy telefont és két okoskarkötőt hoztunk akciós áron a Hekka kínálatából.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Az MMS lassan megszűnőben, de az SMS még él. Ön melyik applikációt használja leginkább üzenetküldésre?


Instagram
Messenger
Signal
Skype
SMS
Snapchat
Telegram
Viber
Whatsapp
EgyébKorábbi szavazások eredményei