Tudom, hogy roamingoltál idén nyáron

2020.09.18| Telenor
Címkék:

Telenor

,

roaming

,

nyár


A járvány átalakította a telefonhasználati szokásainkat és hatást gyakorolt arra is, hogy honnan és miként kommunikálunk.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

A mobilnet-használati adatok alapján belföldön Pest megyében, Balaton környékén és az országhatárhoz közeli megyékben nyaraltunk a legszívesebben. A magyarok többsége pedig Németországot, Ausztriát és Horvátországot választotta külföldi úticélul.

A Telenor előfizetői összesen 59 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak idén nyáron, ami 35 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A hanghívások hossza 10 százalékkal nőtt – derült ki a Telenor 2019-20-as nyári forgalmakat összehasonlító riportjából.

Telefonálási szokásaink a járványidőszak nyári hónapjaiban* megváltoztak 2019 nyarához képest. Idén júliusban ~10 százalékkal több SMS-t írtunk, sőt többet is hívtuk egymást, feltehetőleg a személyes találkozók hiányát igyekeztünk enyhíteni a gyakoribb kapcsolattartással. Ráadásul az előző évhez képest hosszabban beszélgettünk egymással – főként augusztus hónapban volt a legtöbb mondanivalónk – ezt jelzi az átlagos híváspercek ~10-15 százalékos növekedése. A legtöbbünk mégis a neten keresztüli kommunikációt választotta, hiszen idén 35 százalékkal növekedett az adatforgalom az előző év nyári hónapjaihoz képest.

Tudom, hogy roamingoltál idén nyáron

Jellemző trend, hogy évről évre nő az össz-mobilnethasználat, egyre többet netezünk, de az idei nyár felülmúlta a szokásos éves növekedés ütemét. Ennek magyarázta lehet, hogy a járvány miatt többen maradtak otthon vagy nyaraltak belföldön. A két év augusztusát – azaz a legjelentősebb nyaralási hónapot – vizsgálva kiderült, hogy idén sokkal erősebb volt Budapest és környékének Hipernet-adatforgalma. Az ország észak-keleti részén többet, míg az északi és déli részeken hosszabban hívták egymást az emberek. A legtöbb sms-t a pestiek és a győriek küldték.

A tavaszi korlátozások hatására drasztikusan visszaesett a roaming-forgalom. Nyárra, az utazási lazítások hatására a forgalom valamelyest visszakapaszkodott, de jól látszik, hogy csak a bátrabb utazók merészkedtek külföldre. A szezonális adatroaming-bajnok Horvátországban a tavalyi nyári forgalom felét érte el és a roaming-toplista tavalyi harmadik helyéről ezzel a hatodikhelyre esett vissza.

Tudom, hogy roamingoltál idén nyáron

EU-n belül kisebb változás történt tavaly nyárhoz képest: 2019 augusztusában a TOP5-ben Németország, Ausztria, Horvátország, Olaszország és Románia volt. Ehhez képest idén a négyes fogat változatlan maradt, csak az ötödik helyen Franciaország lépett be, kiejtve az említett Horvátországot. A TOP 15 országot vizsgálva Hollandia 5 helyet javítva előrébb került, miközben a vizsgált időszak roaming-adatmennyisége nem volt több idén, mint tavaly. Feltételezhetően a kint élő, dolgozó magyarok adják a volumen jelentős részét. 

Magyarországon tavaly és idén is az Egyesült Királyságból, Romániából, Lengyelországból, Németországból és Ausztriából érkezők roamingoltak a legtöbbet. Azonban a COVID hatására elmaradó turizmussal nyáron a vendégek mobilnet-forgalma is visszaesett: ugyan idén a németek és osztrákok több (nagyságrendileg a németek 13%-kal, az osztrákok 2%-kal), azonban a lengyelek és a románok kevesebb adatmennyiséget forgalmaztak. Előbbiek esetében a visszaesés közel 35, utóbbiak esetében pedig 25 százalékos. Tavaly a Dániából és Spanyolországból érkezők is kevesebbet roamingoltak; idén ebből a két országból negyedére, illetve harmadára esett vissza az érdeklődés. Az Egyesült Államok tavaly a lista elején volt (6. hely), idén azonban még a TOP15-be sem kerültek be (21.hely). **

* 2020. június-július-augusztus hónapokat vizsgálva
** 2019-2020 július-augusztus hónapokat vizsgálva

 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei