Kérdések a roamingról

2018.06.22| Telenor
Címkék:

Telenor

,

roaming

,

tippek


A leggyakrabban felmerülő kérdések a roamingról, tippek és trükkök a Telenor ügyfélszolgálatától.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

Roaming vagy nemzetközi hívás? Hogyan kell aktiválni a roamingot? Miért lett magas a számlám, ha csak az EU-ban neteztem? A nyaralási időszak közeledtével a Telenor összegyűjtötte a leggyakoribb, ügyfeleitől érkezett kérdéseket és a legfontosabb tudnivalókat a külföldön való telefonálásról és mobilinternetezésről. 

Roaming vagy nemzetközi hívás?

A Telenor ügyfélszolgálatánál sokan érdeklődnek arról, hogy mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között. A válasz egyszerű: roaming/barangolás az az eset, amikor valaki magyar telefonszámmal utazik külföldre, és ott használja azt. A nemzetközi hívás pedig egy külföldi telefonszám felhívását jelenti egy magyar számról.

Mennyibe kerül a roaming és hogyan kell felcsatlakozni külföldi hálózatra?

Az Európai Unió tagországaiban (1-es roaming díjzóna) időszakos utazások során alapesetben a hazaival azonos hálózaton kívüli díjakon lehet telefonálni és mobilnetezni. Azaz itthoni tarifánk érvényes az EU minden tagországában – mintha el sem hagytuk volna az országot. Ez alól kivételt jelentenek a belföldön korlátlan mobilnetet biztosító és az otthoni mobilinternes csomagok, amelyek esetében meghatározott adatkeret áll rendelkezésre az 1-es díjzónában. Erről a következő linken szerezhető információ.                             

Fontos megjegyezni, hogy ha egy tarifa pl. havi 5 GB belföldi adatot tartalmaz, akkor a teljes havi adatkeret összesen 5 GB, tehát az 1-es díjzónában is ugyanebből az 5 GB adatból gazdálkodhatunk, külön erre nincs plusz keret.

Kérdések a roamingról

A legtöbb tarifa esetében a roamingszolgáltatás használatához nem szükséges semmit aktiválni, teljesen automatikusan működik. Azonban vannak kivételek: egyes tarifáknál (Hipernet Home csomagok) az ügyfélszolgálaton keresztül kérhető az adatroamingolás engedélyezése, illetve más tarifák adatkeretei csak belföldön használhatók, mint a Digitális Jólét tarifacsomagok, adatjegyek. Erről érdemes időben, utazás előtt tájékozódni a Telenor honlapján vagy ügyfélszolgálatán.

A telefonok jellemzően automatikus hálózatválasztással csatlakoznak fel a Telenor partnerhálózatára külföldön. Amikor ez megtörténik, a Telenor SMS-ben küld tájékoztatást az adott hálózat használatára vonatkozó perc-, SMS- és adathasználati díjakról. A Telenor – EU-n kívüli országokat is tartalmazó – roamingdíjairól információ itt érhető el.

EU-országba utaztam, mégis megugrott a roamingszámlám, mi történt?

Külföldi utazás előtt érdemes megnézni, hogy azok az országok, amiket utazásunk során érintünk, melyik díjzónába esnek. Előfordulhat ugyanis, hogy például az EU-tag Görögországba utazunk autóval, de a nem EU-tag Szerbián és Macedónián keresztül haladunk. Ilyenkor a szerb és macedón hálózaton töltött időben a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek. Ugyanígy előfordulhat például az is, hogy az EU-n belül a svájci határhoz közel, az ottani mobilhálózati viszonyok miatt ideiglenesen svájci, azaz 2-es díjzónába eső hálózatra csatlakozik fel a telefon, ami az 1-es díjzónához képest magasabb mobilhasználati költségeket jelent.

Ha elhagynánk az 1-es díjzónát, akkor az erre kialakított roamingcsomagokból érdemes választani (Világ Net Napijegy, Világ Net Hetijegy, Világ Net Hetijegy Plusz). A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes előre ellenőrizni, hogy a választott roamingjegy melyik országokra érvényes.

Kérdések a roamingról

 

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei