Okostelefonra cseréltük a CD-lejátszót

2015.06.25| Telenor

A Telenor online kutatásának eredményei szerint a mobilinternet elterjedése egyre inkább átalakítja a zenehallgatási szokásokat és a zenei piacot is. Rengeteg honfitársunk ma már leginkább okostelefonról hallgat zenét, a legtöbben pedig olyan régen vettek CD-t, hogy már nem is emlékeznek rá. Ezzel pedig még koránt sincs vége a zenei piac átrendeződésének.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

A Telenor online kutatásának eredményei szerint a mobilinternet elterjedése egyre inkább átalakítja a zenehallgatási szokásokat és a zenei piacot is. Rengeteg honfitársunk ma már leginkább okostelefonról hallgat zenét, a legtöbben pedig olyan régen vettek CD-t, hogy már nem is emlékeznek rá. Ezzel pedig még koránt sincs vége a zenei piac átrendeződésének. A magyar felhasználók meglepő felhasználási szokásaira derült fény a Telenor legújabb internetes felméréséből, amelyben a mobilcég a hazai zenehallgatási szokásokat térképezte fel 1666 fő részvételével. A honlapba is beágyazható interaktív infografika segítségével egyes eredmények akár platformok szerint is elérhetők.

A témáról egy kerekasztal-beszélgetésen mondták el véleményüket meghívott szakemberek. Az eseményen részt vett Molnár Ferenc Caramel, énekes-zeneszerző, Sajó Dávid, az Index újságírója, Tóth Péter Benjámin, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója, valamint Horváth Norbert, a Telenor szórakoztató szolgáltatásokért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója. Horváth Norbert a rendezvényen elmondta: „A kutatásunkból kiderült, hogy ma már az emberek döntő többsége az okostelefonján hallgat zenét. Ez is megerősít bennünket abban, hogy érdemes volt elsőként megjelenni Magyarországon online zenei streaming szolgáltatással. A siker titka az lehet, hogy a Telenornál minden elérhető, ami a gondtalan online zenehallgatáshoz kell: a készülék, a mobilinternet, és a havi számlával kényelmesen fizethető zeneszolgáltatás, a Deezer.”

Okostelefonra cseréltük a CD-lejátszót

Szép lassan eltűnnek az mp3-lejátszók

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy manapság az okostelefon az elsődleges zenehallgatási forrás, a válaszadók 83,49%-a ma már így hallgat zenét. Jelentősen visszaesett a rádió és az mp3-lejátszók népszerűsége is: előbbit a felhasználók 43,88%-a, utóbbit csupán 26,11%-uk használja rendszeresen, míg laptopján 40,46%-uk, asztali PC-jén pedig 42,38%-uk szokott zenét hallgatni. A táblagépes zenehallgatás aránya viszonylag alacsony (21,25%), ami talán annak köszönhető, hogy a válaszadók többségének (55,72%) egyáltalán nincs ilyen készüléke.

Milyen tevékenység közben hallgatnak a magyarok zenét? Leginkább útközben, azaz tömegközlekedésen (48,74%), vagy az autóban (47,6%), amit a főzés vagy takarítás (47,54%), illetve a munka vagy tanulás közbeni (46,22%) zenehallgatás követ. Utazás közben is elsőszámú zeneforrássá lépett elő az okostelefon a válaszadók 64,77%-ánál, az mp3-lejátszók aránya 6,18%-ra esett vissza, a rádió pedig csupán az autóhifik elterjedtsége miatt tudja elérni a 24,55%-ot.

Alegtöbb válaszadó (58,04%) már nem is tudta felidézni, hogy mikor vásárolt utoljára műsoros CD-t, bár az utóbbi egy évben audiolemezt beszerzők viszonylag magas (41,95%-os) aránya még azt mutatja, hogy ez a formátum még egyáltalán nem halt ki. Több válaszadó (57,98%) használja a Deezert vagy más hasonló, havi fix díjért elérhető online zeneszolgáltatást, mint ahányan nem (42,02%) – derül ki az eredményekből. Érdekesség, hogy itt jelentős különbség mutatható ki az androidos mobilokat, illetve az iPhone-t használók között: míg az iPhone-osok 76,84%-a használ online zeneszolgáltatást, az androidosoknak csak 57,82%-a él a lehetőséggel, csupán minimálisan felülmúlva a windowsos telefonok tulajdonosait, akiknek 56,48%-a felhasználó.

A többség hajlandó fizetni a zenehallgatásért

Bár több internetes zeneszolgáltatás kínál bizonyos korlátozásokkal ingyenes zenehallgatást, a válaszadók 68,41%-a nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne fizetni is ezek használatáért. Ezer forintnál kisebb összeget 55,2%, 9,22% akár 1500 forintot is, 3,99% pedig akár ennél többet is, ha prémium funkciókat vehet igénybe. Míg néhány éve több ezer forintot kiadtak a rajongók egy-egy CD-ért, addig ma már ennek töredékébe kerülő havidíjért férhetnek hozzá nem egy cédényi, hanem több tízmillió zeneszámhoz. Érdekesség, hogy míg az iPhone-t használók csaknem nyolcvan százaléka hajlandó lenne fizetni online zeneszolgáltatásért, addig az androidos telefont birtoklóknak csak 67,42%-a tenne hasonlóképp.

A válaszadók viszonylag kis hányada (24,16%) részesíti előnyben a torrentoldalakat a legális zeneszolgáltatásokkal szemben, külön zeneszámokat vagy albumokat pedig csupán 6,73%-uk szokott legálisan vásárolni az interneten. A havidíjas zeneszolgáltatásokban a használók zöme (70,78%) azt élvezi leginkább, hogy bárhol és bármikor elérheti zenéit, de nagyon vonzó lehetőségnek számít sokaknak (42,44%) az is, hogy a zeneszámok lejátszása gombnyomásra elindul.

Mire vágynak a felhasználók?

Az olyan extrákat, mint az albumok eredeti borítójának elérhetőségét vagy az előadók bemutatását csak kevesen (15,44%) tartják fontosnak. Bár a többség (49%) barátoktól, vagy rádióból (44%) ismeri meg az új számokat, a zeneszolgáltatások fejlett ajánlóalgoritmusai is elég sok (42,33%) felhasználó ízlését bővítik új zenékkel. Az online szolgáltatások használata során a legtöbb felhasználó (29,33%) élményét az rontja, ha a katalógusban nem találja a meghallgatni kívánt előadót. Ugyanennyien számoltak be arról, hogy a használatot időnként technikai malőrök akadályozzák, míg a hangzás minőségére csak kevesen (8,33%) panaszkodtak.

Milyen új funkciókat várnak a felhasználók a Deezerbe és a hasonló szolgáltatásokba? A legtöbben (47,48%) a dalok szövegeit olvasnák lejátszás közben, de sokan (46,24%) videoklipeken is megnéznék kedvenc előadóikat. Jelentős még a bővebb kínálatra (33,49%) és az autórádiós támogatásra (28,25%) vágyók aránya is. A kutatás legérdekesebb megállapításait interaktív infografikán is megtekintheti az alábbi linken.



A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

Ismered ezt a Samsung One UI trükköt?

2024.07.02
| SamMobile
A One UI lehetővé teszi egyedi parancsikonok létrehozását specifikus alkalmazásfunkciókhoz.
Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

Az Apple nem mer kockáztatni az iPhone 16-tal

2024.06.09
| Phone Arena
A friss iPhone 16 akkumulátorának híre azt mutatja, hogy az Apple nem vállalja azt a kockázatot, amit az iPhone 15 Pro esetében tett.
Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

Letisztultabb elrendezés, könnyebb navigáció, továbbfejlesztett keresés az iOS 18 frissített Beállítások alkalmazásában

2024.06.03
| Phone Arena
Ha az iOS 18 közelgő frissítésére gondol, az egyik olyan alkalmazás, amelyre valószínűleg még csak nem is gondolt, a Beállítások.
Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

Jön az iPhone 16, és ez az öt funkció megéri a várakozást

2024.07.12
| 9to5 Mac
Az iPhone 16 és az iPhone 16 Pro két hónap múlva érkezik, ami azt jelenti, hogy nem most van a legjobb idő egy új iPhone 15 vásárlására.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei