Okostelefonnal a zöldhályog ellen?

2021.03.01| Online Library

Az okostelefonok segíthetnek megelőzni a zöldhályog miatti vakságot, derült ki Birminghami Egyetem friss kutatásából.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

 

Az okostelefonok felhasználhatók lennének arra, hogy az emberek szemében észrevegyék a glaukóma korai figyelmeztető jeleit - ez segítene megelőzni a súlyos szembetegségeket és vakságot - derül ki egy új tanulmányból.

A leggyakrabban előforduló, a szemhez kapcsolódó betegségek elkerülhetőek, a megjelenés előtt erős kockázati tényezők vannak, de sokkal nehezebb meghatározni a glaukóma által veszélyeztetett emberek csoportját.

A glaukóma az intraokuláris nyomás (IOP) emelkedett szintjéhez kapcsolódik, és az egyén szemnyomásának hosszabb időn keresztül történő monitorozásának pontos, nem invazív módja jelentősen növeli a látás fenntartásának esélyeit.

Okostelefonnal a zöldhályog ellen?

Egészséges vs zöldhályogos szem

A mobil mérési módszerként használt hanghullámok felismerik az IOP növekvő értékeit, ami korai diagnózist és kezelést indít. A Birminghami Egyetem tudósai sikeresen végeztek kísérleteket hanghullámok és szemmodell felhasználásával, eredményeiket a Engineering Reports-ban publikálva.

Dr. Khamis Essa társszerző, a Birminghami Egyetem Fejlett Gyártási Csoportjának igazgatója így kommentálta: „Felfedeztük a kapcsolatot az objektum belső nyomása és annak akusztikai visszaverési együtthatója között. A szemgeometria további vizsgálatával és annak befolyásolásával, hogy ez milyen hatással van a hanghullámokkal való kölcsönhatásra, okostelefonnal lehetőség van az IOP pontos mérésére a felhasználó otthonának kényelméből. "

Más szembetegségek kockázati tényezőit könnyebb felmérni - például diabéteszes retinopathia esetén a cukorbetegségben szenvedő egyének kifejezetten veszélyeztetettek és folyamatosan figyelik őket a szem erekben kialakuló apró kidudorodásokra.

Az IOP mérésének jelenlegi „arany standard” módszere az applanációs tonometria, ahol zsibbasztó cseppeket, majd nem mérgező festéket alkalmaznak a beteg szemére. Azonban pProblémák és mérési hibák társulnak ehhez a módszerhez.

Okostelefonnal a zöldhályog ellen?

A glaukóma független kockázati tényezője olyan vékony központi szaruhártya vastagságú (CCT) - akár természetes előfordulás, akár olyan általános eljárás révén, mint a lézeres szemműtét. A vékony CCT mesterségesen alacsony IOP-értékeket okoz az applanációs tonometria alkalmazásakor. Az olvasás ellenőrzésének egyetlen módja a teljes szemvizsgálat – ez otthon, telefonnal sajnos nem lehetséges. Ezenkívül a berendezés túl drága ahhoz, hogy a legtöbb ember megvásárolja a hosszú távú otthoni felügyeletet.

Az IOP az egészséges látás létfontosságú mérése, amelyet a szemfolyadékok folyamatos megújulásával létrehozott nyomásként definiálnak. Az okuláris hipertóniát a vizes folyadék termelésének és elvezetésének egyensúlyhiánya okozza - leggyakrabban idősebbeknél. A kockázat az életkor előrehaladtával növekszik, ami növeli a glaukóma kialakulásának valószínűségét.

A glaukóma a látóideg olyan betegsége, amely becslések szerint világszerte 79,6 millió embert érint, és ha nem kezelik, akkor visszafordíthatatlan kárt okoz. A legtöbb esetben a vakság megfelelő ellenőrzéssel és kezeléssel megelőzhető.

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokNézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

Nézd meg az Apple iPhone 14 Pro Max előzetesét!

2022.07.15
| GSM Arena
Az Apple iPhone 14 Pro Max dummy előlapján a dupla kivágás látható, a vanilla verzión nincs ilyen újítás.
Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

Az iPhone 14 a vártnál korábban érkezhet

2022.08.08
| Phone Arena
Nem meglepő, hogy az Apple gőzerővel dolgozik az iPhone 14 bemutató eseményen, ám az eddig sejtett dátum változhat.
30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

30 ezer forint alatt vihető a Xiaomi Mi Band 7 Pro

2022.07.16
| Tomtop
Épphogy bejelentette a kínai cég a Xiaomi Mi Band 7 okoskarkötőt, máris itt a 7 Pro verzió teljese más dizájnnal és kapható is.
Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

Az Apple Watch Pro ugyanannyiba kerül, mint az iPhone 13 Pro?

2022.07.11
| Phone Arena
Mintha nem lenne elég, hogy az iPhone 14 valószínűleg drágább lesz, mint az iPhone 13 sorozat, egy új hír szerint az Apple Watch strapabíró kiadása pofátlan árcédulával érkezik.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Ön mennyi mobil adatot használ el egy hónapban?


csak wifin internetezek
0-1 GB
1-2 GB
2-5 GB
5-10 GB
10GB +Korábbi szavazások eredményei