Életmentők lehetnek az EKG-s okosórák

2022.12.02| Huawei

A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak az Európai Unióban és Magyarországon is.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

Az EU-ban 2019-ben 100 halálesetből 37-ért, míg hazánkban 49-ért felelős ez a betegségcsoport az Eurostat adatai szerint. Az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció szűréséhez ma már jelentősen hozzájárulhatnak az EKG funkcióval rendelkező okosórák, amelyekkel – noha nem orvostechnológia eszközökről van szó – bárki ellenőrizheti, hogy van-e szabályos szinuszritmusa, pitvarfibrillációja, vagy egyéb szívritmuszavara.

Technológiai áttörés – avagy mire jó egy EKG-t mérő okosóra?

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei szerint a pitvarfibrilláció azonosítása okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia nagy valószínűséggel képes beazonosítani az egyébként tünetmentes pitvarfibrillációs epizódokat az okoseszközökkel mért EKG-adatok alapján, ami jelentős technológiai áttörést jelenthet a diagnosztikában. Fontos azonban, hogy a felvett adatokat olyan szakorvosnak kell kiértékelnie, aki jártas az EKG értelmezésében, mert az okoseszköz által mért adatok nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot, diagnózist vagy kezelést.

Életmentők lehetnek az EKG-s okosórák

„Az EKG egy több mint 120 éves múltra visszatekintő alapvető vizsgálat, ma már azonban egy egyszerűbb EKG mérés akár egy perc alatt elvégezhető egy erre alkalmas okosórával” – mondta el Krzysztof J. Filipiak kardiológus. „– A HUAWEI WATCH GT 3 Pro úgy működik, mint egy mobil egycsatornás EKG készülék, és gyorsan válaszol például arra, van-e szinuszritmusa a páciensnek, amelyekből egy szakember következtetni tud valamely szívprobléma jelenlétére. Ez különösen fontos kérdés, hiszen a páciensek sokszor nem is tudnak a problémáról, amely akár agyvérzéshez, rokkantsághoz, szívelégtelenséghez és legrosszabb esetben halálhoz is vezethet” – tette hozzá a szakember.

Életmentők lehetnek az EKG-s okosórák

A fiatalok 82 százaléka használná az EKG-t az okosóráján

Krzsysztof J. Filipiak kardiológus szerint minél hamarabb gondoskodunk a szívünkről, annál jobb. A Huawei megbízásából nemrégiben végzett egészségügyi kutatás szerint a válaszadók közel egyharmada a húszas éveket, 36 százalékuk pedig a harminc éves kort válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni törődni a szívünk állapotával.

A 18-29 éves korosztályba tartozó válaszadók különösen fontosnak tartják a kardiológiai prevenciót: több mint felük gondolja úgy, hogy oda kell figyelni a szívbetegségekre már ebben az életkorban. Ráadásul ez a csoport a legnyitottabb az okoseszközök nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokra is: a 18-29 éves válaszadók 82 százaléka nyilatkozta azt, hogy használná az EKG funkciót az okosóráján, ha az elérhető lenne.

Thomas Liu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának magyarországi igazgatója elmondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy a technológiai újítások révén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy fontos egészségügyi problémát idejekorán felismerhessenek. A nemrégiben megjelent HUAWEI WATCH GT 3 Pro EKG-alkalmazása nagy teljesítményű EKG-érzékelő modullal felszerelt, amely egycsatornás mérést tesz lehetővé. Az okoseszköz valós idejű EKG-elemzésre ad lehetőséget, amely figyeli a szinuszritmust, a pitvarfibrillációt, valamint korai pitvari és kamrai ritmus-emlékeztetőket biztosít annak érdekében, hogy a felhasználók tájékozottak legyenek a szív egészségével kapcsolatos főbb kockázatokról.”

Életmentők lehetnek az EKG-s okosórák

Noha az EKG-funkcióval rendelkező okosórák nagyban hozzájárulhatnak szívproblémák felismeréséhez, még fontosabb azok megelőzése, amiben szintén a felhasználó segítségére lehetnek az eszközök. Krzysztof J. Filipiak kardiológus az alábbiakat tanácsolja a szív egészségének javítására: „A rendszeres mozgás, a megfelelő minőségű alvás és az egészséges táplálkozás elengedhetetlen a szív egészsége szempontjából. A HUAWEI Watch GT 3 Pro Egészség alkalmazásával könnyen nyomon követhetjük edzéseinket, alvásunk minőségét, és a súlyváltozásokat is rögzíthetjük. Az okoseszköz EKG funkciója a megfelelő életvitel mellett pedig további lehetőséget ad arra, hogy folyamatosan tájékozódjunk szívünk egészségéről.”

 

messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei