Nincs több eltűnt kütyü: a Google bemutatta Find My Device hálózatát

2024.04.09| Android Police

A Google Készülékkereső hálózata tegnap este bemutatásra került, előtérbe helyezi az adatvédelmet a titkosított helyadatokkal, valamint a magáncélú helyeken, például otthonokban, a nyomon követés korlátozásával.

Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért! Kattintson ide a Telefonguru legfrissebb híreiért!

  • Az Android-felhasználók szabályozhatják a hálózathoz való hozzájárulás mértékét, választhatnak az összesített helyjelentés, a nem összesített jelentés között, vagy teljesen kikapcsolhatják azt.
  • A Készülékkereső funkció offline módban is meg tudja találni a telefonokat más közeli eszközöknek köszönhetően, a speciális Pixel 8 hardverrel, amely még kikapcsolt állapotban is lehetővé teszi a nyomkövetést.

Nincs több eltűnt kütyü: a Google bemutatta Find My Device hálózatát

Az Apple Find My hálózata hihetetlenül erős. A tömeget kihasználva a hálózat képes megtalálni azokat az eszközöket is, amelyek nem is csatlakoznak aktívan az internethez, és még akkor is működik, ha az iPhone ki van kapcsolva. Hónapokig tartó pletykák és előkészületek után a Google végre megadja a választ a legjobb Android telefonokra és saját nyomkövetőire. A Google Készülékkereső hálózata elindult.

A Google azt állítja, hogy sok időt vett igénybe a Find My Device hálózattal, hogy biztosítsa a magas adatvédelmi és biztonsági szabványok betartását. Ez azt jelentette, hogy a vállalatnak először kiterjedt kutatást kellett végeznie annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy projektje megfelelően működik, és nem volt szükség frissítésekre magával az alapul szolgáló szabvány néhány kirívó problémájának orvoslásához.

A Find My Device hálózat működése hasonló az Apple megközelítéséhez. A kompatibilis eszközöket a hálózat más részeiből származó közeli Bluetooth jelek kihasználásával lehet megtalálni, ami lehetővé teszi, hogy megbecsüljük, hol van az adott eszköz. A Google azt a példát használja, amikor egy kávézóban egy kompatibilis Bluetooth-követővel elvesztette a kulcsait. A hálózat részét képező és a közelben lévő Android telefonok lehetővé teszik, hogy telefonja megtalálja a Bluetooth nyomkövető hozzávetőleges helyét.

Az érintettek magánéletének és biztonságának biztosítása érdekében a helyadatok végpontokig titkosítva vannak, ami azt jelenti, hogy a kívánt vevőn kívül senki sem férhet hozzá – csak a tulajdonos - és aki megosztott hozzáféréssel rendelkezik - láthatja, hol található a nyomkövető. 

Ezenkívül a Google még azt sem tudja azonosítani, hogy kié a hálózat részét képező Android-eszköz, amikor a Find My Device rendszert használja nyomkövető vagy eszköz megkeresésére. A helyadatokat a rendszer gyakran törli és felülírja az adatvédelem további javítása érdekében. Ha pedig a tulajdonos eszközét a saját nyomkövetőjének közelében találják, akkor semmilyen más eszközt nem használnak a kérdéses nyomkövető megtalálására.

Nincs több eltűnt kütyü: a Google bemutatta Find My Device hálózatát

Van néhány kompromisszum a Google adatvédelmi szempontú megközelítésével. Alapértelmezés szerint a hálózat csak akkor talál nyomkövetőket, ha több Android-eszköz van a közelben. Ennek célja, hogy megnehezítse valaki nyomon követését egy privát helyen, például otthon, de ez azt is jelenti, hogy ha elveszíti a kulcsait erdőben túrázás közben, vagy amikor egy potenciális tolvaj ellopja, előfordulhat, hogy nem tud támaszkodni a hálózatra.

Ha hozzáadja otthoni helyét Google-fiókjához, a vállalat nem használja az eszközt mások tulajdonában lévő közeli eszközök nyomon követésére. Ez azt hivatott biztosítani, hogy a támadó ne dobjon be nyomkövetőt a táskájába, ami az otthonába vezetné. És ha ez megtörténik, a Google egy ismeretlen nyomkövető riasztást küld, amely értesítést ad arról, hogy valaki esetleg beletett valamit a táskájába vagy az autójába. Ez az Apple trackereknél is működik, ez az egyik oka annak, hogy a Google-nak ilyen sokáig tartott a rendszer elindítása.

Nincs több eltűnt kütyü: a Google bemutatta Find My Device hálózatát

A felhasználók azt is szabályozhatják, hogy pontosan hogyan kívánnak hozzájárulni a Készülékkereső hálózathoz. Alapértelmezés szerint minden Android-eszköz „hozzájárul az összesített helymeghatározáshoz”, de „feliratkozhat a nem összesített helyek hozzájárulására is, vagy teljesen kikapcsolhatja a hálózatot”, ahogy a Google leírja.

Akkor is megtalálhatja telefonját, ha offline állapotban van

A Find My Device hálózat elindulásával végre lehetőség nyílik a telefon helyének meghatározására akkor is, ha nincs mobilkapcsolata vagy Wi-Fi-je. Ugyanazt a technológiát alkalmazva, mint a Bluetooth nyomkövetőknél, az eszközöket más, közeli csatlakoztatott eszközök segítségével lehet megtalálni. A Google azt is elmondja, hogy „a speciális Pixel hardvernek köszönhetően a Pixel 8 és 8 Pro tulajdonosai akkor is megtalálhatják eszközeiket, ha azok ki vannak kapcsolva, vagy ha lemerült az akkumulátor.” A cég megerősítette Mishaal Rahmannak, hogy ez a képesség a kezdetektől elérhető, nincs szükség új Android-verzióra.

Ha már a Bluetooth-követőkről beszélünk: bár a Google elindította az új Find My Device hálózatot, a Bluetooth-követőket még nem hozza be. Májusban a Chipolo és a Pebblebee piacra dobja az első néhány készüléket, amelyek kompatibilisek a hálózattal (a Chipolo előrendelhető), a „további Bluetooth-címkék az eufy, a Jio, a Motorola és másoktól” „később ebben az évben” érkezik.

Nincs több eltűnt kütyü: a Google bemutatta Find My Device hálózatát

A Nest eszközök is részei lesznek a keveréknek. A Google azt állítja, hogy mivel otthon gyakrabban veszíti el eszközeit vagy kulcsait, a Készülékkereső hálózat kihasználja a Nest-eszközöket, és megmondja, milyen messze van tőlük minden, amit meg szeretne találni.

Az új Find My Device kompatibilis az Android 9 és újabb verziókkal. A korábban említett Bluetooth nyomkövetők mellett a Google néhány kiegészítő gyártóval is együttműködik, hogy kompatibilisek legyenek a hálózattal. A „JBL, Sony és mások fejhallgatóihoz érkező szoftverfrissítéseknek” köszönhetően ezeket az eszközöket is nyomon tudja követni.

 

 

A cikkhez kapcsolódó linkek:
messenger whatsapp facebook twitter email




Új és Használt GSM kiemelt ajánlatok



A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

A Samsung Galaxy S23 Ultrával véget ért egy korszak

2024.04.03
| SamMobile
A Samsung Galaxy S23 Ultra talán az utolsó a maga nemében, és egy nem kevesebb, mint kilenc évig tartó korszak végét jelenti. Ha ismeri Samsung történetét, akkor lehet, hogy már összerakta a puzzle darabjait. Természetesen az ívelt kijelzős korszakra gondolunk.
Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

Az iPhone 16 Pro forradalmi újítása...

2024.04.15
| PhoneArena
Kíváncsi vagy, hogy az új iPhone 16 Pro miként számol le a lencsefényszórás problémájával? Kattints és fedezd fel a forradalmi kameratechnológiát!
Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

Brutálisan olcsó lett az IKEA új gyorstöltője

2024.03.21
| Phone Arena
Ha megbízható gyorstöltőt keres telefonjához vagy táblagépéhez, általában az Apple boltban vagy a Samsung üzletben vásárol, ha eredeti tartozékokat szeretne, vagy esetleg viszonteladónál valami márkásat.
A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

A Galaxy A55 kijelzője feltörli a padlót az A54-gyel és az S23 FE-vel

2024.03.21
| SamMobile
A Samsung új Galaxy A55 számos fejlesztést hoz a Galaxy A54-hez képest, de a hivatalos adatlapokat nézve azt gondolhatnánk, hogy a kijelző nem tartozik ezek közé.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Mennyire fontos számodra egy telefon kamerájának minősége?


Nem fontos, ritkán használom a kamerát.
Alapvetően fontos, de nem vagyok profi fotós.
Nagyon fontos, gyakran fotózok és videózok.
Profi fotós vagyok, tehát a legjobb minőség számít.



Korábbi szavazások eredményei