MIUI13: Itt az új Xiaomi operációs rendszer

2022.01.27
Címkék:

MIUI 13


Jobb felhasználói élményt, testreszabhatóságot és hatékonyabb működést hoz a MIUI 13

A Xiaomi bemutatta az újgenerációs operációs rendszerét, a MIUI 13-at, amely a Redmi Note 11 termékcsalád értékesítésének elindulásával egyidőben jelenik meg nemzetközi piacokon. Az operációs rendszer legújabb változata teljes rendszerfrissítést jelent, amely a legfontosabb funkciókhoz kötődő felhasználói élményt hivatott fokozni: felgyorsul a tárolás, növekszik a háttérfolyamatok hatékonysága, intelligensebbé válik a feladatfeldolgozás és meghosszabbodik az üzemidő. Új funkciók is megjelennek, mint amilyen az oldalsáv, és az új widgetek. 2021 negyedik negyedévében a MIUI havi aktív felhasználóinak száma átlépte az 500 milliót.

 

 

A MIUI 13 egy új „folyékony tárolás” (Liquid Storage) funkciót vezet be, amely egy új, rendszerszintű, a telefonokon tárolt fájlok kezelésére kidolgozott módszer. A hagyományos módszer szerint a készülékeken lévő adatok folyamatosan felülíródnak, amely végül oda vezet, hogy a készülék tárolóhelye töredezetté válik. Ez már 36 hónap után képes akár 50 százalékkal is csökkenteni az adatolvasó és az -író sebességet. Ez arra is hatással van, hogy a felhasználó milyen gyorsan tudja megnyitni az applikációkat, hogy ezek milyen gyorsan érik el a szükséges forrásaikat – vagyis az egész működés lelassul. A MIUI 13-ban elérhető Liquid Storage csökkenti a töredezettséget és aktívan kezeli a tárolt adatokat, akár 60 százalékkal is képes javítani az olvasás és írás hatékonyságát. Hosszútávon, egyes Android operációs rendszerek olvasási és írási sebessége akár 50 százalékkal is visszaeshet 36 hónap használat után, a MIUI 13 viszont ezt 95 százalékos szinten tartja az ígéret szerint

A teljesítmény fokozása érdekében a MIUI 13 beveti az „atomizált memóriát” (Atomized Memory) is, ami nem más, mint egy rendkívül kifinomult memóriakezelő módszer, amely a RAM hatékonyságát képes jelentősen megemelni. Ez a funkció azt elemzi, hogy az applikációk miként használják működés közben a RAM memóriát, és mindegy egyes alkalmazás esetében szétválasztja a feldolgozási folyamatokat fontos és kevésbé fontos feladatokra. Ezt követően az operációs rendszer lezárja az összes figyelmen kívül hagyhatónak minősített feladatot, így az applikáció csak az aktuálisan fontos feladatokra használja a memóriát. Ennek köszönhetően több applikáció is futtatható a teljesítmény visszaesése nélkül.

 MIUI13: Itt az új Xiaomi operációs rendszer

A MIUI 13 újdonsága a „fókuszált algoritmusok” (Focused Algorithms) funkció is, amely dinamikusan allokálja a rendszer erőforrásait az adott felhasználói szcenáriónak megfelelően, így a MIUI működése még rugalmasabbá és reszponzívabbá válik. A „fókuszált algoritmusok” nélkül, az okostelefon processzorai az erőforrásokat viszonylag egyenlő arányban osztanák el az összes applikáció között. A „fókuszált algoritmusok” azonban priorizálja az aktív applikációkat, amely lehetővé teszi, hogy a CPU a fontos feladatokra koncentráljon. Ez növeli a sebességet és a teljesítményt, méghozzá épp akkor, amikor erre a felhasználónak leginkább szüksége van.  

 

Az „okos egyensúly” (Smart Balance) ugyancsak egy rendkívül hasznos újítása a MIUI 13-nak. Arra tervezték, hogy automatikusan megtalálja az egyensúlyt a teljesítmény iránti igény és az energiafogyasztás között, úgyhogy a felhasználó épp azt a teljesítményt és sebességet kapja meg, ami ahhoz kell, hogy a telefon útközben is folyamatosan működőképes maradjon. Az „okos egyensúlynak” köszönhetően, az akkumulátor üzemideje akár 10 százalékkal is meghosszabbítható a MIUI 13 operációs rendszert használó telefonok esetében

 

 

A felhasználói élményt alapvetően befolyásoló fejlesztéseken túl, a MIUI 13 olyan funkciókat is kínál, amelyekkel a felhasználó a saját ízléséhez és igényeihez igazíthatja a telefon működését.  

 

Az oldalsávon elhelyezett menüsor (Sidebar) ugyancsak egy hatékonyság növelő eszköz a MIUI 13 operációs rendszeren belül. Ez egyetlen ujjmozdulattal, lebegő ablakokon belül teszi elérhetővé az összes kedvenc alkalmazást – és ehhez az aktuálisan futó alkalmazásból sem kell kilépni. Ez azoknak a felhasználóknak lesz egy nagyon hasznos funkció, akik szeretnek egyszerre több applikációt is megnyitva tartani és egy egyszerű mozdulattal szeretnék előtérbe hozni a kívánt alkalmazást vagy gyorsan váltani egyik használatáról a másikra. A felhasználók az oldalsávot személyre is szabhatják: akár 10 alkalmazást is el tudnak itt helyezni.  

 

Az alábbi modellek a MIUI 13 bevezetésének első hullámában, 2022 első negyedévében frissülnek:

 Mi 11 Ultra 

Mi 11 

Mi 11i 

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Mi 11 Lite 5G 

Mi 11 Lite 

Xiaomi 11T Pro 

Xiaomi 11T 

Xiaomi 11 Lite 5G NE 

Redmi Note 11 Pro 5G 

Redmi Note 11 Pro 

Redmi Note 11S 

Redmi Note 11 

Redmi Note 10 Pro 

Redmi Note 10 

Redmi Note 10 JE 

Redmi Note 8 (2021) 

Redmi 10 

Xiaomi Pad 5

 

Az új operációs rendszer elérhetőségének dátumait a többi készülék vonatkozásában a Xiaomi későbbi időpontokban fogja közzétenni a MIUI weboldalán. A dátumok régiónként eltérhetnek egymástól.

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokEKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

EKG-t is és vércukormérést tud az Oppo Watch 4 Pro okosóra!

2023.09.01
| GSM Arena
Az Oppo a héten bemutatott egy új, összecsukható okostelefont, valamint egy pár órát - egyet fejlett szenzorcsomaggal és egyet megfizethető áron.
Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

Az Apple USB-C iPhone verziója nem pont úgy sikerült, ahogy vártunk

2023.09.14
| Phone Arena
Az Apple-t végre kötelezte az Európai Unió, hogy a házon belüli Lightning helyett az USB-C töltőcsatlakozót használja, de van egy bökkenő.
A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

A Samsung boldoggá teheti a Galaxy S24 Ultra vásárlókat

2023.09.19
| SamMobile
Még hónapok választanak el minket a Galaxy S24 lehetséges bemutatójától, de már több részlet kiszivárgott a Samsung közelgő prémium telefon sorozatáról.
Az iPhone 14 problémái miatt számos szervizes felhagy a javítással

Az iPhone 14 problémái miatt számos szervizes felhagy a javítással

2023.09.20
| Android Authority
Az iFixit csökkentette az iPhone 14 javíthatósági értékelését a korábbi 7-ről 4-re az elérhető maximális 10 pontból.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Egyre több gyártó jelenik meg összehajtható telefonnal. Ön tervez venni?


Már van, és megtartom
Már van, de visszatérek a hagyományos formához
Igen, mindenképpen ki akarom próbálni
Nem tervezem kipróbálniKorábbi szavazások eredményei