Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

2019.06.17

A kínai gyár lelkes, ám ha a múltba tekintünk, azt látjuk, hogy óriáscégek nagyreményű operációs rendszerei is megégtek az éles teszten - összeállítás.

Az amerikai tiltólista és legfőképp annak következményei miatt a Huawei saját rendszer fejlesztésébe kezdett, amelyet a hírek szerint még a nyáron be is mutatnak a nagyközönségnek. Az viszont nagy kérdés, hogy mire jutnak vele, hiszen az elmúlt 10 évben számos nagy cég próbált betörni a mobilos piacra, és bukott el végül. Ezek közül válogattunk ki néhányat és elevenítettük fel fejlesztésük történetét.

BADA

2010-2013

A Samsung 2009-ben jelentette be saját fejlesztésű operációs rendszerét, a BADA-t, amelynek debütálása talán még a koreai óriásit is meglepte. Az első BADA-t használó mobil a Samsung Wave ugyanis igazi sikertelefon lett, köszönhetően annak, hogy a debütáláskor számos alkalmazás és játék áll rendelkezésre a rendszerhez. 2011-re aztán már 8 millió készüléken futott BADA, amelynek kedveztek az akkori trendek is, hiszen 8 éve még sokkal nyíltabb verseny volt az OS-ek között.

Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

Végül azonban a koreai cég is belátta, hogy limitáltak a lehetőségei, és ugyan hivatalosan azért zárták le a Linux alapú rendszer fejlesztését, mert párhuzamosan futott egy másik projekt, a Tizen is, valójában inkább arról volt szó, hogy a BADA nem tudta tartani a lépést az Androiddal.

Maemo

2008-2011

Ha volt olyan cég, akiket felkészületlenül ért az iOS és az Android sikere, az egyértelműen a Nokia volt. A korábbi király saját rendszere a Symbian képtelen volt felvenni a versenyt az újakkal, a finn cég viszont ragaszkodott a saját OS-hez, ezért küldték csatasorba az amúgy már régóta barkácsolt Linux alapú Maemót - a Nokia N900-ra telepítve. Azt az OS-t, amelyben valóban volt potenciál, hiszen már 2009-ban támogatta a Flasht, a Skype és Gtalk alapú videóchatet, és még az Androidnál is szabadabban lehetett beállítani a Home képernyőt, illetve a widgeteket. A szakértők, de a fejlesztők is oda voltak érte, mert a Maemo olyan alapbeállítási lehetőségeket kínált, amire addig nem volt példa.

Azóta sem egyértelmű, hogy a Nokia végül miért hátrált ki a projektből. Az viszont biztos, hogy az N900 volt az első és az utolsó Maemo alapú telefon, ezt követően a finnek nem támogatták tovább a projektet, és a későbbiekben inkább a Windows Mobile, majd az Android felé fordultak.

Firefox OS

2012-2016

A Mozilla által életre hívott Firefox OS-t ugyan nagy csinnadrattával harangozták be a piacvezetők riválisaként, valójában azonban sosem akart az Android versenytársa lenni. A Mozilla ugyanis egy kevésbé kiszolgált szegmensbe próbált betörni, ezért főképp azokon a telefonokon tűnt fel, amelyek egyfajta átmenetet képeztek a hagyományos és az okostelefonok között. Az OS fő erénye a rendkívül alacsony rendszerigénye volt, ami lehetővé tette, hogy azokon a készülékeken is jól fusson, amelyeken más operációs rendszerek már köhögtek volna.

Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

A kezdeti sikerek után viszont visszaesett a Firefox OS népszerűsége, ezért a Mozilla 2016-ban lezárta az operációs rendszer fejlesztését.

Windows Phone

2010-2017

Ki lenne képes megszorítani a nagyokat, ha nem a Microsoft? Tény, hogy az amerikai óriásvállalat mind a technológiai fejlesztésekben, mind a pénzügyekben képes felvenni a versenyt a gigászokkal, ezért ahelyett, hogy besimultak volna a piacra, a Windows Mobile-t megreformálva a Windows Phone-nal próbáltak a csúcsra jutni. Egyes időszakokban pedig úgy tűnt, hogy siker koronázhatja a vállalkozást, hiszen olyan gyártók álltak be mögéjük, mint a HTC vagy éppen a Nokia. Ráadásul a rendszer megjelenésében élesen elkülönült a vetélytársaktól, és a fejlesztők egy része is kimondottan szerette a platformot.

Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

Hiába azonban a rengeteg pénz és partner, a Microsoft rendszere fokozatosan veszített piaci részesedéséből, ennek köszönhetően pedig egyre kevesebb applikáció készült rá, és a gyártók is szép fokozatosan kihátráltak mögüle. Az MS végül 2017-ben jelentette be, hogy befejezi az OS fejlesztését, bár a korábbi mobilok támogatását csak idén lövik le véglegesen.

Ubuntu Touch

2011 – jelenleg is

Az Ubuntu Touch meglehetősen egyszerű sémát követ, a fejlesztők a népszerű asztali rendszert kívánták átültetni mobilos / táblagépes felületre, amelyhez alapul vették a Maemo és a MeeGo funkcióit is. Az UT kapcsán ugyanakkor el kell mondani, hogy jelenleg is él, és talán élni is fog, ám a kiugró sikerek elkerülték a mobilos piacon. Hiába ugyanis a remek funkciók, és a versenytársaktól némileg eltérő felépítés, a rengeteg applikáció, a gyártók nem fogadták túl nagy lelkesedéssel az új rendszert.

Néhány telefonon – BQ, Meizu – ugyan már megjelent, de a jelentősebb mobilos cégek nem vállalták be azt a kockázatot, hogy az Androidot Ubuntura cseréljék.

A cikkhez kapcsolódó linkek:


  Árukereső
  Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB 6GB RAM Dual
  Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB 6GB RAM Dual
  EUmobil 74 990 Ft
  MobilEx Webáruház 75 170 Ft
  Telefoncenter Webáruház 75 300 Ft
  Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB 6GB RAM Dual
  Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB 6GB RAM Dual
  EUmobil 101 790 Ft
  TopMobil 102 750 Ft
  MobilEx Webáruház 102 780 Ft
  Honor 20 Lite 128GB
  Honor 20 Lite 128GB
  i-Shop Webáruház 56 860 Ft
  eMAG 56 990 Ft
  Smartshop.hu 57 090 Ft


  új
   APRÓHIRDETÉSEK
  KERESÉS
  TELEFONOK GYORSLISTA
  Márka :

  Tipus :


  HÍRLEVÉL

  Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

  Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


  SZAVAZÁS

  A járványhelyzet mennyiben változtatta meg a mobil vásárlási terveidet?


  Különben sem terveztem telefonvásárlást
  Terveztem új telefon vásárlást, de elhalasztottam hosszabb idõre
  Terveztem új telefon vásárlást. Ahogy véget ér a kijárási korlátozás, megveszem az új telefonomat
  A járvány nem befolyásolt. Vettem/veszek új telefont  Korábbi szavazások eredményei