Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

2019.06.17

A kínai gyár lelkes, ám ha a múltba tekintünk, azt látjuk, hogy óriáscégek nagyreményű operációs rendszerei is megégtek az éles teszten - összeállítás.

További friss Telefongurus hírek erre! További friss Telefongurus hírek erre!

Az amerikai tiltólista és legfőképp annak következményei miatt a Huawei saját rendszer fejlesztésébe kezdett, amelyet a hírek szerint még a nyáron be is mutatnak a nagyközönségnek. Az viszont nagy kérdés, hogy mire jutnak vele, hiszen az elmúlt 10 évben számos nagy cég próbált betörni a mobilos piacra, és bukott el végül. Ezek közül válogattunk ki néhányat és elevenítettük fel fejlesztésük történetét.

BADA

2010-2013

A Samsung 2009-ben jelentette be saját fejlesztésű operációs rendszerét, a BADA-t, amelynek debütálása talán még a koreai óriásit is meglepte. Az első BADA-t használó mobil a Samsung Wave ugyanis igazi sikertelefon lett, köszönhetően annak, hogy a debütáláskor számos alkalmazás és játék áll rendelkezésre a rendszerhez. 2011-re aztán már 8 millió készüléken futott BADA, amelynek kedveztek az akkori trendek is, hiszen 8 éve még sokkal nyíltabb verseny volt az OS-ek között.

Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

Végül azonban a koreai cég is belátta, hogy limitáltak a lehetőségei, és ugyan hivatalosan azért zárták le a Linux alapú rendszer fejlesztését, mert párhuzamosan futott egy másik projekt, a Tizen is, valójában inkább arról volt szó, hogy a BADA nem tudta tartani a lépést az Androiddal.

Maemo

2008-2011

Ha volt olyan cég, akiket felkészületlenül ért az iOS és az Android sikere, az egyértelműen a Nokia volt. A korábbi király saját rendszere a Symbian képtelen volt felvenni a versenyt az újakkal, a finn cég viszont ragaszkodott a saját OS-hez, ezért küldték csatasorba az amúgy már régóta barkácsolt Linux alapú Maemót - a Nokia N900-ra telepítve. Azt az OS-t, amelyben valóban volt potenciál, hiszen már 2009-ban támogatta a Flasht, a Skype és Gtalk alapú videóchatet, és még az Androidnál is szabadabban lehetett beállítani a Home képernyőt, illetve a widgeteket. A szakértők, de a fejlesztők is oda voltak érte, mert a Maemo olyan alapbeállítási lehetőségeket kínált, amire addig nem volt példa.

Azóta sem egyértelmű, hogy a Nokia végül miért hátrált ki a projektből. Az viszont biztos, hogy az N900 volt az első és az utolsó Maemo alapú telefon, ezt követően a finnek nem támogatták tovább a projektet, és a későbbiekben inkább a Windows Mobile, majd az Android felé fordultak.

Firefox OS

2012-2016

A Mozilla által életre hívott Firefox OS-t ugyan nagy csinnadrattával harangozták be a piacvezetők riválisaként, valójában azonban sosem akart az Android versenytársa lenni. A Mozilla ugyanis egy kevésbé kiszolgált szegmensbe próbált betörni, ezért főképp azokon a telefonokon tűnt fel, amelyek egyfajta átmenetet képeztek a hagyományos és az okostelefonok között. Az OS fő erénye a rendkívül alacsony rendszerigénye volt, ami lehetővé tette, hogy azokon a készülékeken is jól fusson, amelyeken más operációs rendszerek már köhögtek volna.

Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

A kezdeti sikerek után viszont visszaesett a Firefox OS népszerűsége, ezért a Mozilla 2016-ban lezárta az operációs rendszer fejlesztését.

Windows Phone

2010-2017

Ki lenne képes megszorítani a nagyokat, ha nem a Microsoft? Tény, hogy az amerikai óriásvállalat mind a technológiai fejlesztésekben, mind a pénzügyekben képes felvenni a versenyt a gigászokkal, ezért ahelyett, hogy besimultak volna a piacra, a Windows Mobile-t megreformálva a Windows Phone-nal próbáltak a csúcsra jutni. Egyes időszakokban pedig úgy tűnt, hogy siker koronázhatja a vállalkozást, hiszen olyan gyártók álltak be mögéjük, mint a HTC vagy éppen a Nokia. Ráadásul a rendszer megjelenésében élesen elkülönült a vetélytársaktól, és a fejlesztők egy része is kimondottan szerette a platformot.

Mire juthat a Huawei új operációs rendszere?

Hiába azonban a rengeteg pénz és partner, a Microsoft rendszere fokozatosan veszített piaci részesedéséből, ennek köszönhetően pedig egyre kevesebb applikáció készült rá, és a gyártók is szép fokozatosan kihátráltak mögüle. Az MS végül 2017-ben jelentette be, hogy befejezi az OS fejlesztését, bár a korábbi mobilok támogatását csak idén lövik le véglegesen.

Ubuntu Touch

2011 – jelenleg is

Az Ubuntu Touch meglehetősen egyszerű sémát követ, a fejlesztők a népszerű asztali rendszert kívánták átültetni mobilos / táblagépes felületre, amelyhez alapul vették a Maemo és a MeeGo funkcióit is. Az UT kapcsán ugyanakkor el kell mondani, hogy jelenleg is él, és talán élni is fog, ám a kiugró sikerek elkerülték a mobilos piacon. Hiába ugyanis a remek funkciók, és a versenytársaktól némileg eltérő felépítés, a rengeteg applikáció, a gyártók nem fogadták túl nagy lelkesedéssel az új rendszert.

Néhány telefonon – BQ, Meizu – ugyan már megjelent, de a jelentősebb mobilos cégek nem vállalták be azt a kockázatot, hogy az Androidot Ubuntura cseréljék.

messenger whatsapp facebook twitter email
Új és Használt GSM kiemelt ajánlatokMegszűnt az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max gyártása!

Megszűnt az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max gyártása!

2022.11.07
| 9to5mac
Ma az Apple egy rendkívüli közleményben értesítette a rossz hírről az ügyfeleket!
Bemutatjuk 2023 várhatóan legsikeresebb, elérhető árú telefonját

Bemutatjuk 2023 várhatóan legsikeresebb, elérhető árú telefonját

2022.11.16
| Phone Arena
Egy friss Samsung Galaxy A54 5G szivárgás felfedte, mi lehet 2023 legjobb középkategóriás telefonja.
Ezeket az appokat mielőbb törölje telefonjáról!

Ezeket az appokat mielőbb törölje telefonjáról!

2022.10.11
| Phone Arena
A Meta több mint négyszáz Facebook-kompromittáló Android- és iOS-alkalmazást észlelt, amelyeket „azonnal” törölnie kellene adatai védelme érdekében.
Ez a telefon le fogja alázni fotózásban a Galaxy S23 Ultrát

Ez a telefon le fogja alázni fotózásban a Galaxy S23 Ultrát

2022.11.16
| FoneArena
A vivo X90 Pro9 2K E6 AMOLED kijelzővel, Snapdragon 8 Gen 2, 1 hüvelykes érzékelővel decemberben kerülhet forgalomba.

Mobiltelefon kérdések-válaszok
TELEFONOK GYORSLISTA
Márka :

Tipus :


HÍRLEVÉL

Feliratkozás a Telefonguru ingyenes hírlevelére

Elfogadom az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatót Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi. A Google adatvédelmi irányelve és a szolgáltatási feltételek érvényesek.


SZAVAZÁS

Okosóra vagy okoskarkötő! Sorra jelennek meg a kezünkre való okoseszközök! Önnek van/lesz?


igen, van okosórám
igen, van okoskarkötőm
tervezek okosórát venni
tervezek okoskarkötőt venni
nincs rá szükségemKorábbi szavazások eredményei